Τρία χρηματιστηριακά ανέκδοτα και τρεις αλήθειες

Το χρηματιστήριο έχει αρχίσει να ξαναμπαίνει σιγά –σιγά και δειλά στη ζωή μας. Όμως φαίνεται ότι θα περάσει αρκετός καιρός, μέχρι να μάθουμε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, να διαβάσουμε στις εφημερίδες, να ακούσουμε στα ραδιόφωνα και να πληροφορηθούμε από τις κεντρικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, ότι κάτι συμβαίνει με τις μετοχές.

Παρ’ όλα αυτά, ξανάρχισαν να κυκλοφορούν τα παλαιά σοφά χρηματιστηριακά ανέκδοτα που δεν χάνουν διόλου την επικαιρότητα τους, αφού ουσιαστικά περιγράφουν περισσότερο τις ανθρώπινες συμπεριφορές, παρά την ουσία της χρηματιστηριακής πραγματικότητας. Και η αλήθεια είναι ότι μέσα από τη αφήγηση ανεκδότων και ιστοριών από το χρηματιστήριο, μπορεί ο καθένας να καταλάβει καλύτερα το τι γίνεται στο ναό του χρήματος. 

Ένα κλασικό ανέκδοτο, που περιγράφει τη σχετικότητα των αποτιμήσεων, είναι το ακόλουθο:

Συναντιούνται δυο φίλοι στο δρόμο και ο πρώτος ενημερώνει τον δεύτερο ότι πουλάει το σκύλο του.

Φ2: και πόσο τον πουλάς;

Φ1: 20.000 ευρώ.

Φ2: 20.000 ευρώ; Τρελάθηκες; 20.000 ευρώ για ένα σκύλο;

Μετά από μια εβδομάδα, οι δυο φίλοι συναντιούνται και πάλι.

Φ2: Τι έγινε με τον σκύλο σου; Που είναι;

Φ1: Τον πούλησα.

Φ2: Τον πούλησες; Για 20.000 ευρώ;

Φ1: Ε, ναι. Για την ακρίβεια τον έδωσα και πήρα 4 γάτες που έκαναν 5.000 ευρώ την κάθε μια.

Ένα επίσης κλασσικό ανέκδοτο, που περιγράφει τη δύναμη της φήμης και της «πληροφορίας» είναι το ακόλουθο:

Πεθαίνει ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και πηγαίνει κατευθείαν στον Παράδεισο. Εκεί ο Άγιος Πέτρος τον υποδέχεται με χαρά, αλλά του ανακοινώνει ότι δυστυχώς όλα τα ωραία διαμερίσματα για τους μακαρίτες παραγωγούς πετρελαίων ήταν κατειλημμένα και ότι θα έπρεπε να περιοριστεί σε κάτι πιο φτωχικό, που προορίζονταν για τους παραγωγούς ιχθυελαίου.  

- Εντάξει, του απαντά ο παραγωγός πετρελαίου, αλλά Άγιε μου, επίτρεψε μου, να επισκεφθώ τους πρώην συναδέλφους μου και να τους μιλήσω.

- Ασφαλώς τέκνον μου, του λέει ο Άγιος Πέτρος, Θα σε περιμένω. 

Πηγαίνει λοιπόν ο παραγωγός πετρελαίου, έξω από τα διαμερίσματα του Παραδείσου, όπου διέμεναν οι συνάδελφοι του και φωνάζει: 

- Βρέθηκε πετρέλαιο στην Κόλαση.

Ξαφνικά ανοίγουν όλες οι πόρτες των διαμερισμάτων, πετάγονται έξω οι  πρώην συνάδελφοι του και παίρνουν το δρόμο τρέχοντας για την Κόλαση.

- Τυχερέ, του λέει ο Άγιος Πέτρος. Τώρα που άδειασαν τα  διαμερίσματα μπορείς να διαλέξεις όποιο θέλεις.

Και του απαντά ο παραγωγός πετρελαίου:

-  Άγιε, τώρα που το σκέφτομαι, αυτή η φήμη που εγώ κυκλοφόρησα ίσως να έχει και κάποια δόση αλήθειας. Πηγαίνω και εγώ στην Κόλαση, για να μην χάσω την ευκαιρία!

Το τρίτο κλασσικό χρηματιστηριακό ανέκδοτο έχει να κάνει με τη τέχνη της εξαπάτησης των επενδυτών.

Μια φορά και έναν καιρό, στη μέση της ζούγκλας ήταν ένα μικρό χωριό, στο οποίο εμφανίστηκε ένας έμπορος μαζί με τον βοηθό του. Αφού μαζεύτηκε όλο το χωριό τριγύρω του, ανακοίνωσε στους κατοίκους του, ότι θα αγοράσει όσες μαϊμούδες καταφέρουν να μαζέψουν προς 10 ασημένια φράγκα.

Γνωρίζοντας οι χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές μαϊμούδες γύρω στο δάσος, πήγαν και έπιασαν όσες μπορούσαν. Ο έμπορος τις αγόρασε όλες και τις πλήρωσε, όπως είχε υποσχεθεί και μετά έφυγε από το χωριό.

Σύντομα επέστρεψε και ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε και πάλι μαϊμούδες με νέα τιμή, προς 15 ασημένια φράγκα τη μία. Οι κάτοικοι έτρεξαν και πάλι στη ζούγκλα, έπιασαν και άλλες μαϊμούδες και τις πούλησαν στον έμπορο. Σύντομα όμως, οι μαϊμούδες λιγόστεψαν και έτσι οι κάτοικοι σταμάτησαν να τις κυνηγούν. Ο έμπορος όμως τους ανακοίνωσε ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές μαϊμούδες, θα συνέχιζε να αγοράζει με νέα καλύτερη τιμή, προς 20 ασημένια φράγκα τη μία. Και οι χωρικοί έτρεψαν και έπιασαν  λίγες ακόμη και πληρώθηκαν και πάλι.

Όμως ο έμπορος δεν σταμάτησε εκεί. Τους ανακοίνωνε λοιπόν ότι, για όσες μαϊμούδες απομένουν ακόμη,  είναι πρόθυμος να πληρώσει 60 ασημένια φράγκα για την κάθε μία, αλλά επειδή θα λείψει για λίγες μέρες, θα αναλάβει την αγοροπωλησία ο βοηθός του.

Ο έμπορος αναχωρεί και ο βοηθός του φωνάζει τους κατοίκους του χωριού και του προτείνει μια συμφωνία, λέγοντας τους:

- Ξέρω ότι δύσκολα θα βρείτε και άλλες μαϊμούδες, αλλά κοιτάξτε εδώ. Ο έμπορος  έχει γεμίσει τα κλουβιά με πολλές μαϊμούδες, που εσείς του πουλήσατε, όλον αυτόν τον καιρό. Μπορώ να σας τις πουλήσω όλες με 50 ασημένια φράγκα τη μία και όταν γυρίσει ο έμπορος, εσείς του τις πουλάτε και πάλι προς 60 ασημένια φράγκα την κάθε μία.

Και τότε οι κάτοικοι του χωριού, μάζεψαν όλες μα όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν όλες τις μαϊμούδες που ήταν στα κλουβιά, προς 50 ασημένια φράγκα τη μία.

Και από τότε ακόμα περιμένουν την επιστροφή του εμπόρου και του βοηθού του. 

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.