Ζαν Κλοντ μου, τι τραβάς και εσύ στην πολυτάραχη ζωή σου…

Ζαν Κλοντ μου, τι τραβάς και εσύ στην πολυτάραχη ζωή σου…

Της Νίκης Τζαβέλα

Μια συνάντηση μαζί σας, στο δικό μου επίπεδο, είναι πρακτικά αδύνατη γι' αυτό μέσα σε αυτή την θαλασσοταραχή που βρίσκεστε, σκέφτηκα να σας στείλω σε μορφή άρθρου, κάποιες προτάσεις. Προτάσεις μιας Ευρωπαίας πολίτη που συνεργάστηκε σε όλο τον κόσμο, με όλο τον κόσμο, και νοιάζεται για την Ευρώπη μας. 

 - Διαχειρίζεστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν είναι Ένωση. Ποτέ η Ε.Ε δεν καλλιέργησε -παράλληλα με την υπάρχουσα εθνική ταυτότητα- και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα. Στις ΗΠΑ, οι πολίτες κάθε Πολιτείας, είναι Αμερικανοί πολίτες. Γι' αυτό, δεν χρειάζεται να παρακαλάνε και να προτάσσουν την λέξη "αλληλεγγύη" σε κάθε Πολιτειακή κρίση. Εξυπακούεται.
Η αδυναμία αυτή, αναδείχτηκε περίτρανα, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ταχύτατα, τα κράτη μέλη, περιχαράκωσαν τα σύνορα τους!! Δόξασαν αυτό που μας αποδίδει ο υπόλοιπος κόσμος: "Οι Ευρωπαίοι; Διακατέχονται από το σύνδρομο του: not in my back yard". Καιρός να ξεκινήσετε την εφαρμογή της ενιαίας Ευρωπαϊκής Παιδείας, με ό,τι ο αρχαιοελληνικός όρος περιλαμβάνει. 

- Στην παρούσα συγκυρία του BREXIT, προσέξτε το TTIP. Αν η Αμερική προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με Αγγλία, η ταχύτης της εφαρμογής θα εκτινάξει την Αγγλική οικονομία. Δεν θα μας χρειάζονται ιδιαίτερα. Και ενώ εσείς θα παλεύετε με κάθε παλαβό ακτιβιστή της Ευρώπης  για να ανοίξετε την Ευρωατλαντική αγορά, η Αγγλία θα επελαύνει (αν τελικά αποχωρήσει). Βέβαια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράλληλα και την δυνατότητα να ενταχθεί στην Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Σε συνδυασμό με το ΤΤΙΡ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σοβαρότατο ανταγωνιστή στο Διεθνές Εμπόριο.

Γι' αυτό ανοίξτε τα αδιαφιλονίκητα κεφαλαία του TTIP. Όσα προχωρούν. Γι' αυτά που μας χωρίζουνε, προσέξτε το βάσιμο των ενστάσεων της Ευρωπαϊκής πλευράς. Εδώ δεν διακυβεύεται η οικονομία ενός κράτους μέλους. Διακυβεύεται η επιβίωση της ΕΥΡΩΠΗΣ σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Η Ευρώπη χτίστηκε από τολμηρούς Ευρωπαίους που αξιοποίησαν και τον ενδογενή ευρωπαϊκό πλούτο. Δογματικές αντιλήψεις, μας έχουν οδηγήσει στην εισαγωγή σχεδόν όλων των πρώτων υλών που χρειάζεται η ευρωπαϊκή παραγωγή αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων μας. Έχουμε δραματική πτώση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Και Ανταγωνιστικότητα σημαίνει Απασχόληση. Η επίτευξη καθολικής απασχόλησης, διασφαλίζει την δημοκρατία, την ειρήνη και την αξιοπρεπή διαβίωση των Ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει ασφάλεια στους ανασφαλείς Ευρωπαίους πολίτες, και έτσι βοηθά και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Ξέρετε κ. Πρόεδρε, ο δογματισμός δεν είναι προνόμιο μόνον των απολυταρχικών καθεστώτων. Διακρίνεται και στις πολύ προηγμένες δημοκρατίες, σε καλοβολεμένες ομάδες, και σε αυτούς που έχουν την πολυτέλεια να κάνουν ακτιβισμό, και ΟΧΙ πολιτική διαχείριση.

Αν υπάρχουν προβλήματα π.χ. περιβαλλοντικά για τον ενδογενή μας πλούτο, τα δις € που διαθέτετε για το R+D, ας στραφούνε στην επίλυση τους. Αν η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε την πρόοδο της με τον Ευρωπαϊκό τρόπο (πονάει κεφάλι, κόβω το κεφάλι), ούτε στην εποχή του χαλκού δεν θα είμασταν σήμερα. Είναι ενδιαφέρον, κ. Πρόεδρε, να δούμε την δυναμική των λέξεων που δίνουν κατεύθυνση στις Ηπείρους της Γης, π.χ. στην Αμερική, που μοιράζεται τις ίδιες Δυτικές αξίες με εμάς, οι θεσμικοί παράγοντες, καθοδηγούν τους πολίτες με λέξεις όπως: πρόκληση, ηγεσία, δουλειές, ευγενής άμιλλα, όνειρο, όραμα, ρίσκο, κίνητρο, έμπνευση (challenge – leadership – jobs – vision – dream – risk – fair play – motive – inspiration). Λέξεις που σε κινητοποιούν για να κατακτήσεις το μέλλον και να προχωρήσεις μπροστά ανεβαίνοντας!

Στην Ένωση μας, οι κυρίαρχες λέξεις – ίσως από καταβολής της – είναι: αλληλεγγύη, συνοχή, ολοκλήρωση, συνέργια, βιωσιμότητα (solidarity, cohesion, integration, synergies, sustainability). Είναι λέξεις, που αποδεικνύουν ότι ακόμη ψάχνουμε το παρόν μας, πολεμώντας τα βάσανα του Ευρωπαϊκού μας παρελθόντος.

Σαν να μαζευτήκαμε 28 (27??) δεινοπαθούντες για να δούμε τί κάνουμε….. Πώς να εμπνευστεί ο πολίτης για το μέλλον του, όταν το ίδιο το παρόν είναι άδηλο;

- Τέλος κ. Πρόεδρε, αναλάβατε να ανασυντάξετε την Ευρωπαϊκή οικονομία, νοιώθοντας εύστοχα την απειλή της παγκοσμιοποίησης. Εδώ, ακριβώς, είναι και το προσωπικό σας στοίχημα για την διάσωση του Ενωσιακού οράματος. Είναι γεγονός, ότι η Ευρώπη δεν αρέσει στους διεθνείς επενδυτές. Στο Ιδρυτικό Ταμείο για το ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ, αναγκαστήκαμε να βάλουμε μέτοχο την Κίνα.. Παρηκμασμένες υποδομές, πολλά ρυθμιστικά πλαίσια, μείωση της ευρωπαϊκής καταναλωτικής δυνατότητας, μεγάλος ανταγωνισμός στην παγκόσμια  αγορά εργασίας, ακόμη και στις υψηλές εξειδικεύσεις. Οι ευρωπαϊκές αξίες απασχόλησης, που γιγαντώθηκαν την εποχή των παχιών αγελάδων, και με την λειτουργία ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχουν από καιρό πεθάνει (όπως και η ευρωπαϊκή βιομηχανία...)

- Με την πρωτοβουλία REFIT, φιλοδοξείτε να δημιουργήσετε ευρωπαϊκή νομοθεσία, ελκυστική στο διεθνές κεφάλαιο. Είναι άκρως σημαντικό, να νομοθετήσετε με τόλμη, ρεαλισμό, προβλεψιμότητα και όραμα. Να ισορροπήσουμε μεταξύ παλιού και νέου στις εργασιακές  σχέσεις. Να καταργήσουμε πολυδαίδαλες ευρωπαϊκές διαδικασίες. Να απελευθερωθούμε από εμμονικές προκαταλήψεις για την επιχειρηματικότητα. Να πάμε από την ανασφάλεια στην ανάληψη τολμηρών, ριψοκίνδυνων σχεδίων. Η επιβίωση - οικονομικά και κοινωνικά - της Ευρώπης είναι πολύ σοβαρό θέμα για να την διαχειριστούν νομοθετικά και κάποιοι καλοβολεμένοι και παλαβοί, δογματικοί ακτιβιστές.

- Ένα από τα εργαλεία για την ανάταξη της Ευρωπαϊκήςοικονομίας, είναι το Σχέδιο Γιουνκέρ. Με την εφαρμογή του προγράμματος, πιστεύω ότι μπορούμε να διατυπώσουμε κάποιες προτάσεις, για πιο δραστική αξιοποίηση του. Άλλωστε επιβάλλεται σε αυτή μου την επιστολή να σας πω και κάτι εποικοδομητικά συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της ΕΛΛΑΔΟΣ, διαπιστώνει ισχυρή δυναμική στον κλάδο του Τουρισμού στην Ελλάδα, και τονίζει την ανάγκη πρόσθετων επενδύσεων 5,5 δις € για το 2017- 2023. Οι επενδύσεις αυτές, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν 1,3% στο μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Η πολιτική όμως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (που είναι διαχειριστής του προγράμματος σας) αποκλείει την δανειοδότηση ανέγερσης ξενοδοχείων! 

Ταυτόχρονα, δεν υλοποιούνται επενδυτικά σχέδια ενταγμένα σε αναπτυξιακές δράσεις παρελθόντων και παρόντων ετών, εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας στο κράτος και στις Τράπεζες. Αυτές οι επενδύσεις ύψους περίπου 6 δις€, είναι κυρίως στον Τουρισμό και βάσιμα προβλέπεται ότι υπάρχει μεγάλη θέληση και δυνατότητα υλοποίησης τους. Έχουν δε καλό βαθμό ωρίμανσης για γρήγορη διεκπεραίωση. 

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να λειτουργήσει στοχευμένα η ΕΤΕΠ, είτε με bridgefinance προς τις Ελληνικές Τράπεζες, είτε με εμπροσθοβαρή βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση στους δικαιούχους (έναντι της επιχορήγησης), με τις σχετικές δικλείδες ασφαλείας. Είναι μια πρακτική μέθοδος μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων, σε συνδυασμό με επιδοτήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. 

Αυτή η στοχευμένη παρέμβαση, ταχύτατα θα βοηθήσει την αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδος. Χρειάζεται όμως, κ. Πρόεδρε την δική σας δημιουργική πολιτική παρέμβαση. Είναι αυτό που ζητά απεγνωσμένα η Ελληνική παραγωγική επιχειρηματικότητα. Να ξεμπλοκαριστούν υγιείς, βιώσιμες επενδύσεις!! 

Αν το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη μέλη, ενισχύεται η πρόταση μας. Σε κάθε περίπτωση, το Σχέδιο Γιουνκέρ πρέπει να λειτουργεί και με adhoc πολιτικές, προσαρμοζόμενο στις εθνικές ή ευρωπαϊκές συνθήκες. 
Κύριε Πρόεδρε, μυθικός Έλληνας κροίσος, είπε κάποτε στην Βασίλισσα Ελισσάβετ, σε ένα ιδιωτικό δείπνο: " Κακόμοιρη γυναίκα, τι τραβάς και εσύ στην ζωή σου...".

Δεν είμαι Κροίσος, ούτε εσείς Βασιλιάς. Επιτρέψτε μου όμως, με όλο τον σεβασμό, κλείνοντας να σας πω : ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ μου, τι τραβάς και εσύ στην πολυτάραχη ζωή σου..."