Τρία ελπιδοφόρα μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Τρία ελπιδοφόρα μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Όπως από τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο αυτοί που έχουν επιβαρυμένη υγεία, έτσι και στον τομέα της οικονομίας, οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό θεωρούνται αυτές που επιβαρύνονται περισσότερο από την πανδημία.

Η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει και τους δύο αυτούς επιβαρυντικούς παράγοντες τώρα που περνάμε από την υγειονομική φάση της κρίσης, την οποία διαχειριστήκαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία, στην οικονομική φάση, που είναι και δυσκολότερη.

Οι οιωνοί είναι αρνητικοί κι έχουμε απόλυτη συναίσθηση πως έχουμε μεγάλο «κουπί» μπροστά μας. Ωστόσο, με τα έως σήμερα στοιχεία και με δεδομένο ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα βρεθεί το φάρμακο, αν θα υπάρξει εμβόλιο και αν θα τα καταφέρουν ως προς το υγειονομικό σκέλος της κρίσης οι βασικοί μας πελάτες στον τουρισμό, δηλαδή οι βόρειες χώρες της Ευρώπης και η Βόρεια Αμερική, η Ελλάδα δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου και στο οικονομικό πεδίο.

Υπάρχουν τρεις ενδείξεις που ενισχύουν την αισιοδοξία μας:

Πρώτον, οι πληρωμές προς το Δημόσιο έχουν πάει πολύ καλύτερα του αναμενομένου, άρα τα οικονομικά μέτρα που λάβαμε ως κυβέρνηση λειτούργησαν. Από την εφαρμογή των οικονομικών μας μέτρων και μετά, η αύξηση της ανεργίας σταμάτησε και με τη συνέχιση της παροχής οικονομικών κινήτρων φαίνεται ότι θα μπορέσει να τεθεί υπό κάποιο περιορισμό.

Δεύτερον, πηγαίνει εξαιρετικά καλά σε όλες τις τράπεζες το πρώτο βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που ενεργοποιήσαμε την περασμένη Τρίτη, το πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου κατά 100% τα πρώτα δύο χρόνια από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον για δύο χρόνια. Οι τράπεζες ανταποκρίνονται γρήγορα στα σχετικά αιτήματα και οι επιχειρήσεις έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν και δείχνουν έτοιμες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Πρόκειται για εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα εν όψει της έναρξης υποβολής αιτήσεων στις αρχές Μαΐου για το πρόγραμμα παροχής δανείων κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έως το 80% του δανείου. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουμε δεσμεύσει 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία με τη μόχλευση θα ανέλθουν σε 7 δισ. ευρώ ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τρίτον, φαίνεται ότι η σταδιακή επαναφορά της Κίνας στην οικονομική κανονικότητα θα επαναφέρει σε ζωή προγράμματα βασικά για την ελληνική οικονομία, όπως είναι το πρόγραμμα της «Golden Visa»,το οποίο τους προηγούμενους μήνες πέρασε πολύ μεγάλη κρίση.

Βεβαίως, για την πορεία του τουρισμού και της εστίασης, από τους οποίους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ελληνική οικονομία, διατυπώνονται σήμερα διαφόρων ειδών εκτιμήσεις, αν και είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει πρόβλεψη πώς πραγματικά θα συμπεριφερθούν τους επόμενους δύο μήνες. Φαίνεται, πάντως, σε διεθνές επίπεδο ότι η φετινή χρονιά θα είναι μάλλον η δυσκολότερη για τον τουρισμό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι δεδομένο ότι αν η πτώση σε τουρισμό και εστίαση είναι σχετικά ήπια, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μικρή. Αν είναι πολύ μεγάλη, η ύφεση θα είναι πολύ μεγάλη.

Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι ο τουρισμός δείχνει πως θα πάει καλύτερα απ’ ό,τι πολλοί υπολογίζουν εφόσον βεβαίως τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Δηλαδή, εάν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, αν υπάρχουν πτήσεις που θα φέρουν τουρίστες και αν οι βόρειες χώρες έχουν καλύτερη πορεία ως προς τον κορονοϊό.

Θέλω να πιστεύω ότι όπως κάναμε ως χώρα τη θετική έκπληξη στην υγεία, έτσι θα κάνουμε τη θετική έκπληξη και στην οικονομία. Και θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν. Θα πρέπει πάντως να είναι ξεκάθαρο ότι όπως με κανόνες φθάσαμε μέχρι εδώ, με κανόνες θα συνεχίσουμε.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο 2-3 Μαΐου