Τώρα το κράτος θα επιδείξει την ισχύ του

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» απαριθμούσε «τρεις βόμβες έτοιμες να εκραγούν».

Αντιγράφουμε από ΤΑ ΝΕΑ:

1. Κέντρα υποδοχής:Σήμα κινδύνου από τις δομές μεταναστών μετά το κρούσμα στη Ριτσώνα.
2. Ένοπλες Δυνάμεις: Ανησυχία προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων στα στρατόπεδα
3. Εκκλησίες: Φόβοι για πιθανές συναθροίσεις πιστών έξω από τις εκκλησίες το Πάσχα.

Κέντρα Υποδοχής, Ένοπλες Δυνάμεις, Εκκλησίες.
Ποιο είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό; Πρόκειται για απόλυτα ελεγχόμενους χώρους από το κράτος όπου δεν υφίσταται η έννοια της «δημοκρατικής πειθούς» στην οποία αναφέρθηκε προχθές, εύστοχα, ο πρωθυπουργός για να χαρακτηρίσει τη φιλοσοφία που διέπει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  

Οι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής, οι κληρωτοί στα στρατόπεδα και το ποίμνιο των πιστών είναι ομάδες που βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους.

Αυτό σημαίνει ότι αν η κατάσταση ξεφύγει σε χώρους απόλυτα ελεγχόμενους, τότε η τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων θα τιναχτεί στον αέρα.

Είναι ορατή σε όλους μας η διπλή στρατηγική του πρωθυπουργού. Από τη μία υπάρχει ένα σχέδιο δράσης για ολόκληρη την επικράτεια το οποίο είναι επεξεργασμένο και μέρα με την ημέρα συμπληρώνεται και γίνεται όλο και πιο λεπτομερές για να καλύψει ως προστατευτικό δίχτυ όλες τις κοινωνικές ομάδες. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, κυριολεκτικά ο πρώτος πρωθυπουργός από το 1974 που κάθε του απόφαση και κίνηση υπαγορεύεται από την αδήριτη πραγματικότητα: μια χώρα που ζει από τον τουρισμό, εξαρτάται από τον εξωτερικό δανεισμό και προσβλέπει στις επενδύσεις για την ανασυγκρότησή της, οφείλει να φροντίζει υπερβολικά την εικόνα της.

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι διπλό: πρώτη και πάνω απ’ όλα έχει ιεραρχηθεί η ζωή των Ελλήνων και όλων όσων διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, σ’ένα δεύτερο επίπεδο όμως, πολύ κρίσιμο, η κυβέρνηση (δηλαδή ο Μητσοτάκης) ξέρει πως οι επιδόσεις των κρατών στην πανδημία θα τα στοιχίσει εκ νέου στην παγκόσμια κατάταξη.

Αν τα πάμε σχετικά καλά στη διαχείριση αυτής της κρίσης, η θέση της χώρας την επόμενη μέρα θα εκτοξευθεί.

Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που  επειγεί η κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο τους χώρους και τα πεδία όπου έχει την απόλυτη εξουσία το κράτος. Λάθη σε απολύτως ελεγχόμενους χώρους δεν θα δικαιολογούνται.  Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα. Η έκβαση της επιδημίας στους απολύτως ελεγχόμενους χώρους θα ισχυροποιήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος που έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαθίσταται (δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα, σε αυτό διαφωνούμε με τον πρωθυπουργό).

Ορθώς η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην εφησυχάζουν στιγμή αλλά να μην εφησυχάζει και η ίδια. Είναι πολύ νωρίς για να εκπέμπει το μήνυμα ότι «πάμε καλά». Αυτό το διαισθανόμαστε όλοι. Τώρα ήρθε η ώρα το κράτος να επιδείξει την ισχύ του: στους ελεγχόμενους χώρους και στα κοπάδια του.