Ξεκινά η χρήση του remdesivir σε 11 ελληνικά νοσοκομεία

Ξεκινά η χρήση του remdesivir σε 11 ελληνικά νοσοκομεία

Με κάθε δυνατό τρόπο οι Έλληνες επιστήμονες σχεδιάζουν την επίθεσή τους εναντίον του νέου κορονοϊού, εφαρμόζοντας παράλληλα όποια διαθέσιμη θεραπεία μπορούν να αξιοποιήσουν, έστω και παρηγορητικά για την ώρα, μέχρι να υπάρξουν επιβεβαιωμένα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες που ήδη διενεργούνται.

Προτεραιότητα μπαίνει στην αξιοποίηση της πειραματικής χρήσης του remdesivir, για το οποίο -σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα - αποφασίσθηκε η συμμετοχή 11 νοσοκομείων της χώρας μας στη χορήγησή του, μέσω τριών διαφορετικών σχημάτων.

Βάσει του σχεδιασμού, οι σοβαρά πάσχοντες από την ασθένεια, θα μπορούν να πάρουν το φάρμακο:

- Στα πρώτα τέσσερα νοσοκομεία, στο πλαίσιο διεθνούς κλινικής μελέτης για το φάρμακο,

- Στα επόμενα τέσσερα νοσοκομεία, στο πλαίσιο του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης που εφαρμόζει η φαρμακευτική εταιρία Gilead, η οποία το παράγει και

- Στα επόμενα τρία νοσοκομεία, στο πλαίσιο της διεθνούς κλινικής μελέτης SOLIDARITY που έχει ξεκινήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μέχρι ώρας έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ η χρήση του remdensivir στο Σωτηρία, το Αττικό, τον Ευαγγελισμό και το ΑΧΕΠΑ στο πλαίσιο της διεθνούς κλινικής μελέτης του αμερικανικού ΝΙΗ, ενώ είναι σε διαδικασία έγκρισης από τον ΕΟΦ, τόσο το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης, όσο και της συμμετοχής στη μελέτη SOLIDARITY.

Η πρώτη μελέτη

Στο μεταξύ, χθες δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine η πρώτη μελέτη παρηγορητικής χρήσης του remdensivir σε 53 ασθενείς στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς είχε θετικά αποτελέσματα στο 68% των ασθενών που το έλαβαν. Κριτήριο για τη χορήγηση του φαρμάκου ήταν η προσβολή από τον νέο κορονοϊό, ο κορεσμός του οξυγόνου κάτω από 94%, είτε χρειάζονταν οξυγόνο, είτε όχι.

Το 57% των ασθενών ήταν διασωληνωμένο και ένα 8% ήταν διασωληνωμένο και έπαιρνε οξυγόνο εξωσωματικά, με ECMO (πολύ προηγμένη αναπνευστική θεραπεία). Το 68% παρουσίασε βελτίωση, το 57% των διασωληνωμένων ασθενών αποσωληνώθηκε και το 47% των ασθενών πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Το φάρμακο δόθηκε επί δεκαήμερο, ενδοφλεβίως, ενώ οι ασθενείς συνέχισαν να παρακολουθούνται για τις επόμενες 18 ημέρες.

Παρόλα αυτά, η χρήση του φαρμάκου παραμένει παρηγορητική, καθώς δεν υπάρχει σύγκριση με αντίστοιχη ομάδα ασθενών που δεν έπαιρνε το φάρμακο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα. Για το λόγο αυτό, σχεδιάζονται και οι σχετικές κλινικές μελέτες.

Ορός αντισωμάτων

Μια άλλη οδός που ενδέχεται να δώσει αποτελέσματα στη μάχη κατά του covid-19 είναι η χρήση αντισωμάτων, όσων κατάφεραν να αποθεραπευτούν από τον ιό και να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σε ερώτηση του Liberal σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας για αυτή τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως μόλις χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του πρωτοκόλλου που θα εφαρμοστεί, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προσπάθειες και σε αυτό το εγχείρημα.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο και ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλοι οι επιστημονικοί κανόνες ασφάλειας. Πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής έχει αναρρώσει και παραμένει εκτός νόσου για τις επόμενες 14 ημέρες, πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιά αντισώματα θα επιλεγούν από το πλάσμα του αίματος, θα πρέπει να μην υπάρξουν προβλήματα στους ασθενείς από τη χορήγηση των αντισωμάτων κάποιου άλλου ανθρώπου.

Καταλήγοντας ο καθηγητής, τόνισε ιδιαίτερα ότι πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια και ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να το δει ως λύση ή σίγουρη θεραπεία.