Τσίπρας: Eυχαριστώ Φώφη

Τσίπρας: Eυχαριστώ Φώφη

Ένα είναι βέβαιο. Ότι για πρώτη φορά μετά από μια βδομάδα ο κ Τσίπρας χαμογέλασε. Μια χαραμάδα φωτός φάνηκε στη μαυρίλα των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το όνομά της ταυτόσημο με το φως: Φωτεινή. Γεννηματά. Επιτέλους, το ΚΙΝΑΛ δεν θα είναι η γη όπου θα επιστρέψουν οι δυσαρεστημένοι κεντροαριστεροί συριζαίοι ψηφοφόροι. Οι οποίοι, και να θέλουν, δεν έχουν πια πού να πάνε. Η Φώφη έκανε το ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη γέφυρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ είχε τη μοναδική του ευκαιρία να πάρει ένα διψήφιο ποσοστό στις εκλογές που έρχονται. Από τους δυσαρεστημένους συριζαίους, που δεν θέλουν να ψηφίσουν έναν από χέρι ηττημένο και, κυρίως, από το κομμάτι του Ποταμιού, που ήταν και το γενεσιουργό του κόμματος: Τους οπαδούς του Σημιτικού εκσυγχρονισμού.

Αυτό το τελευταίο κομμάτι μένει πια ορφανό. Και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί στην αποχή. Ο κύβος ερρίφθη από τη Φώφη. Μεταξύ της αρχηγίας ενός τρίτου κόμματος, που θα παλεύει σκληρά, είναι ίσως προτιμότερη η θέση ενός Καμμένου στη θέση του Καμμένου την επαύριο.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι η κ Γεννηματά δεν έχει επίγνωση της εκλογικής και πολιτικής επίπτωσης από την καρατόμηση Βενιζέλου. Ότι δεν καταλαβαίνει ότι διώχνει περισσότερους ψηφοφόρους από όσους προσελκύει.

Η κίνηση της κ Γεννηματά δείχνει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η ηγεσία του κόμματος είναι σε απευθείας σύνδεση εδώ και καιρό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από την πλάτη τωξν ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Και δεν θα ήταν αδικαιολόγητη η υπόθεση (που ψιθυρίζεται εντόνως), αυτή η καρατόμηση να ήταν η απαίτηση από το μέγαρο Μαξίμου για να γίνει πράξη η μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ. Σε περίπτωση αδυναμίας της ΝΔ να κυβερνήσει χωρίς αυτοδυναμία και χωρίς υπάρχοντα εταίρο εκτός από τον απευκταίο κ Βελόπουλο. Όποτε και αν γίνουν εκλογές.

Αλλά, η αποπομπή Βενιζέλου ανοίγει το δρόμο για να παραχωρηθεί από την Φώφη το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ. Με όχημα την απλή αναλογική. Ξεκάθαρα.

Η κίνηση αυτή της κ Γεννηματά εναντίον του κόμματός της μοιάζει και σαν να είναι η απάντηση στο ερώτημα της πλειονότητας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό, είτε ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ είτε όχι: Γιατί η ηγετική ομάδα του κινήματος δεν επαναφέρει το ισχυρό ιστορικό όνομα ΠΑΣΟΚ στην πρωταγωνιστική του θέση και το έχει παραπεταμένο μεταξύ ανύπαρκτων ουσιαστικά κομματιδίων, δήθεν του προοδευτικού χώρου, υπό την άσχετη και άνευρη ονομασία ΚΙΝΑΛ;

Η προχτεσινή κίνηση της κ Γεννηματά μαρτυρά ότι η ταφή του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδιασμένη από καιρό από την ηγετική ομάδα της Χαρ. Τρικούπη. Και ο προσεταιρισμός του Γιώργου Παπανδρέου, που αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ή όπου αλλού υπάρχει μέλλον ανάδειξης), αλλά και η προτίμηση σε αντίστοιχα στελέχη σαν τον κ Καμίνη και τον κ Μαργαρίτη της ΔΗΜΑΡ, που δεν έχουν καμιά απήχηση στους ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ, είναι μια εξόφθαλμη απόδειξη.

Η κ Γεννηματά είναι ο νεκροθάφτης του ΠΑΣΟΚ. Εσκεμμένα και προγραμματισμένα. Προκειμένου να υπηρετήσει προσωπικούς φιλόδοξους στόχους επιβίωσης και ενδεχομένους στόχους μιας εσωτερικής επιχειρηματικής ολιγαρχίας, που σιτίζεται από το ελληνικό δημόσιο και δεν θέλει να αλλάξει η φάμπρικα που την ταϊζει. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν καταστραφεί πάλι η χώρα από αυτή την πολιτική, αυτοί οι κεφαλαιούχοι θα παραμείνουν, όπως τα τελευταία 10 χρόνια, κεφαλαιούχοι. Χέρι χέρι με ένα επιτελείο συμβούλων που αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, η κίνηση της κ Γεννηματά να διώξει τον κ Βενιζέλο και να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το κόμμα της κρύβει όχι μόνο την προσφορά του Μαξίμου για μια «ηγετική» θέση γι αυτήν σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία του ΠΑΣΟΚ θα είναι που εγκαταλείπει το χώρο της για μια κυβερνητική καρέκλα εξουσίας. Αλλά, κρύβει και τον πανικό της ίδιας και του στενού επικοινωνιακού περιβάλλοντος της.

Αυτό το περιβάλλον, και η ίδια, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, συναποφάσισαν, όπως ομολογούν από χτες το βράδυ, να εφαρμόσουν την πολιτική που είχαν προαποφασίσει: Την καρατόμηση Βενιζέλου για να συνεργαστούν προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, αλλά… Αλλά, και για να πληθύνουν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ!

Εάν το επιτελείο της κ Γεννηματά δεν εξαπατά τον κόσμο με τις παραπάνω πολιτικές αρλούμπες, σίγουρα δεν έχει ίχνος επαφής με τους ψηφοφόρους του κόμματός τους. Γιατί αν είχαν θα ήξεραν ότι όσοι ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ είναι βαθειά αντισύριζα. Θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο εξευτελίζει τις αρχές της κεντροαριστεράς, την οποία προσπαθεί να σκυλέψει, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική ζωή για να πάρει τη θέση του.

Η κ Γεννηματά και ο παραζαλισμένος, αν όχι «συνεννοημένος», περίγυρός της δεν έχουν παρά να απαντήσουν σε ένα ερώτημα: Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) αν, ψηφίζοντας έτσι, στην πραγματικότητα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ; Και ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μια ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ θα έχει για κυρίαρχο και πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, και παρακεντέ το ΚΙΝΑΛ. Με όση ισχύ είχε ο Καμμένος!

Φυσικά, η κ Γεννηματά και οι σύμβουλοί της δεν έχουν υπολογίσει καλά τους ψηφοφόρους. Και δεν υποψιάζονται ότι μ αυτά που κάνουν θα μετατρέψουν το ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοκράτορα της κεντροαριστεράς. Δηλαδή, θα διαπράξουν διπλό έγκλημα εναντίον του λαού. Πρώτον θα προδώσουν ένα ιστορικό κεντροαριστερό κόμμα και δεύτερον θα παραδώσει τον έναν από τους δύο ιστορικούς πολιτικούς πόλους της χώρας στα χέρια πολιτικών αλητών.

Οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν τους δημοκρατικούς πολίτες σε έναν μονόδρομο. Να ρίξουν στα Τάρταρα τον λαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ και το παραμάγαζό του ΚΙΝΑΛ, πρώην ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από πολιτικούς απατεώνες. Που σπέρνουν την ανηθικότητα ως πρωταγωνιστική νοοτροπία. Νισάφι πια.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης