Τσιμέντα στην Ακρόπολη

Την ώρα που πληκτρολογούμε αυτές τις γραμμές έχουν ήδη κυκλοφορήσει ευρέως οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης, Μανόλη Κορρέ και αργοπορημένα από την Υπουργό Πολιτισμού με δήλωσή της. Οι εξηγήσεις είναι αρκετά τεχνικές και ίσως η ανάγνωσή τους να δυσκόλεψε τον «μέσο αναγνώστη» αλλά το ζήτημα είναι υψηλής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας και μπορεί να περιγραφεί μόνο με τους εξειδικευμένους όρους που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση των μνημείων και την αρχαιολογία.

Έτσι συμβαίνει συνήθως με όλες τις υστερικές, ιδεοληπτικές κραυγές. Το σύνθημα «Τσιμέντωσαν την Ακρόπολη» μπορεί να απαντηθεί μόνο με χίλιες λέξεις τεχνικής ορολογίας.

Ο τρόπος που διασπείρεται ο προπαγανδιστικός λόγος στο όνομα της αντιπολίτευσης και με αγωγούς καλοπροαίρετους αλλά αδαείς πολίτες είναι πλέον αρκετά γνωστός. Αλλά και τα θέματα που μπορούν «ν’ανάψουν φωτιές» είναι γνωστά.

Όλος ο ντουνιάς ξέρει ήδη ότι το ΥΠΠΟ βρίσκεται στο στόχαστρο. Κι αν το ΥΠΠΟ πίστευε ότι το έργο της χάραξης διαδρομών στο βράχο της Ακρόπολης θα απολάμβανε κάποιας ασυλίας λόγω της εμπλοκής σ’ αυτό του Ιδρύματος Ωνάση που εδώ και καιρό έχει αγκαλιάσει την αισθητική και τους κώδικες της ελληνικής κατά φαντασίαν αριστεράς, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα.

Όλοι ξέραμε τι θα συμβεί. Όλοι, εκτός από το ΥΠΠΟ. Το ΥΠΠΟ που μόλις ξεκίνησε η οργανωμένη επίθεση θεώρησε ότι ήταν καλό να απαντήσει με μια εξυπναδίστικη και ειρωνική ανακοίνωση αντί να εξηγήσει τα γεγονότα σύντομα, εύληπτα και ξερά. Κι έπρεπε ο κ. Μανόλης Κορρές να σκαρφιστεί κάποιο τρόπο να παρεισφρήσει μέσα στη ροή των σόσιαλ μήντια και με τη βοήθεια των νουνεχών το μήνυμά του να διαδοθεί από το facebook στα ΜΜΕ, δεδομένου ότι οι επικεφαλείς των γνωμοδοτικών επιτροπών των υπουργείων δεν συνομιλούν απευθείας με την κοινή γνώμη. 

Το ότι η κοινή γνώμη τα προηγούμενα δέκα χρόνια εξαχρειώθηκε είναι κάτι που το γνωρίζουμε πλέον καλά. Το θέμα δεν είναι να το διαπιστώνουμε ως πρόβλημα κάθε φορά από την αρχή και να διαγωνιζόμαστε στο ποιος θα κατακεραυνώσει τα σόσιαλ μήντια με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Το θέμα για κάθε κυβέρνηση, κάθε υπουργείο, κάθε οργανισμό, κάθε εταιρεία είναι να καταλάβουν ότι τα σόσιαλ μήντια είναι εδώ. Ο λόγος αναπαράγεται αδιαμεσολάβητα, χωρίς φιλτράρισμα και είναι πανεύκολο στον οποιονδήποτε να πετάξει ένα σύνθημα ειδικά αν αυτό για να απαντηθεί, χρειάζεται εκατοντάδες λέξεων συχνά τεχνικών, όπως συνέβη με την Ακρόπολη.

Και η ποιότητα και το ήθος της αντιπολίτευσης είναι εξίσου γνωστά. Ποιος εκπλήσσεται όταν τα Συριζοτρολ αναπαράγουν τα περί «τσιμέντου στην Ακρόπολη»; Το περίεργο θα ήταν να μην συμμετείχαν σε αυτό το αίσχος το οποίο, εν παρόδω, δεν μπορεί να θίξει στο ελάχιστο τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ το κύρος και η αφοσίωση του οποίου στο μνημείο είναι γνωστά στα πέρατα της Γης.

Τι σχέδια έχουν εκπονήσει τα υπουργεία για τη διαχείριση αυτών των επικοινωνιακών κρίσεων, για τον πόλεμο που θα δεχτούν με fake news; Φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα σχέδιο.

Κι αυτό είναι το πρόβλημα.