Ζ. Ζούπης: Κι όμως έχασε!

Ζ. Ζούπης: Κι όμως έχασε!

Του Ζαχαρία Ζούπη

Τελικά έχουμε συχνά πρόβλημα όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική ανάλυση. Γράφουμε, προσπαθούμε να εμβαθύνουμε, συγκρίνουμε καταστάσεις και τελικά το μήνυμα κάποιου άρθρου μας, κάποιας ανάλυσης είναι θολό, τόσο πολύ που να μην είναι καθαρό το μήνυμα. Ας πάρουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γράφονται τόσα πολλά και δεν γίνεται σαφές το απλό, το βασικό κατ΄αρχάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τέσσερις εκλογικές μάχες σε ενάμισι μήνα! Έχασε με 9.5% στις Ευρωεκλογές, ψάχνει να βρει κανένα Δήμο που κέρδισε, έχασε 12 από τις 13 Περιφέρειες χωρίς να μπορεί να οικειοποιηθεί και την Κρήτη αφού εκεί η νίκη έχει την σφραγίδα του Σ. Αρναουτάκη και τέλος έχασε και στις Βουλευτικές Εκλογές με 8.5% διαφορά. Εν ολίγοις έφαγε τέσσερα ηχηρά χαστούκια μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Τι άλλο άραγε χρειάζεται να γίνει για να θεωρηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος ηττημένος;  Ας δούμε και ένα στοιχείο: Από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 464.804 ψηφοφόρους και 5.81%! Δεν είναι συγκλονιστικό; Μιλάμε για καθαρή, συντριπτική ήττα. Πρόκειται για ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπική ήττα του άχαστου, του « μεγάλου» από τον «Κούλη». Πρόκειται για ήττα που θα πρέπει να δώσουν πειστικές εξηγήσεις, να διερευνήσουν τα αίτιά της, αν θέλουν να προχωρήσουν οι ηγήτορες του ΣΥΡΙΖΑ. Το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα δεν θα τους βοηθήσει είτε συνεχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται σαν ριζοσπαστική Αριστερά, είτε βαπτιστούν συνεχιστές  του Ε. Βενιζέλου, είτε επανιδρυθούν ως σοσιαλδημοκράτες η Προοδευτική Παράταξη. Άρα ας μην βοηθούν κάποιοι να περνάει ως δευτερεύον το πρωτεύον. Ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα δίχως ρίζες στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στους φοιτητικούς συλλόγους, στα συνδικάτα, δηλαδή χωρίς πραγματικές κοινωνικές ρίζες, βρέθηκε κοινωνικά και πολιτικά απομονωμένος και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί από την συμμαχία του φόβου και της ματιάς στο παρελθόν που εκφράζει το ανομοιογενές ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά 31.53%. Αν δεν ψαχτούν λοιπόν και ξεπεράσουν την ήττα σαν να μην συνέβη.

Μα ακόμα και αν δεχτούμε ότι δέχτηκε μεγάλη ήττα, δεν ήταν Στρατηγική ήττα, λένε αρθρογράφοι. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις δεν το κατάλαβα ποτέ. Ας το δούμε κάπως προσγειωμένα, λίγο πρακτικά...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο metarithmisi.gr