Τρία μαθήματα από την πτώση των ναζιστών

Τρία μαθήματα από την πτώση των ναζιστών

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Με μεγάλη χαρά διαβάζω αυτές τις μέρες δημοσιεύματα που θέλουν το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται υπό διάλυση. Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την Ευρωβουλή ήταν η μεγαλύτερη ντροπή για τη χώρα μας. Χειρότερη από τη χρεοκοπία ή το διεθνές ρεζιλίκι που πρόσφεραν οι πολιτικοί μας κατά τα χρόνια των μνημονίων (π.χ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015) αλλά και από οτιδήποτε άλλο έχει συμβεί στην πολιτική ζωή της χώρας μας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας μέχρι και σήμερα. Επειδή λοιπόν η ντροπή ήταν τέτοιας έκτασης, όλοι οι δημοκράτες πολίτες οφείλουν να εντοπίσουν και να αποκαθηλώσουν τα αίτια που έφεραν τη Χρυσή Αυγή στο ναό της ελληνικής και ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Μάθημα πρώτο: Τα ελλείμματα φέρνουν κρίσεις

Η Χρυσή Αυγή βρήκε πρόσφορο έδαφος μετά από δεκαετίες αφάνειας χάρη στην οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας από το 2009 μέχρι και πρόσφατα. Η κρίση αυτή δεν προήλθε από κάποια ατέλεια των αγορών, τον κακό καπιταλισμό ή οποιοδήποτε άλλο φαντασιακό απωθημένο της αριστεράς. Αντίθετα, προήλθε από τον κρατισμό και την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας και διαφάνειας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που κατά πολλούς είναι και ο θεμελιωτής του πολιτικού και ηθικού συστήματος που χρεοκόπησε την Ελλάδα, είχε πει το περίφημο «είτε το Έθνος θα εξαφανίσει την υπερχρέωση της χώρας είτε η υπερχρέωση θα αφανίσει το Έθνος». Αυτή τη φορά φαίνεται να γλυτώσαμε τον αφανισμό αλλά πήραμε μία καλή γεύση των δεινών που φέρνει  το μεγάλο κράτος που δεν λογοδοτεί σε κανέναν.

Μάθημα δεύτερο: Η σημασία της μάχης των ιδεών

Για χρόνια πολλοί έλεγαν πως η Ελλάδα πρέπει να μιμηθεί άλλες χώρες που απαγορεύουν τα ναζιστικά ή τα κομμουνιστικά σύμβολα και σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορεύουν και τα συναφή κόμματα. Από τους ναζί φαίνεται πως γλυτώσαμε χωρίς να περιορίσουμε την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως μεγάλη νίκη της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας. Είναι πολύ πιθανό, μετά από τόση ενημέρωση, ντοκουμέντα και ντοκιμαντέρ, ότι αρκετοί πρώην ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ντράπηκαν να την ξαναψηφίσουν έχοντας παράλληλα στη διάθεσή τους και πιο light ακροδεξιές επιλογές όπως την Ελληνική Λύση. Το σημαντικό συμπέρασμα από αυτές τις εκλογές είναι ότι η Χρυσή Αυγή ηττήθηκε όχι μόνο από την επιστροφή της χώρας σε μία κανονικότητα αλλά και από τον ανελέητο πόλεμο των ιδεών που έδωσαν καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας για την αφύπνιση και την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τον πραγματικό χαρακτήρα του ναζιστικού μορφώματος. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουν.

Μάθημα τρίτο: Θα επιστρέψουν

Η θεσμική εκπροσώπηση της εθνικιστικής ακροδεξιάς στην Ελλάδα ατόνησε από την πτώση της χούντας μέχρι και το 2012, όταν είδαμε για πρώτη φορά χρυσαυγίτες βουλευτές. Αν θεωρήσουμε ως παράγοντες της επιτυχίας της Χρυσής Αυγής την ακραία ρητορική σε θέματα μετανάστευσης και αντισυστημισμού, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε θα ζήσουμε νέες κρίσεις και οι ναζί θα έχουν νέες ευκαιρίες να βγουν από τις «ντουλάπες» τους.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη μέγιστη ντροπή του να έχουμε βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν διατελέσει υμνητές του Χίτλερ, πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στη διδασκαλία της ιστορίας, σύγχρονης και πρόσφατης, κυρίως στα νέα παιδιά. Η ελληνική κοινωνία, όσο και αν τη βολεύει τώρα που φαίνεται ότι πέρασε η μπόρα, οφείλει να συζητήσει εξαντλητικά το πως έφτασε ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο της πολιτικής μας ζωής και να εξουδετερώσει πολιτικά, ηθικά, και οικονομικά τις ιδέες και τα επιχειρήματα που αποτέλεσαν το πρόσφορο έδαφος για την επέλαση των νεοναζί.