Ξάνθη: Μια πόλη με σταθερές διοικητικές δομές και μεγάλες προοπτικές

Ξάνθη: Μια πόλη με σταθερές διοικητικές δομές και μεγάλες προοπτικές

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλος επικεντρώθηκε σε έργα και δράσεις ουσίας για την πόλη του. Δίνοντας προτεραιότητα στην ολοκλήρωση έργων που είχαν ωριμάσει αλλά και σε άλλα που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται. Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρει τα σημαντικότερα από αυτά.

Ο Δήμαρχος κάθε πόλης επίσης, οφείλει να στρέφει την προσοχή του στον καθένα πολίτη του δήμου του και να προσπαθεί να επιλύει τα θέματα που τον απασχολούν και κυρίως της διαβίωσης του. "Περισσότεροι από 8.000 πολίτες του Δήμου Ξάνθης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επισιτιστικής και υλικής βοήθειας του ΤΕΒΑ – ΚΕΑ και είναι σημαντικό για εμάς, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχεται μέσα από ανάλογα προγράμματα, να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο σε συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη", δηλώνει χαρακτηριστικά. Ο κ. Δημαρχόπουλος αναφέρεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, διατυπώνοντας τις έντονες του ανησυχίες.

Συνέντευξη του Χρήστου Ράπτη

- Λίγους μόλις μήνες από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένη» ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την εφαρμογή του;

Ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα, από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του «Κλεισθένη» είναι ότι αυτός ο νόμος δεν επιλύει επί της ουσίας τα σημαντικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν ενισχύει τον ρόλο των Δήμων και φυσικά δεν επιλύει προβλήματα των πολιτών, παρά μόνο εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Για να γίνω πιο σαφής, η εκτίμηση όλων πλέον είναι ότι ο αποκλειστικός σκοπός που ήθελε να υπηρετήσει ο «Κλεισθένης» ήταν να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Ο στόχος επετεύχθη, το άλλαξε… αλλά με βεβαιότητα σας αναφέρω ότι η αλλαγή αυτή οδηγεί σε ακυβερνησία των Δήμων. Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα αντέξουν το διοικητικό χάος!

- Η απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα. Είναι ένα δίκαιο σύστημα κατά την άποψη σας;

Ο «Κλεισθένης» εισάγει την απλή αναλογική, πρακτική που, αν και φαίνεται δημοκρατική, στην ουσία διαλύει το σύστημα λειτουργίας των Δήμων, καθιστά τη Δημοτική Αρχή «όμηρο» ενός Δημοτικού Συμβουλίου, επιβάλλει τη «δικτατορία της μειοψηφίας», βάζει τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και προκαλεί ακυβερνησία. Αναμφισβήτητα λειτουργεί επιβαρυντικά στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ δεν διορθώνει καμία από τις υπάρχουσες παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία, ούτε ενισχύει την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων ή τη διευκόλυνση περαίωσης διαδικασιών.

- Η προβλεπόμενη μείωση της θητείας στα 4 χρόνια αντί των 5 ετών των δημάρχων βοηθάει δεδομένων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε ένα έργο να ολοκληρωθεί;

Το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι πόσα χρόνια αριθμεί η θητεία των αιρετών, αν είναι τέσσερα ή πέντε χρόνια. Άλλωστε, η εν λόγω μείωση δεν ισχύει εξίσου και για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Σας λέω κατηγορηματικά ότι αυτές οι εναλλαγές από τρεισήμισι στα πέντε και από πέντε στα τέσσερα χρόνια θητείας, όπως και η πρακτική κατάργησης κάθε προηγούμενης πρόβλεψης, δεν συμβάλλουν στον σωστό αναπτυξιακό σχεδιασμό των Δήμων.

Προσωπικά, σας διαβεβαιώνω ότι δεν με απασχολεί αν επεκτείνεται ή μειώνεται η θητεία στα τέσσερα ή πέντε χρόνια. Με απασχολεί πρώτιστα πώς θα μπορέσουμε χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ή άγονες ιδεοληψίες να φέρουμε εις πέρας όσα έχουμε οραματιστεί και δρομολογήσει.

- Κύριε Δημαρχόπουλε, ο δήμος Ξάνθης υπό τη δική σας ηγεσία, σε ποιους τομείς ωφελήθηκε;

Έμφαση εμείς δώσαμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του συνδημότη μας και όχι στα εμβληματικά έργα βιτρίνας. Επικεντρωθήκαμε στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και σε όλα εκείνα τα «θέλω» που διαμορφώνουν έναν τόπο πρότυπο για να ζει και να επισκέπτεται κανείς. Έναν τόπο θαυμαστό και αξιοζήλευτο, όπως ακούμε συχνά να τον χαρακτηρίζουν οι φίλοι επισκέπτες του Δήμου Ξάνθης.

Με γνώση, στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένη εργασία υλοποιήσαμε σημαντικά έργα σε όλη την έκταση του Δήμου μας με αποτελέσματα απτά, που έχουν διαφοροποιήσει την εικόνα του τόπου μας και την καθημερινότητα του πολίτη και την έφεραν πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ο αγώνας μας είναι διαρκής. Δεν λέμε ότι τα καταφέραμε όλα. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Να σημειώσω εδώ ότι από την αρχή της θητείας μας στραφήκαμε στην περαίωση όσων είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση. Επιτύχαμε, λοιπόν, να παραδώσουμε, και να απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες, έργα όπως: το θεματικό πάρκο Λιμνίο, η κατασκευή της πεζογέφυρας του Κοσύνθου, η διάνοιξη της οδού Πανεπιστημίου, η ενεργειακή αναβάθμιση του 14ου Δημοτικού Σχολείου και άλλων σχολικών μονάδων, η ανάπλαση πεζοδρομίων της οδού Ανδρέα Δημητρίου, η ανάπλαση πεζοδρομίων στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής πλατείας Ξάνθης κ.ά.

Παράλληλα, σχεδιάσαμε, δρομολογήσαμε και υλοποιήσαμε μια σειρά νέων έργων και παρεμβάσεων, απαραίτητων για τον Δήμο μας και την κοινωνία όπως:

- Ολοκλήρωση έργων αγροτικής οδοποιίας στους οικισμούς Πασχαλιά, Νεοχώρι και Κομνηνά.

- Υλοποίηση ασφαλτοστρώσεων για τη βελτίωση της βατότητας των οδών στην πόλη της Ξάνθης και στον οικισμό του Ευμοίρου, ενώ δρομολογήθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στον οικισμό της Λεύκης.

- Νομιμοποίηση και αποκατάσταση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι εργασίες βελτίωσης και αποκατάστασης για το εν λόγω έργο που αποτέλεσε πρωταρχικό μας στόχο, έχουν, ήδη, ξεκινήσει από την ανάδοχη εταιρεία, ώστε να αποδοθεί το συντομότερο στους χρήστες του ένα καθόλα νόμιμο, λειτουργικότερο και ασφαλέστερο αθλητικό έργο, αλλά προπάντων ένα κολυμβητήριο, το οποίο δεν θα κλείσει ποτέ ξανά και για κανέναν λόγο.

- Κατασκευή του σύγχρονου Δημοτικού Κυνοκομείου, ένα έργο που επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής μας. Το κυνοκομείο που, ήδη, κατασκευάζεται, προβλέπει τη λειτουργία ιατρείου ζώων, θέση κτηνιάτρου και εκσυγχρονίζει το σύστημα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο μας.

- Αντικατάσταση των συμβατικών ενεργοβόρων λαμπτήρων με λαμπτήρες LED που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας έως 70%, ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του οδοφωτισμού στις γειτονιές της Ξάνθης και των οικισμών της. Ολοκληρώσαμε την αντικατάσταση σε περιοχές του αστικού ιστού και δρομολογούμε αντίστοιχες παρεμβάσεις στο σύνολο του Δήμου.

- Κατασκευή επτά νέων σύγχρονων παιδικών χαρών που πληρούν όλα τα ισχύοντα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας και έχουν εξασφαλίσει σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σαφώς δεν σταματάμε εδώ. Ήδη έχουμε ανάδοχο μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την αποκατάσταση δύο ακόμη παιδικών χαρών σύγχρονων προδιαγραφών στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και στην πλατεία του Ευμοίρου και για τη διαμόρφωση επιπλέον πέντε στον αστικό ιστό και συγκεκριμένα στον Δημοτικό Κήπο (Παπάκια), στο πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πάρκο Διοικητηρίου, στο πάρκο Μεξικάνα, καθώς και στο πάρκο Κυψέλης.

- Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα παιδιά μας και τη νεολαία μας με τη μελέτη ανέγερσης των σχολικών εγκαταστάσεων του 4ου Λυκείου, η οποία οδεύει προς έκδοση κατασκευαστικής άδειας. Επίσης, με την αντικατάσταση εξωτερικών και εσωτερικών κουφωμάτων σε σχολικές μονάδες και με την αναβάθμιση των αύλειων χώρων σε 18 σχολικά συγκροτήματα του Δήμου, έργα τα οποία, ήδη, δημοπρατήθηκαν.

- Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και παράδοση, εντός του τρέχοντος έτους 2019, είναι οι εργασίες αποκατάστασης του παλιού Δημαρχείου Ξάνθης.

- Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη διαμόρφωση Παιδικού Εργαστηρίου Πολιτισμού και Τεχνολογίας στο κονάκι Μουζαφέρ Μπέη.

- Εκτέλεση τριών έργων αξίας περισσότερων από 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού στον Δήμο μας και αφορούν την αντικατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης σε τμήματα της πόλης, την ολοκλήρωση του Δικτύου Ύδρευσης Πετροχωρίου και την εγκατάσταση τοπικών σταθμών ελέγχου χαρακτηριστικών του πόσιμου νερού.

- Αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ξεριά για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

- Ανανέωση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας με την προμήθεια επτά νέων απορριμματοφόρων και ενός πλυντηρίου κάδων και εκσυγχρονισμός της διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Ξεκινήσαμε την τοποθέτηση υπόγειων κάδων στο κέντρο της Ξάνθης. Τοποθετήσαμε, για πρώτη φορά στον Δήμο μας, μπλε κάδους ανακύκλωσης. Δρομολογούμε την εγκατάσταση των καφέ κάδων για τη συγκέντρωση οργανικών αποβλήτων, υπολειμμάτων τροφίμων κ.ά. Η πόλη μας μπορεί πλέον να αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο σύγχρονες και καθαρές της χώρας.

- Προσδώσαμε στον τόπο μας το χαρακτηριστικό του «έξυπνου» Δήμου με την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων που βελτιώνουν τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες. Επιγραμματικά αναφέρω την προμήθεια και χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, την επέκταση του ασύρματου δικτύου της Ξάνθης και των οικισμών με την παροχή δωρεάν σύνδεσης Wi-Fi μέσω του προγράμματος WIFI4EU, καθώς και τη διασύνδεση του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου του Δήμου Ξάνθης με το ακαδημαϊκό δίκτυο Eduroam.

- Παρεμβάσεις διαμόρφωσης, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κοινόχρηστους χώρους. Ανάπλαση της πλατείας Μητροπόλεως στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, αλλά και ανάπλαση της πλατείας του Δροσερού, τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής σε χώρους πρασίνου κ.ά.

- Ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο Κλειστό Γυμναστήριο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», στο ΔΑΚ «Ασπίδα», στον Πύργο του Ρολογιού και στη στέγη των Καπναποθηκών Π.

- Τοποθέτηση πινακίδων αριθμοθεσίας και ονοματοθεσίας οδών με τους ιστούς τους στην περιοχή Χρύσας, Ευμοίρου, ΒΙΠΕ, καθώς και σε σημεία της πόλης που παρατηρήθηκε έλλειψη.

- Ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής μελέτης της Ξάνθης, του ρυθμιστικού σχεδίου ελέγχου κυκλοφορίας στην Παλιά Πόλη, της μελέτης για τη δημιουργία λυόμενων κατασκευών για τους εκθέτες του παζαριού, καθώς και της μελέτης πολεοδομικού σχεδίου για τη δημιουργία ψηφιακών χαρτογραφικών υποβάθρων και Γ.Π.Σ. του Δήμου μας. Ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή πεζογέφυρας στον οικισμό Κιμμερίων. Επιπλέον, εκπονήσαμε σχέδιο δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος και εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή σήμερα του Δήμου μας στο «Σύμφωνο των Δημάρχων».

- Κομβικό σημείο της πολιτικής μας αποτελεί η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που προσφέρουμε ως Δήμος, γιατί αναγνωρίζουμε ότι ένας ισχυρός Δήμος οφείλει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι, μεταξύ άλλων, εξασφαλίσαμε με παρεμβάσεις μας την αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων νηπίων σε υφιστάμενους παιδικούς σταθμούς, δημιουργήσαμε το ΚΕΠ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στραφήκαμε σε παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία ιδιαίτερα ατόμων περιορισμένης κινητικότητας όπως η δημιουργία οδηγών όδευσης τυφλών, η σηματοδότηση θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ και η κατασκευή ραμπών.

Για τη στήριξη της οικογένειας και των επαγγελματιών του Δήμου μας προβήκαμε σε μειώσεις τελών καθαριότητας, φωτισμού και άλλων κατηγοριών που φθάνουν μέχρι και 50%. Επιπλέον, περισσότεροι από 8.000 πολίτες του Δήμου Ξάνθης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επισιτιστικής και υλικής βοήθειας του ΤΕΒΑ – ΚΕΑ και είναι σημαντικό για εμάς, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχεται μέσα από ανάλογα προγράμματα, να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο σε συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη.

- Με την υλοποίηση του Προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» αξιοποιούμε τουριστικά τα θέλγητρα της απαράμιλλης σε ομορφιά Σταυρούπολης, του μεγαλύτερου των Βαλκανίων καταρράκτη Λειβαδίτη, του φυσικού κάλλους του Δασικού Χωριού Ερύμανθου, τη βιοποικιλότητα και τις κατάφυτες πλαγιές κ.ά. Το Μονοπάτι εκτείνεται σε 70 περίπου χιλιόμετρα, είναι το μοναδικό περιπατητικό μονοπάτι στη Βόρεια Ελλάδα και το τρίτο στη χώρα, ενώ συμπληρώνεται με επιπλέον τρεις παράλληλες αυτόνομες περιπατητικές διαδρομές και μια ποδηλατική.

Η πιστοποίηση του Μονοπατιού από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων τοποθετεί τον Δήμο Ξάνθης στον χάρτη του περιπατητικού τουρισμού για τα 3.000.000 μέλη της Οργάνωσης και τα 40.000.000 λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού στην Ευρώπη.

Επίσης, υποβάλαμε πρόταση στο Πρόγραμμα LEADER για τη δημιουργία Τηλεματικού Κέντρου στη Σταυρούπολη.

- Οι δήμοι της περιφέρειας τυγχάνουν της ανάλογης προσοχής από την κεντρική πολιτική ηγεσία;

Είναι γεγονός αλήθεια, ότι δεν εισακούονται από το Κέντρο, εκτός κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων, και για αυτό εκφράζουμε την απογοήτευσή μας. Βέβαια, αυτό δεν αφορά μόνο τους περιφερειακούς Δήμους, άλλωστε δεν εισακούστηκε σχεδόν καμία θέση της ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη»!

- Στην Ευρώπη οι νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αφορούν διάφορα πεδία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που για εμάς αποτελεί πρόκληση για το μέλλον, έχει να κάνει με την τάση μετατροπής των δήμων σε ευέλικτα ανοικτά οικονομικά συστήματα. Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;

Το μεγαλύτερο στοίχημα των Δήμων αποτελεί η διασφάλιση όχι μόνο της διοικητικής αυτοτέλειάς τους αλλά και της οικονομικής. Αυτό σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει στον Δήμο μας. Τα τελευταία χρόνια κατορθώνουμε να αξιοποιούμε πόρους από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και βεβαίως πολλά έργα υλοποιούνται με ιδίους πόρους.
Με το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Δήμου από ιδίους πόρους και τη μείωση τελών που επιβάρυναν τους πολίτες, σήμερα, ο Δήμος Ξάνθης έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την οικονομική αυτοτέλειά του. Απόδειξη;

Στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει δει η χώρα, όχι μόνο δεν συγκαταλέγεται στους «κόκκινους» Δήμους, αλλά στους εν μέρει οικονομικά αυτοδύναμους και λειτουργικά ανεξάρτητους. Να μην λησμονούμε και ότι πολλά έργα και δράσεις για τα οποία δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για να ενταχθούν, υλοποιούνται σήμερα στον Δήμο μας από ιδίους πόρους.

- Μπορεί ένας δήμος να διαδραματίσει πυλώνα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης για τη χώρα και με ποιο τρόπο όταν η γραφειοκρατία είναι δύσκολο να ξεπεραστεί;

Ο ρόλος του Δήμου στη σύγχρονη πραγματικότητα αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος. Ασφαλώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο βασικός φορέας που μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εθνική Ανάπτυξη. Οι ποικίλες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας Δήμος συνυφαίνονται και η επιτυχία στο πλαίσιο της Εθνικής Ανάπτυξης επιτυγχάνεται μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, ενός εθνικού σχεδιασμού.

Και για να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η γραφειοκρατία όντως αποτελεί μάστιγα για το σύνολο της διοίκησης στη χώρα μας. Ωστόσο, σε ό,τι μας αφορά, συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες μας και να βελτιώσουμε την εικόνα του Δήμου μας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σύμμαχός μας είναι ο πολίτης, ο οποίος, μέσω της εφαρμογής «Βελτιώνω τον Δήμο μου» στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Δήμου, αναφέρει καθημερινά τοπικά προβλήματα των κοινόχρηστων χώρων. Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί περισσότερα από 1200 αιτήματα πολιτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιλύθηκαν.

Σημαντικά όπλα μας, που ενισχύουν την πληροφόρηση του συνδημότη και συμβάλλουν στην επίλυση χρόνιων παθογενειών του συστήματος, είναι οι ψηφιακές δράσεις που αναπτύσσουμε, όπως η επέκταση, μέσω του προγράμματος WIFI4EU, του ασύρματου δικτύου του Δήμου μας, η οποία εξασφαλίζει δωρεάν σύνδεση Wi-Fi σε αρκετά σημεία του κέντρου της πόλης και στους οικισμούς μας, αλλά και η διασύνδεση του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου του Δήμου Ξάνθης με το ακαδημαϊκό δίκτυο Eduroam. κ.λπ. Καίρια, επίσης είναι η συμβολή του ιστότοπου του Δήμου μας www.cityofxanthi.gr, ο οποίος μάλιστα έχει δύο φορές αποσπάσει βραβείο για τη διεύρυνση συμμετοχής των δημοτών στη λειτουργία της πόλης.
Γεγονός, βέβαια, είναι ότι όσο υπάρχει δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, ασφαλώς και οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν παραπάνω βήματα. 

- Διαχείριση απορριμμάτων. Εσείς έχετε διατελέσει και πρόεδρος του συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων της Ξάνθης για 3 χρόνια. Στο μεγάλο αυτό θέμα εσείς ποιες πρωτοβουλίες λάβατε και τι αποτελέσματα υπήρξαν;

Στη χρονική περίοδο που αναφέρεστε δημοπρατήθηκε η κατασκευή της 3ης λεκάνης για την επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Ν. Ξάνθης, ώστε να δεχτεί τα παραγόμενα απορρίμματα για τουλάχιστον επτά επιπλέον έτη, κι αυτό από μόνο του λέει πολλά. Ωστόσο, ενστάσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προκαλούν σήμερα καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου.
Επίσης, όπως προανέφερα, ενισχύσαμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ανανεώσαμε και εκσυγχρονίσαμε τα απορριμματοφόρα και γενικότερα τα μηχανήματα αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ασφαλώς δεν μπορώ να παραγνωρίσω τη μέχρι χθες παντελή απουσία της ανακύκλωσης στον Δήμο μας. Ήταν λάθος το έχουμε ξαναπεί. Πλην όμως, σήμερα, η κατάσταση αυτή αντιστράφηκε και η ανακύκλωση αποτελεί πλέον μια πρακτική στην Ξάνθη, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη δική μας θητεία και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Το ίδιο ισχύει και για τους κάδους κομποστοποίησης, τους οποίους έχουν προμηθευτεί αρκετοί Ξανθιώτες. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ανακύκλωσης συσκευασιών στον Δήμο Ξάνθης, σας πληροφορώ πως έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των μπλε κάδων ανακύκλωσης, καθώς και των αντίστοιχων απορριμματοφόρων.

Επιπρόσθετα, ξεκίνησε η εγκατάσταση υπόγειων κάδων σε κεντρικά σημεία της πόλης. Μια ουσιαστική λύση στην υπερσυσσώρευση απορριμμάτων, μια πρωτοβουλία που ενισχύει το αισθητικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Ξάνθης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας υπόγειος κάδος, συγκεντρώνει περίπου τριπλάσια ποσότητα απορριμμάτων σε σχέση με έναν συμβατικό. Και δεν πρέπει να παραληφθεί η αναφορά σε έναν επιπλέον στόχο μας που γίνεται πράξη και αφορά το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων σε τέσσερα ξεχωριστά «ρεύματα» για την αποκομιδή.

Σαφώς υπάρχουν και άλλες παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών, πολιτών κ.λπ.

- Υπάρχει διαφάνεια στους δήμους και στους διαγωνισμούς προμηθειών και έργων; 

Θα μιλήσω για τον δικό μας Δήμο. Απόλυτη διαφάνεια! Άλλωστε αυτή αποτελεί θεμελιώδη αρχή της πολιτική μας όλα αυτά τα χρόνια και βάσει αυτής συνεχίζουμε! Η εφαρμογή ηλεκτρονικών διαγωνισμών σε όλους τους Δήμους, παρότι πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, διασφαλίζει τη διαφάνεια.

- Ποια αναπτυξιακά κεφάλαια απορρόφησε ο δήμος σας; Είστε ικανοποιημένος από τα επενδυτικά εργαλεία –όπως το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»;

Τα κεφάλαια που διεκδικήσαμε και αξιοποιήσαμε από τα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία επ' ωφελεία των δημοτών μας (ΕΣΠΑ, Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜ-Θ, Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, INTERREG Ελλάδα - Βουλγαρία, BLACK SEA κ.λπ.) είναι ικανοποιητικά σε σχέση με την ύφεση και τα συνεπακόλουθά της, καθώς και το πλήθος των αρμοδιοτήτων μας ως Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, επειδή «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» πιστεύω ότι ένας Δήμαρχος ποτέ δεν πρέπει να δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς πάντα θα υπάρχει το ΚΑΛΥΤΕΡΟ δυνατό!

Αξιοποιούμε περισσότερα από 25 εκ. ευρώ μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενώ έχουν υλοποιηθεί και δρομολογούνται έργα πάνω από 15 εκ. ευρώ από ιδίους πόρους.

Τα επενδυτικά εργαλεία που αξιοποιούμε, αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και υλοποίησης έργων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προαγωγή της παιδείας, στην ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών – τουριστικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης, καθώς και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Σε αυτούς τους τομείς επικεντρωθήκαμε και αξιοποιούμε ό,τι μας παρέχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινό καλό. Και δεν επαναπαυόμαστε. Σχεδιάζουμε και διεκδικούμε νέα προγράμματα που στοχεύουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

- Πάρκα, υπαίθριοι χώροι αναψυχής, κολυμβητήριο, παιδικές χαρές και πρόσφατα το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχουν βανδαλιστεί. Για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά; Κοινωνικοί είναι οι λόγοι; Και μια δεύτερη ερώτηση. Μπορεί να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες της Ξάνθης και ποια μέτρα έχετε λάβει εσείς;

Τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές προκαλούν σε εμάς θλίψη, αποτροπιασμό και αγανάκτηση και φανερώνουν έλλειμμα αγάπης και σεβασμού στην ίδια την πόλη. Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η διαφύλαξη της δημοτικής περιουσίας αποτελεί ζήτημα σεβασμού που πρέπει να επιδείξουμε όλοι μας.

Θεωρώ ότι οι πράξεις βανδαλισμού δεν έχουν κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο, παρά μόνο ιδεολογικά προσχήματα. Και δυστυχώς έχουν και σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, αφού για την αποκατάσταση των ζημιών επιβαρύνεται ο Δήμος μας.

Ως Δημοτική Αρχή καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βανδαλισμού και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα της δημιουργίας σε πείσμα των «φίλων της καταστροφής». Προσφύγαμε, ήδη, στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση κατά αγνώστων. Ανάλογες αντικοινωνικές συμπεριφορές δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες, αφού κάτι τέτοιο αποθρασύνει τους κάθε είδους ασυνείδητους.

Όσον αφορά την ερώτησή σας για τους πολίτες και για την ασφάλειά τους εκτιμώ ότι η Ξάνθη ήταν και παραμένει μια ασφαλής πόλη.

- Επί της θητείας σας δρομολογήθηκαν ουσιαστικές παρεμβάσεις. Αντικατάσταση του ενεργοβόρου συμβατικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας φωτιστικά σώματα led, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οχήματα ηλεκτρικά κ.τ.λ.. Είναι έργα προς τη σωστή κατεύθυνση κατά την άποψή μας. Πότε θα υλοποιηθούν;

Δημιουργούμε ένα πλέγμα καινοτόμων και ανταποδοτικών έργων που βάζουν τον Δήμο μας με αξιώσεις στον δρόμο του μέλλοντος. Αναμφισβήτητα, τα έργα και οι παρεμβάσεις μας, που μόλις αναφέρατε, είναι αναγκαία, βιώσιμα και με μεγάλα οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Έχουμε, ήδη, ολοκληρώσει σε πέντε περιοχές της Ξάνθης την αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας έως 70%, ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του οδοφωτισμού. Αντίστοιχα ολοκληρώσαμε τη δημοπράτηση του έργου για την τοποθέτηση οδοφωτισμού LED στις τρεις μεγάλες οδούς της πόλης Τσιμισκή, Πραξιτέλους και Ηλιουπόλεως, βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης το έργο αντικατάστασης των ενεργοβόρων συμβατικών λαμπτήρων και για το σύνολο του Δήμου μας. Τα οφέλη για τους δημότες, τόσο σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητάς τους, όσο και μέσω της ανταποδοτικότητας από τη μείωση των δημοτικών τελών είναι αξιοσημείωτα.

Σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πρώτο ιδιωτικό Αιολικό Πάρκο στην Ξάνθη είναι γεγονός, με σημαντικά οφέλη αφενός για την τοπική κοινωνία, καθώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας και αφετέρου για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού η αιολική ενέργεια είναι «πράσινη» και μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον, οικονομικό όφελος προκύπτει και για τον Δήμο μας. Να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό παραγωγής από τη λειτουργία του Αιολικού Πάρκου χορηγείται στους δήμους που αυτό εγκαθίσταται.

Γεγονός είναι ακόμη, η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον Δήμο μας. Πρόσφατα προμηθευτήκαμε, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, τρία οικολογικά οχήματα πόλης που κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό, τα λεγόμενα eco cars, τα οποία τέθηκαν, ήδη, στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους.

- Τι γίνεται με το υπόγειο πάρκινγκ στον δήμο σας;

Το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει κατά κόρον, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία που αφορά την επαναλειτουργία του. Ως εκ τούτου εκείνο που μπορώ να σημειώσω είναι ότι ο Δήμος μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και προχωρούμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση χώρων στάθμευσης, ώστε οι πολίτες της Ξάνθης να εξυπηρετούνται.

Για την ιστορία να υπενθυμίσω ότι το υπόγειο δημοτικό πάρκινγκ, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, αποφασίσθηκε να δημοπρατηθεί και να δοθεί η λειτουργία του σε ιδιώτη. Δεν θα κρίνω αυτή την απόφαση σήμερα. Θα μιλήσω μόνο για γεγονότα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισα έναν κυκεώνα δικαστικών διενέξεων με τον πλειοδότη, που συνεπάγεται τη μη λειτουργία του πάρκινγκ. Σήμερα η πόλη στερείται περίπου 200 θέσεων στάθμευσης και αυτή η ασφυκτική έλλειψη δεν αντισταθμίζεται με κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

Είναι θεμιτή η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου ο Δήμος να εξοικονομεί χρήματα, όμως αυτός δεν είναι ο πρωταρχικός ρόλος μας. Πρωταρχικός είναι να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του δημοτικού πάρκινγκ και προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα κάνουμε έναν τιτάνιο αγώνα.

- Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 πλησιάζουν. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος της πόλης σας; Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Ναι, θα είμαι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο της Ξάνθης. Όλα αυτά τα χρόνια προτίμησα τον τίμιο και ανηφορικό δρόμο της μεθοδικής και επίπονης προσπάθειας, της διαφάνειας και της συνέπειας.
Έχοντας, ήδη, προσθέσει στη φαρέτρα του Δήμου μας έργα και παρεμβάσεις που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών, δώσαμε ένα σαφές δείγμα, βάλαμε τις βάσεις και συνεχίζουμε την πορεία που χαράξαμε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, η οποία έχει ως βασική στοχοθεσία την ισόρροπη ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τόπου μας και τη βελτίωση όσο το δυνατόν της κοινωνικής ευημερίας των συνδημοτών μας.

Συνεχίζουμε, διότι δεν θα διακυβεύσουμε όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Έχουμε την πολύτιμη γνώση και πείρα, τη θέληση, την όρεξη, τις καινοτόμες ιδέες και τον στρατηγικό σχεδιασμό, το όραμα και την ικανότητα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό για το καλό του τόπου μας και της κοινωνίας μας. 

Δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε ενωμένοι. Και απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, γιατί δεν περισσεύει κανείς. Να έχουν κατά νου όμως, το εξής: Θέλουμε για συνοδοιπόρους, ανθρώπους με περίσσια σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια, πολιτική ηθική και να εμφορούνται από την αδιαπραγμάτευτη αγάπη για τον τόπο μας.

Οι εποχές αλλάζουν, οφείλουμε κι εμείς να αφήσουμε στο παρελθόν όσα και όσους επιμένουν να υπηρετούν τις παλαιωμένες νοοτροπίες, τον τυχοδιωκτισμό, την εντυπωσιοθηρία ή τις ιδιοτελείς μικροσκοπιμότητες. Η κοινωνία αυτές τις στείρες τακτικές τις κατακεραυνώνει και τις πετά στο καναβάτσο. Το ίδιο και εμείς, καθώς δεν ταιριάζουν στο δικό μας όραμα του αγώνα για τον Δήμο μας.

Με σύνεση, συναίνεση και συνεργασία, κινητοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, συνεχίζουμε σταθερά μπροστά και αλλάζουμε πρώτα τον εαυτό μας για να αλλάξουμε την Ξάνθη!

- Με ποιο διακύβευμα θα ζητήσετε την ψήφο των πολιτών;

Το διακύβευμά μας δεν είναι άλλο από την πολλή δουλειά και την εντιμότητά μας. Σήμερα μπορώ να κοιτώ κατάματα τους συνδημότες μου, γιατί ξέρω ότι δεν τους έχω παραπλανήσει. Για ό,τι έχω δεσμευτεί, το έχω υλοποιήσει ή δρομολογήσει.

Ό,τι υποσχέθηκα, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης, ακόμη κι αν χρειάστηκε να κάνω ρήξεις και τομές, να συγκρουστώ με συμφέροντα, κατεστημένες νοοτροπίες και ιδιοτελείς μικροσκοπιμότητες μικρονόων.

Αφετηρία μου ήταν και είναι να υπηρετώ τον τόπο μου και τους πολίτες του με τον καλύτερο τρόπο, ανταποκρινόμενος στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Κινητήρια δύναμή μου είναι η προσφορά σε εκείνους!