Τώρα η πολιτική αλλαγή

Τώρα η πολιτική αλλαγή

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Από το 1882 όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, χρησιμοποίησε τη λέξη «Μεταρρυθμίσεις» για να περιγράψει την ιδέα ότι στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν πολλά, το αίτημα διατυπώθηκε με πολλούς τρόπους και με διάφορα συνθήματα. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα, από τον Ιανουάριο του 2016 συγκεκριμένα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας το αίτημα για πολιτική αλλαγή δεν είχε περιγραφεί μ'ενα τόσο συγκεκριμένο και γνήσιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα από αυτά που οι «έμπειροι της πολιτικής» συμβουλεύουν να αποφεύγονται γιατί περιλαμβάνουν και δυσάρεστες αλήθειες που οι ψηφοφόροι δεν δέχονται εύκολα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν αρκέστηκε σ'ενα γνήσιο, «ορίτζιναλ» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που δεν επιτρέπει υψιπετείς διακηρύξεις. Προχώρησε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ένα βήμα παραπέρα, κλείνοντας ένα συμβόλαιο με το λαό στη βάση μιας Συμφωνίας Αλήθειας την οποία και τήρησε απαρέγκλιτα. Η Συμφωνία Αλήθειας δεν αφορά βέβαια όσα λέγονται αλλά όσα αρνείσαι να υποσχεθείς. Κυρίως αυτά.

Σήμερα μετά από ένα μεγάλο αγώνα, απέναντι σ'ένα ισχυρό μπλοκ εθνολαϊκιστών που με ψέματα και τακτικές εκτός του πεδίου της πολιτικής τόσο το καθαρά μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και η Συμφωνία Αλήθειας φέρουν και την υπογραφή του ελληνικού λαού. Ένα σεβαστό κομμάτι του Ελλήνων πολιτών συνυπογράφει πλέον το αίτημα για μια ριζική αλλαγή της χώρας. Όπως επισημαίναμε και την Παρασκευή, το ? του σώματος και με αρχηγό τον κ.Τσίπρα θέλει να επιστρέψουμε πίσω. Οι περισσότεροι όμως (και σε αυτούς θα προστεθούν κι άλλοι μέχρι τις εθνικές εκλογές) θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά.

Όσοι πίστεψαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και περίμεναν επί ώρες να τον ψηφίσουν εκείνη την παγωμένη Κυριακή του Ιανουαρίου του 2016 δικαιώθηκαν. Το 2016 θα ήμασταν ικανοποιημένοι και με μια αποτελεσματική αντιπολίτευση, σήμερα είμαστε πολύ πέρα από αυτό. Μπορεί ο καθένας από εμάς να βλέπει τον εαυτό του να γράφει τη ιστορία της πατρίδας μας, τη δική μας ιστορία.

Η επιτυχία είναι αναμφισβήτητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του.

Η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα και η μετριοπάθεια που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι η απόδειξη ότι έχει αντιληφθεί τον ιστορικό της ρόλο που είναι η ανασυγκρότηση και ο δομικός μετασχηματισμός της χώρας. Γιατί το μόνο που μετράει είναι η Ελλάδα αύριο. Και το αύριο της Ελλάδας βαρέθηκε πια να περιμένει. Τώρα η πολιτική αλλαγή.