Υπάρχει και ο δρόμος του Πάνου του Καμμένου!

Υπάρχει και ο δρόμος του Πάνου του Καμμένου!

Ποιοι θέλουν να κερδίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ο Κώστας Καραμανλής, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Λεβέντης. Ο κατάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι τόσο μακρύς και δεν περιλαμβάνει συμπάθειες από τόσους ανθρωποχώρους. Κι εδώ βρίσκεται το ενδιαφέρον της ιστορίας! Ο Κυριάκος ενσαρκώνει από την αρχή της μάχης αυτό που στην κανονική ζωή ονομάζουμε «πλήρη ανατροπή των πάντων». Δύσκολο, αλλά…

Οι εκλογές της πρώτης Κυριακής έδειξαν ότι το «αδύνατο» δεν είναι και ακατόρθωτο. Ο Κυριάκος κέρδισε ένα ποσοστό κοντά στο 30%, όταν οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν «οπωσδήποτε κάτω από 20%». Σίγουρα τρίτο και καταϊδρωμένο και σε κάθε περίπτωση «ανίκανο να μιλήσει στον μέσο ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας». Η πρώτη Κυριακή διέψευσε τις Κασσάνδρες.

Η αλήθεια αποδείχτηκε ότι ήταν διαφορετική! Ο Κυριάκος μίλησε στον μέσο ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, επειδή ήταν και ο μόνος που παρουσίασε μία αξιόπιστη πρόταση εξουσίας! Η έκπληξη των εσωκομματικών του αντιπάλων ήταν μεγάλη, όπως έδειξαν και οι θυμωμένες αντιδράσεις τους. Την επόμενη Κυριακή, πάντως, θα είναι περισσότερο οργανωμένοι. Θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να μην πέσει το κόμμα σε … «ξένα χέρια».

Το ερώτημα προς την… «άλλη πλευρά», των «προεδρικών», των εκπροσώπων της «λαϊκής δεξιάς» ή όπως αλλιώς αυτοπροσδιορίζονται, είναι γιατί απέφυγε επιμελώς να παρουσιάσει κι αυτή με την σειρά της μία αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Τι στο καλό συμβαίνει και φοβούνται να πουν ακόμη και την λέξη αντιπολίτευση προς τον κ Τσίπρα. Είναι πραγματικά απίστευτο αν ισχύουν τα όσα δημοσίως διαδίδει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος, σημειωτέον, εξακολουθεί και είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής για την κυβέρνηση. Ότι υπάρχει, δηλαδή, ένα κοινό σχέδιο για Οικουμενική κυβέρνηση. Το έχω γράψει πριν καιρό, αλλά εδώ έχουμε κάτι περισσότερο! Το λέει ένας πολιτικός αρχηγός και δεν τον διαψεύδει κάποιος!

«Γιατί η Νέα Δημοκρατία του κ. Μεϊμαράκη δεν έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση στον κ. Τσίπρα» είναι εκείνο που πραγματικά μας απασχολεί. Και μην μας πει κανείς ότι δεν υπήρξαν αφορμές για έναν καλό αντιπολιτευτικό λόγο! Άπειρες!

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά απ' όσα θα συμβούν στο επόμενο χρονικό διάστημα! Υπάρχει, άραγε, κάποιας μορφής μορατόριουμ στο παρασκήνιο κι αν ναι με ποιόν σκοπό και για ποιόν λόγο; Έχουμε στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς την πλευρά των αντιμνημονιακών; Έχουμε, δηλαδή, ένα πλησίασμα με τον Πάνο Καμμένο; Έχουν εγκαταλειφθεί οι θυσίες των τελευταίων ετών; Κι αν ναι με τι αντίτιμο και με ποιο σχέδιο για την συνέχεια;

Πάντως, δεν τους ακούμε να μιλάνε για το μέτωπο του «ναι». Δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι τόσος κόσμος βρήκε την δύναμη και είπε ένα συνειδητό «ναι» μέσα σε ένα φανατισμένο σε βάρος του περιβάλλον. Κι εδώ βρίσκεται το «μυστικό» της επιτυχίας του Κυριάκου. Ο κόσμος αυτός θυμάται καλά τι ψήφισε, τι κλήθηκε να υπερασπιστεί με την ψήφο του και  δεν θέλει την συγκυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα. Επίσης, ο κόσμος αυτός έχει βαρεθεί τα παιγνίδια των βαρόνων.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή Κυριάκος Μητσοτάκης; Οι αριθμοί λένε Βαγγέλη. Η δυναμική δείχνει Κυριάκο. Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα. Από τις λεπτομέρειες. Αλλά η νίκη του οποιουδήποτε θα είναι εύθραυστη, αν προδοθεί την επόμενη ημέρα ο κόσμος που θα πάει την Κυριακή να ψηφίσει. Μπορεί ο κόσμος αυτός να μην πιστεύει τα σενάρια περί συγκυβέρνησης, ότι είναι δυνατόν να στήνουν τέτοια παιγνίδια σε βάρος του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και θα τα αποδεχτεί, όταν και αν θα του εμφανιστούν στο διάβα του.  Στην συνείδηση του κόσμου υπάρχει ένας πιο εύκολος δρόμος για να φτάσει κανείς να συγκυβερνά με τον Αλέξη Τσίπρα: Ο δρόμος του Πάνου του Καμμένου. Αν ο κόσμος αυτός ήθελε την συγκυβέρνηση θα πήγαινε στους ΑΝΕΛ, δεν θα έχανε τον χρόνο του για να ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]