Τραμπούκοι ήταν στην κυβέρνηση, τραμπούκοι είναι στην αντιπολίτευση

Τραμπούκοι ήταν στην κυβέρνηση, τραμπούκοι είναι στην αντιπολίτευση

Του Σάκη Μουμτζή

Η υπόθεση είναι γνωστή. Μετά από πρόταση του ΚΙΝΑΛ—με την οποία διαφώνησε ο βουλευτής Χ.Καστανίδης—η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής αποφάσισε πως οι κ.κ. Π.Πολάκης και Δ.Τζανακόπουλος δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εργασίες της, καθώς είχαν ενεργή συμμετοχή στην υπόθεση Νovartis κάτι που θα επηρέαζε την αμεροληψία τους.

Η συνέχεια είναι εξίσου γνωστή. Ξεσηκώθηκαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησαν για «χουντοεπιτροπή», ενώ οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος δήλωσαν πως δεν θα πειθαρχήσουν και θα είναι σήμερα παρόντες στις εργασίες της προανακριτικής.

Πού βρίσκεται το υποκριτικό στην στάση αυτή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;

Το 2010, ενώ εξεταζόταν στην εξεταστική επιτροπή η υπόθεση του Βατοπεδίου, ετέθη θέμα για δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της επιτροπής, του Δ.Παπουτσή και του Α.Λαφαζάνη, γιατί είχαν καταθέσει ως μάρτυρες σε άλλη διαδικασία της συγκεκριμένης υπόθεσης. Τότε ζητήθηκε η άποψη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής η οποία γνωμοδότησε πως έπρεπε να εφαρμοστεί η αρχή της αμεροληψίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: « Επιτάσσεται ο αποκλεισμός ή η εξαίρεση προσώπων που εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, όπως είναι εκείνοι που εξετάσθηκαν ως μάρτυρες σε διαδικασία με αντικείμενο την διερεύνηση της υπόθεσης...καθώς και πρόσωπα που προτείνονται να κληθούν ως μάρτυρες, εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας...».

Το πολιτικά ουσιώδες που αποκαλύπτει την σημερινή υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πως τότε το 2010, συμφώνησε με την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό επισημαίνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Είναι γνωστός ο ρόλος τόσο του κ.Πολάκη όσο και του κ.Τζανακόπουλου στο στήσιμο της πολιτικής σκευωρίας της Novartis. Μάλιστα ο κ.Πολάκης είχε δηλώσει δημοσίως, με καταγεγραμμένη την δήλωση του, πως γνωρίζει τα ονόματα των προστατευομένων μαρτύρων.

Το ερώτημα είναι: γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτά τα δύο πρόσωπα όταν ήταν γνωστόν πως θα προκαλούσαν την συγκεκριμένη ένσταση; Πού αποβλέπει ο Α.Τσίπρας;

Είναι ολοφάνερο πως το παραμύθι για τον ακροδεξιό Μητσοτάκη δεν είναι πειστικό. Η πραγματικότητα το διαψεύδει παρά τις κραυγές του κ.Ραγκούση. Ο Κυρ.Μητσοτάκης είναι καταγεγραμμένος στην συνείδηση των πολιτών ως ένας μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός.

Πώς θα γκρεμίσουν αυτήν την εικόνα; Πώς θα αποδείξουν πως η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει πρακτικές της δεκαετίας του 50;

Αυτό πιστεύουν πως θα το πετύχουν με τη εικόνα η φρουρά της Βουλής να απομακρύνει βιαίως τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο από την αίθουσα που συνεδριάζει η προανακριτική.

Αν συμβεί αυτό το επικοινωνιακό κέρδος θα είναι διπλό. Και θα ευτελιστεί η όλη διαδικασία και θα χρεωθεί η κυβέρνηση την επέμβαση της φρουράς.

Ας φανταστεί ο αναγνώστης το show Πολάκη, μπροστά στις κάμερες, καθώς θα ανθίσταται και θα κραυγάζει.

Αν πάλι δεν συμβεί αυτό και αφεθούν ανενόχλητοι οι δύο βουλευτές να παραστούν στην συνεδρίαση της προανακριτικής, τότε θα φανεί πως πέρασε ο «τσαμπουκάς» τους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει πολύ τους χειρισμούς που θα κάνει στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι προφανές πως απέναντι της έχει αδίστακτους ανθρώπους που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Στόχος τους είναι να ευτελίσουν την διαδικασία της προανακριτικής για να μην ξεφτιλιστούν οι ίδιοι από τα όσα θα αποκαλυφθούν σε αυτήν.

Ας το καταλάβουμε άπαξ δια παντός. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα κόμμα που κινείται στα ακρότατα όρια του πολιτεύματος.

Τα στελέχη του το αποδεικνύουν καθημερινά.