Τράπεζα Αττικής, κράτος, ΣΥΡΙΖΑ και Καλογρίτσας

Τράπεζα Αττικής, κράτος, ΣΥΡΙΖΑ και Καλογρίτσας

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Η Τράπεζα Αττικής. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Attica Bank.  Αποφασίστηκε η τοποθέτηση του καθηγητή Γεράσιμου Σαπουτζόγλου στη θέση του προέδρου ενώ την διοικητική πυραμίδα συμπληρώνουν δυο αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι ο κα. Ιωάννης Τσακιράκης και ο κ. Αθανάσιος Τσάδαρης. Ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Έτσι η  κυβέρνηση  έχει πλέον μια κρατική τράπεζα εξυπηρέτησης «ημετέρων» με πασοκικό «know how». Τα δε κεφάλαια των κρατικών οργανισμών που κάλυψαν την προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χάνονται στο βαρέλι δίχως πάτο του κρατισμού.

Το κράτος. Είναι το κράτος χρηματοδότης επιχειρήσεων; Στην Ελλάδα είναι κυρίως το κράτος χρηματοδότης επιχειρήσεων. Φιλικών προς αυτό και προσηλωμένων στις επιταγές του κόμματος που κυβερνά. Χρησιμοποιεί και τις ιδιωτικές τράπεζες και τις κρατικές για να εξυπηρετήσει δικούς του ανθρώπους που θα θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Το έκανε στο παρελθόν με την Αγροτική Τράπεζα. Τώρα θα το κάνει πιθανότατα, με την Τράπεζα Αττικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα κόμμα που γεννήθηκε από την έξαψη του κρατισμού στα «ερωτικά» χρόνια της Ευρωζώνης. Είναι ατύχημα από το ανεξέλεγκτο πάθος κατά την διάρκεια  της ομαδικής συνουσίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και δανειστών. Στην  ενηλικίωσή του, αποκτά τις συνήθειες των γονιών του, με τη διαφορά ότι δεν διαθέτει την άνεση που διέθεταν αυτοί. Μια τράπεζα όμως, μπορεί να την έχει.

Ο Καλογρίτσας. Ο αδειούχος  καναλάρχης είναι το  σύμβολο της «νέας εποχής». Προφανώς, δεν  διαθέτει όλα τα χρήματα για την άδεια - όπως και οι παλαιότεροι- αλλά έχει στην κατοχή του κατασκευαστική εταιρεία- όπως και οι παλαιότεροι. Η εταιρία "Τοξότης" του Καλογρίτσα  παίρνει τα 3 στα 4 δημόσια έργα από τότε που εκλέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ (Λέσβος, Σαντορίνη κτλ). Ο Καλογρίτσας παίρνει  εγγυητική επιστολή 8 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των καναλιών. Και τέλος, αγοράζει την τηλεοπτική άδεια-υποθέτω,θα το δούμε- με δάνειο από την Τράπεζα Αττικής. Γιατί αν η συγκεκριμένη Τράπεζα μπορεί να δώσει εγγυητική, για τον διαγωνισμό, γιατί να μην μπορεί  να χορηγήσει και δάνειο για αγορά ολόκληρης της άδειας;

Συμπέρασμα: Εν μέσω κρίσης, μνημονίων, χρεοκοπημένης οικονομίας, απειλών από τους δανειστές και καταχρεωμένων πολιτών, η ομίχλη του ασύστολου κρατισμού συνεχίζει να απλώνεται σε όλη τη χώρα. Δεν είναι θέμα ούτε πολυφωνίας στα κανάλια ούτε αν ο Καλογρίτσας εξασφαλίσει τραπεζικό ή απευθείας κρατικό χρήμα για να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, δίνοντας δουλειά σε πολύ κόσμο (κατασκευές, τηλεόραση).

Το ζήτημα είναι πως ό τι γίνει θα γίνει από το ίδιο το κράτος και όχι από τη ιδιωτική πρωτοβουλία. Κι αυτό δεν είναι παρά άλλος ένας ολοκληρωτισμός που θα σύρει την οικονομία ακόμα πιο πολύ στην εξάρτηση και στον απομονωτισμό.

Αναρωτιέμαι μόνο ποιο ρόλο θα παίξουν οι ελεγκτές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Τράπεζας της Ελλάδος. Να γιατί η μόνη λύση θα είναι η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωζώνη και η άμεση εποπτεία της Φραγκφούρτης σε όλο το δίκτυο. Αλλά μέχρι τότε, έχουμε ακόμα καιρό…