Tsipras friendly αναρχικοί vs Ρένας Δούρου

Του Θανάση Χειμωνά

Σήμερα θα ασχοληθώ με την αγαπημένη μου (αντι)εξουσιαστική ομάδα, τον Ρουβίκωνα. Όχι, δεν θα σχολιάσω την εισβολή του στο Πεντάγωνο - αυτό το κάνω στον ολοκαίνουργιο Φιλελεύθερο της Δευτέρας (που καλά θα κάνετε να αγοράσετε). Απλώς θα σας εξηγήσω πως σε μια σουρεαλιστική χώρα, όπως είναι η Ελλαδάρα μας, μια (αντι)εξουσιαστική οργάνωση μπορεί να κάνει με αριστοτεχνικό τρόπο φιλοκυβερνητική προπαγάνδα μέσω σόσιαλ μίντια!

Καταρχήν, να πούμε πως ο Ρουβίκωνας διαθέτει σελίδα στο Facebook. Με λίγα μέλη αλλά την έχει. Τι δηλαδή; Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες π.χ. δεν θα είχαν αν υπήρχαν στις μέρες μας;

Πριν λίγες μέρες λοιπόν στη σελίδα αυτή ανέβηκε ένα ποστ σχετικά με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Έγραφαν λοιπόν οι (αντι)εξουσιαστές φεϊσμπούκερς:

«ΣΥΡΙΖΑ, δυο χρόνια στην εξουσία.

Προεκλογικά έταζε 500 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα, μετεκλογικά έδωσε 200 δις σε Νιάρχο και Μελισσανίδη, 0 ευρώ σε αντιπλημμυρικά έργα.

Από τις πρώτες μέρες του στην εξουσία, είχε στα χέρια του ενυπόγραφη μελέτη που προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο να συμβούν όσα συνέβησαν.

ΝΔ: 18 χρόνια στην εξουσία, άμεσες ευθύνες σε αμέτρητα σκάνδαλα αντίστοιχης αισχρότητας.

Οι κύριοι και οι κυρίες αυτές, αντί να δείξουν το στοιχειώδη σεβασμό στις ζωές που χάθηκαν εν πολλοίς από δικές τους ευθύνες, άρχισαν αμέσως να αλυχτάνε για τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια. Καλά θα κάνουν να σωπάσουν λίγο. Το αίμα κυλάει».

Να προσθέσω εδώ πως το ποστ συνοδεύεται από δυο φωτογραφίες: Μια της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και μια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάτω από τις φωτογραφίες γράφει «Ένοχη» και «Ένοχος» αντίστοιχα.

Εκ πρώτη όψεως, μοιάζει με μια οργισμένη καταγγελία για τις διαχρονικές ευθύνες του κράτους σε τέτοιας μορφής καταστροφές. Φυσικά, η φρασεολογία παραπέμπει περισσότερο σε site τύπου kremastetousre.gr παρά σε αναρχικό κείμενο αλλά τέσπα.

Κάτι όμως δεν πάει καλά.

Μαθαίνουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυο χρόνια στην εξουσία (δυόμιση είναι αλλά μέχρι και εδώ κλέβουν τα συντρόφια) ενώ η Νέα Δημοκρατία 18. Μην το ψάχνετε, τόσα είναι. Αν προσθέσεις Καραμανλή, Μητσοτάκη, Καραμανλή jr και Σαμαρά μας βγάζει 18 έτη. Και αναρωτιέμαι εδώ εγώ ο κεντροαριστερός: «Και το ΠΑΣΟΚ κύριε; Κι εμείς δεν κυβερνήσαμε τόσα χρόνια; Στο πηγάδι ουρήσαμε;» Όχι φίλοι μου. Οι Ρουβίκωνες δεν είναι πασοκτζήδες. Απλώς το ΠΑΣΟΚ έχει καθηλωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και –αντίθετα με την Ν.Δ.- δεν απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ 18-2 λοιπόν. Όσο σκράπες και αν είναι οι συριζαίοι, τέτοιου επιπέδου μαθηματικά τα καταλαβαίνουν. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Όλη τη ζημιά την έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτελεί απλώς μια λεπτομέρεια.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η επιλογή των φωτογραφιών. Γιατί Δούρου-Κυριάκος, σύντροφοι; Γιατί η περιφερειάρχης με τον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης; Προφανώς η πρώτη φέρει τεράστιες ευθύνες. Το στάτους όμως μιλάει για τα δύο (σ.σ. 2 ½) χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Δούρου δεν είναι μέλος της κυβέρνησης αυτής. Ωστόσο, εδώ και καιρό ακούγεται πως κάποια στιγμή θα διεκδικήσει την αρχηγία από τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλλον αρκεί αυτό.

Αμ ο Κυριάκος; Έχει υπάρξει πρωθυπουργός και δεν το ξέραμε; Γιατί δεν βάλανε στη φωτογραφία π.χ. τον πατέρα του ή τον Σαμαρά; Εντάξει, τον Κωστάκη δεν θα τον έβαζαν. Είναι συμπαθής στους συριζαίους αυτός.

Μην το ψάχνετε: Το «αναρχικό» ποστ αποτελεί ένα ακόμη ιντερνετικό ξέπλυμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στο στυλ των διάφορών ψευτοαντίφα σελίδων του Facebook που γράφουν ένα ποστ εναντίον της Χρυσής Αυγής πλάι σε 1453 εναντίον της ΔεξΧιάς και του Ακραίου Κέντρου. Και φυσικά γινόμαστε μάρτυρες μιας θεαματικής εξέλιξης: Δεν φτάνει που ο Ρουβίκωνας υπήρξε η μοναδική «αναρχική» ομάδα στην παγκόσμια ιστορία που στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας της. Πλέον ο Ρουβίκωνας είναι η μοναδική «αναρχική» ομάδα στην παγκόσμια ιστορία που χτυπάει τον βασικό εσωκομματικό αντίπαλο του πρωθυπουργού της χώρας της. Και εις ανώτερα σύντροφοι!

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό βασίζεται σε τεράστιο βαθμό σε φεϊσμπουκικό στάτους τους καλού διαδικτυακού φίλου Λουκά Τιποτάκη.