Τζέφρυ Πάιατ στο Liberal: Γιατί η Ελλάδα προσελκύει αμερικανικές επενδύσεις

Τζέφρυ Πάιατ στο Liberal: Γιατί η Ελλάδα προσελκύει αμερικανικές επενδύσεις

Τους λόγους για τους οποίους οι αμερικανικές εταιρείες κάνουν «απόβαση» στην Ελλάδα εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Ο κ.Πάιατ υπογραμμίζει τη σημασία του φιλοεπενδυτικού κλίματος που έχει καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση και των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρει πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην ενέργεια. Ο ίδιος σημειώνει πως η πληροφορική, η τεχνολογία, οι «έξυπνες» πόλεις, το LNG και το υδρογόνο αποτελούν πολλά υποσχόμενους κλάδους για την ελληνική οικονομία.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ σημειώνει πως «αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου αναζητούν ευκαιρίες προκειμένου να φέρουν στην Ελλάδα LNG από τις ΗΠΑ», δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και αναφέρεται στο ταλαντούχο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθετει η χώρα μας.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Kύριε Πρέσβη, από την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, τα data centers της DigitalRealty, τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας έως τη Microsoft, παρατηρείται κινητικότητα αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων. Τι βλέπουν οι αμερικάνικες εταιρείες στην Ελλάδα;

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης , το φιλοεπενδυτικό κλίμα που καλλιεργείται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων. Έχει γίνει σημαντική δουλειά από τον Ύπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον αν.Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα και τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια για να ενισχυθεί το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πλέον ανοιχτή σε επενδύσεις. Επίσης, οι αμερικανικές εταιρείες αναγνωρίζουν το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.Και για να είμαι ειλικρινής, η προστιθέμενη αξία για τις ίδιες τις εταιρείες που προσφέρεται στην Ελλάδα είναι σημαντική. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης η ελληνική οικονομία είναι χαμηλότερης αξίας, συγκριτικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε αυτήν. Τα κεφάλαια ακολουθούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί μια ευκαιρία με το επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα.

Σε ποιους τομείς της ενέργειας εντοπίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών; Στα αιολικά πάρκα, στα φωτοβολταϊκά ή στην αποθήκευση ενέργειας;

Σε όλους τους παραπάνω τομείς. Έχουμε σημαντικά έργα όπως της Ameresco στα αιολικά πάρκα και άλλες αμερικάνικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας. Xαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι το αιολικό πάρκο της 547 Energy στη Δυτική Μακεδονία, ενώ μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες όπως η GE επιστρέφουν στην Ελλάδα. Δεν εξαντλείται το ενδιαφέρον εκεί όμως. Πιστεύω πως μέλλον έχει ο κλάδος του υδρογόνου, όπως άλλωστε και οι κλάδοι των μεταφορών και των «έξυπνων» πόλεων. Ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα η Blink Charging, η Tesla και εταιρείες σαν τις Microsoft, Cisco, την Amazon Web Services και την Google. Τεχνολογικές εταιρείες δηλαδή που επικεντρώνονται και στις λεγόμενες «έξυπνες» πόλεις.

Και βεβαίως στον κλάδο του LNG υπάρχει ισχυρή αμερικανική παρουσία, με μεγάλα αμερικάνικα funds, όπως η BlackRock που συμμετέχει στο έργο FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Και άλλες όμως αμερικάνικες εταιρείες φυσικού αερίου, που αναζητούν ευκαιρίες προκειμένου να φέρουν στην Ελλάδα LNG από τις ΗΠΑ, για να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση. Δηλαδή σε ένα μέλλον που όλοι βλέπουμε πλέον πως αποτελεί αναγκαιότητα.

Να αναμένουμε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από αμερικάνικες πολυεθνικές εταιρείες εκτός της ενέργειας και σε ποιους τομείς;

Ήδη πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις. Το βλέπουμε αυτό στην επένδυση της DigitalRealty ,την γιγαντιαία επένδυση της Microsoft στο υπολογιστικό νέφος («cloud space») , τη δραστηριοποίηση της Amazon Web Services επίσης. Επομένως, ο κλάδος τoυ ΙΤ, της πληροφορικής γενικότερα είναι πολλά υποσχόμενος στο μέλλον. Όταν μια μεγάλη εταιρεία όπως η Microsoft εισέρχεται στην ελληνική αγορά, αυτή φέρνει μαζί της και άλλες εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευθούν με την παρουσία τους την αγορά, το ταλέντο που έχει το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα και την πρόσβαση που δίνει η Ελλάδα σε μια ευρύτερη αγορά.

Τέλος, είστε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και γιατί;

Πρέπει να είναι κάποιος πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πρώτον, αυτό δείχνουν τα στοχεία. Η Ελλάδα αντιμετώπισε σχετικά καλά το παγκόσκιο σοκ που συνεπάγεται η πανδημία του κορονοϊού. Παρατηρούμε επίσης την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και της εκτιμώμενης ανάπτυξης που θα καταγραφεί το 2021 και το 2022. Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση αυτής της ανάπτυξης.