Το ζόρικο στοίχημα Ανδρουλάκη

Τα πιο χονδροειδή λάθη και αστοχίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης τα κάνει, εξαιτίας του ανταγωνισμού του με τον Αλέξη Τσίπρα, διεκδικώντας ποιος, θα γίνει το μισό του «ενάμιση δικομματισμού».

Οι συμβουλές και οι ασκήσεις ηγετικής μετριοπάθειας, έχουν αποδώσει ως προς τη συγκράτηση και του εκρηκτικού χαρακτήρα και της σκληρής ρητορείας του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Ήταν σχετικά εύκολο όταν οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να καλπάζει. Γίνεται δυσκολότερο τώρα που παρατηρείται ένα - αναμενόμενο – φρενάρισμα. Θα γίνεται αδύνατον, όσο θα καλείται να απαντά επί του συγκεκριμένου, ζόρικου παρόντος χωρίς να μπορεί να παραπέμπει σε έναν ελπιδοφόρο σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίνει παραπάνω χρήματα από το 1,1 δισ. για τη στήριξη της κοινωνίας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, γιατί «έφαγε τα λεφτά την περίοδο της πανδημίας».

Αυτό του ξέφυγε (; ) σε μια τηλεοπτική εμφάνισή του.

Δεν κατάλαβα αν το διατύπωσε ως μομφή προσωπική στον πρωθυπουργό ή έφτανε μέχρι τους αποδέκτες των ενισχύσεων της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, οφείλει να το εξηγήσει περαιτέρω.

Η οικονομική στήριξη που δόθηκε σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο της πανδημίας, των lock down, είναι λεφτά που «φαγώθηκαν»; Λεφτά που πήγαν χαμένα; Λεφτά τα οποία δεν έπρεπε να δοθούν;

Αν αυτή είναι η αντίληψη, προκύπτουν ηθικές και πολιτικές υποχρεώσεις.

Να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ π.χ. οι επιστρεπτέες προκαταβολές, να επιστραφούν και ρητά να αποκλειστεί κάθε είδους μελλοντικός «διακανονισμός» για το μέρος που δεν έχει χαριστεί.

Κριτική, εκ των υστέρων απόρριψη αυτών που δόθηκαν, μηδενισμός και απόλυτη πλειοδοσία σε αυτά που θα δοθούν είναι απλώς πολιτικάντικη κουτοπονηριά.

«Θα ψηφίσω τα μέτρα, αλλά κακώς τα έκανε όπως τα έκανε» είναι ένας light οπορτουνισμός αλά Τσίπρα εκ μέρους του κ. Ανδρουλάκη.

Αν τα λεφτά που δόθηκαν για τη στήριξη μέσα στην πανδημία ήταν λεφτά που φαγώθηκαν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Αντίστοιχη συνθήκη επιβάλει να δοθούν. Αν μάλιστα θυμάμαι καλά στην αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση εκλιπαρούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην πλειοδοτούν για …εμπροσθοβαρή μέτρα γιατί δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει.

Αν είναι κακή η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως λέει ο κ. Ανδρουλάκης, είναι εξίσου κακή η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης που προτείνει. Ή θα πρέπει το κράτος σήμερα να στηρίξει με ό,τι μπορεί τους αδύναμους όπως ζητεί ή δεν θα το κάνει μέχρι να φτιάξουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες ενεργειακές κοινότητες όπως εξίσου ζητεί.

Δεν αρκεί να εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ, με προεδρική δήλωση, ως δύναμη που ΘΑ συμβάλλει στη σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα μετά την πρώτη κάλπη. Μέχρι τις εκλογές, μπορεί να έχει παγώσει η κόλαση και εμείς μαζί. Σήμερα επιζητούμε από τις πολιτικές δυνάμεις υπευθυνότητα για τα στοιχειώδη.