Unilog: Το παράδειγμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τον καιρό της πανδημίας

Με απορία και ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα τις συζητήσεις για το αν θα έπρεπε οι φαρμακοποιοί να πληρώνονται για την διανομή των τεστ, που η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν στους πολίτες. Το κακό είναι, ότι οι συζητήσεις αυτές, έγιναν σε εντελώς θεωρητικό πεδίο, ανάμεσα σε θρησκόληπτους οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς του φιλελευθερισμού.

Ξιφούλκησαν μεταξύ τους. Με τους μεν, να υποστηρίζουν ότι το πρωταρχικό ζητούμενο είναι τα ατομικά δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες και ότι η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης μοιάζει με ένα χαράτσι που επιβάλλεται στους φαρμακοποιούς ή με μια κίνηση εξαναγκασμού. Και τους δε, να υποστηρίζουν ότι η διανομή των τεστ μέσω των φαρμακείων, αποτελεί θέμα ηθικής αρχής και τάξεως.

Αμφότεροι, έτσι όπως είναι κλεισμένοι τα γραφεία τους πολεμώντας μέσα από τα πληκτρολόγια τους, απέδειξαν για ακόμα μια φορά πόσο μακριά βρίσκονται από την πραγματικότητα. Προφανώς αγνοούν τον όρο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Corporate Social Responsibility). Ο όρος «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην προσφορά πόρων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η συνεισφορά των επιχειρήσεων μέσω της υιοθέτησης των αρχών της ΕΚΕ, συμβάλουν στην πρόοδο και στην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας, αφού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό, τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη επιχειρηματική δράση και επιτυχία της ίδια της επιχείρησης.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε πάντα, ως κίνητρο και αφετηρία δράσης, αλλά και πρωταρχικό σκοπό την επίτευξη επαρκούς κέρδους, προκειμένου να μπορεί μια εταιρία να συνεχίζει απρόσκοπτα να λειτουργεί στο περιβάλλον, που έχει επιλέξει να δραστηριοποιείται και να αναπτύσσεται. Τα τελευταία δύσκολα χρόνια, ανέδειξαν την ανάγκη συμμετοχής των επιχειρήσεων στην κοινωνική ανάπτυξη και απαίτησαν τη συμβολή των εταιρειών στην πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών. Οι κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες οφείλουν να δεσμευτούν σε ότι αφορά τη διαφάνεια, την ποιότητα των υπηρεσιών τους, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν και τις βασικές αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), όπως τις έχει καθορίσει και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρήσεων για την Κοινωνική Συνοχή (EBNSC).

Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μια εταιρεία εντελώς αθόρυβα υποστήριξε πλήρως το πρόγραμμα παραλαβής, αποθήκευσης, προετοιμασίας αποστολών και διανομής 10 εκατομμυρίων self-tests προς τις φαρμακαποθήκες της χώρας. Ψάξαμε και βρήκαμε μέγεθος αυτού του έργου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει παραλάβει έως και σήμερα 6,4 εκατομμύρια self tests από 36 φορτηγά σε 987 παλέτες. Για την παραλαβή αυτών των ποσοτήτων, η εταιρεία απασχόλησε 32 εργαζόμενους για την εκφόρτωση, αποθήκευση και ηλεκτρονική καταχώρηση στα συστήματά της. Διέθεσε δε ειδικούς πιστοποιημένους αποθηκευτικούς χώρους 800 τ.μ.

Παράλληλα έχει παραδώσει έως σήμερα 6 εκατομμύρια self tests σε 110 φαρμακαποθήκες της χώρας, μέσω 336 χερσαίων και ακτοπλοϊκών αποστολών, με 474 πιστοποιημένα οχήματα μεταφοράς. Για αυτό το έργο της διανομής, απασχολήθηκαν 524 εργαζόμενοι (οδηγοί, διανομείς, αποθηκάριοι και διοικητικό προσωπικό).

Προετοίμασε 156 παραγγελίες self test, για την προμήθεια των αντίστοιχων εσπερινών και νυχτερινών λυκείων όλης της χώρας, για την άμεση παράδοση εντός 48 ωρών και εντός Σαββατοκύριακου. Για το έργο αυτό των εσπερινών και νυχτερινών λυκείων, η εταιρεία απασχόλησε 14 εργαζόμενους καθώς και 76 οχήματα διανομής με το αντίστοιχο αριθμό οδηγών. Σημαντικό ρόλο για την επιτυχή διανομή των self tests, είχε και η συμβολή του στρατού, του λιμενικού και της πυροσβεστικής στο όλο εγχείρημα.

Στο διάστημα από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, η εταιρεία έχει εξυπηρετήσει δωρεάν, μέσω emergency plans και την άμεση τροφοδοσία φαρμακευτικών ουσιών προς τις δομές υγείας για την άμεση αντιμετώπιση και μερική καταστολή κρουσμάτων Covid-19 μέσω 197 έκτακτων αποστολών.

Tέλος, η εταιρεία παραχώρησε μέσω δωρεάς, 40 χιλιάδες υλικά συσκευασίας προς φαρμακαποθήκες για την προετοιμασία συσκευασίας ατομικών self-tests προς διάθεση στους πολίτες. Έτσι ώστε να λυθεί το «μέγα πρόβλημα», που είχε δημιουργηθεί από τη παράδοση συσκευασιών των 50 self tests.

Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η εταιρεία παραχώρησε στο Υπουργείο Υγείας την Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου (QA Head) καθώς και υποστηρικτική ομάδα 9 στελεχών, για τον συντονισμό και οργάνωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας του συνόλου των εμβολίων κατά Covid-19 από παραλαβής αυτών από τις φαρμακευτικές εταιρείες έως και τον εμβολιασμό από το επιστημονικό προσωπικό στους πολίτες. Και η παραχώρηση αυτή έγινε άνευ οικονομικού ανταλλάγματος.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που επέδειξε η εταιρεία Unilog, μαζί με την άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, αποδεικνύει ότι μέσα στην πανδημία ο σωστός προγραμματισμός, όπως τον είχαμε παρουσιάσει στο άρθρο «Η διαδικασία του εμβολιασμού, μοιάζει με επιχειρηματικό σχέδιο», μπορεί να κάνει θαύματα.