Υποκριτική γκρίνια

Υποκριτική γκρίνια

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Δεν παρακολουθούν προσεκτικά το δημόσιο διάλογο όσοι ισχυρίζονται ότι δεν γίνεται συζήτηση για τις Ευρωεκλογές. Ακόμα και οι διακοπές του Πρωθυπουργού αφορούν τους ψηφοφόρους των κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη γιατί είναι δηλωτικές του τρόπου αντίληψης και διαχείρισης της εξουσίας από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Ο κ.Τσίπρας δεν είναι ένας άγνωστος πολιτικός. Το αντίθετο. Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές ήταν ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Podemos ηγούνταν του αιτήματος για μια ριζική αλλαγή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μαζί ξεσήκωναν τις ευρωπαϊκές νεολαίες. Η κωλοτούμπα του 2015 είχε τεράστιο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη.

Φυσικά και αφορά τη συζήτηση για τις Ευρωεκλογές η πολιτεία της ριζοσπαστικής κυβέρνησης της Ελλάδας, η συνεργασία της με την Ακροδεξιά, η υποταγή της στην Εκκλησία, τα νταραβέρια της με τα οικονομικά συμφέροντα, ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς της στη διαχείριση των ζητημάτων της καθημερινότητας, ο εναγκαλισμός της με την εγχώρια τρομοκρατία, η ανοχή της στην ανομία. Στην ερώτηση: “Ποια Αριστερά θέλουμε στην Ευρώπη;” απαντούν όλα αυτά.

Θέλουν οι ευρωπαίοι πολίτες την αριστερά του κ.Τσίπρα ή κάτι άλλο;

Τη λειτουργία της Ευρώπης συνολικά αφορά κάθε ελληνική είδηση.

Τα προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αντανακλώνται στο οικονομικό ρεπορτάζ.

Στις ειδήσεις από τα προσφυγικά camps διακρίνεται ο κυνισμός της Κομισιόν, η αδυναμία της να παράγει πολιτική άλλη εξόν του να αποφασίζει τη διάθεση κονδυλίων για να βουλώνει, δια τους μπουκώματος, τα στόματα.

Στη συζήτηση για την άνοδο που καταγράφει, πανευρωπαϊκά, ο εθνολαϊκισμός εντάσσονται τα σχόλια για την αντισυστημική ρητορική του κ.Τσίπρα και τα μεσσιανικά του κηρύγματα περί ταύτισης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με την Επί του Όρους Ομιλία.

Η κρίση με την Τουρκία στην Κύπρο τη κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια αφορά.

Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και τα συζητάμε όλοι μας εμμονικά είναι καθαρά ευρωπαϊκά ζητήματα που απασχολούν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες με τα ίδιες ή παρόμοιες αφορμές.

Μια χαρά συζητάμε για τις Ευρωεκλογές λοιπόν. Ευρωπαϊκά προβλήματα είναι αυτά που ζούμε, αυτά συζητάμε. Κι όσοι ενοχλούνται ας κάνουν λίγη υπομονή. Οι εκλογές, δηλαδή η στιγμή που οι πολίτες θα απαντήσουν στα προβλήματα αυτά είναι πολύ κοντά.