Ξημέρωσε μια διαφορετική εβδομάδα

Ξημέρωσε μια διαφορετική εβδομάδα

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ξεκίνησε, με το «καλημέρα», η φθινοπωρινή μάχη των δασμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. 15% επέβαλαν οι ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας $110 δισ. και η Κίνα σε προϊόντα αξίας $75 δις. Αυτός ο δεύτερος γύρος αυξήσεων, είναι διαφορετικός και πιο επικίνδυνος. Και αυτό διότι αγγίζει πλέον τους καταναλωτές.

Η προηγούμενη γενεά δασμών αφορούσε κατά βάσιν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επιδρούσαν έμμεσα στον αμερικανό καταναλωτή. Από σήμερα τα laptops, τα αθλητικά υποδήματα, τα αθλητικά ρούχα και τα παιχνίδια, αποτελούν μέρος των προϊόντων που θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δασμούς.

Η τελευταία ανάλυση της JPMorgan Chase, κατέγραφε την ετήσια επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού των ΗΠΑ, λόγω των προηγούμενων δασμών στα $600. Η νέα της εκτίμηση για τις επιπτώσεις από το νέο κύμα δασμών του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, οδηγεί στα $1.000.

Με την χθεσινή επιβολή των αμερικανικών νέων δασμών, πάνω στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν αυτοπυροβοληθεί οι ΗΠΑ, διότι οι δασμοί αυτοί καλύπτουν το 80% των κινεζικών εισαγωγών, οπότε δύσκολα θα μπορέσουν οι αμερικανοί εισαγωγείς να βρουν εναλλακτικές πηγές για τα προϊόντα τους, ώστε να συγκρατήσουν χαμηλά τις τιμές. Έτσι, αν και εφ' όσον δεν βρεθούν νέοι εμπορικοί συνέταιροι για τις συγκεκριμένες ευρείες γκάμες προϊόντων, τότε το έξτρα κόστος από τους δασμούς θα περάσει αναγκαστικά στους καταναλωτές και πάλι.

Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού. Η βιομηχανική παραγωγή, οι ιδιωτικές επενδύσεις και το οικονομικό κλίμα, ήδη επιδεινώνονται στο εσωτερικό της Κίνας, όμως οι κοινωνίες μονομπλόκ, μπορούν να ανταπεξέλθουν ευκολότερα τις δυσκολίες. Ειδικά σήμερα, που μετά τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ, το εθνικιστικό και αντιαμερικανικό συναίσθημα, ανάμεσα στους Κινέζους πολίτες είναι ιδιαίτερα οξυμένο.

Μια διαφορετική εβδομάδα ξεκίνησε σήμερα, ίσως σε έναν διαφορετικό, από αυτόν που ξέρουμε, κόσμο. Η αβεβαιότητα, η αγωνία και το ρίσκο, θα είναι η συντροφιά μας αυτήν τη εβδομάδα και για όλο το διάστημα, μέχρι τη νέα δέσμη δασμών που έχει ανακοινωθεί για τον Δεκέμβριο. Εκτός και εάν, εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος αλλάξει πορεία.