Το ζεύγος Αμαλία και Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Λευκό Οίκο επισκιάζει τους Κένεντι
Προσφορά Φιλελεύθερου

Το ζεύγος Αμαλία και Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Λευκό Οίκο επισκιάζει τους Κένεντι

Τον Απρίλιο του 1961, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα υποδεχθεί ο καθολικός, Ιρλανδικής καταγωγής Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στον Λευκό Οίκο, τρεις μήνες μετά την θριαμβική εκλογή του στην προεδρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο κόσμος όλος, είναι ξετρελαμένος με τον Τζον και την γυναίκα του, την Νεοϋορκέζα, κόρη πάμπλουτου χρηματιστή της Wall Street, Ζακλίν Μπουβιέ, κοινώς Τζάκι Κένεντι. Νέοι, υγιείς, πλούσιοι και καλομαθημένοι έχουν φτάσει στην κορυφή του κόσμου και τον θαμπώνουν με εξουσία για εκείνον και καλό γούστο, κοκεταρία, μοντέρνο ύφος για εκείνην. Όμως, μόλις ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, φτάνει με την σύζυγό του, Αμαλία, οι δημοσιογράφοι παρατάνε το αγαπημένο τους θέμα, την Τζάκι, και τρέχουν ξοπίσω απ’ την αρχοντική κι αριστοκρατική Ελληνίδα.

Ο Τζον Κένεντι είχε αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές του 1961. Τρεις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1961, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως είπαμε, είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα υποδεχθεί ο Κένεντι στον Λευκό Οίκο. Κι έτσι, στις 17 Απριλίου του 1961, ώρα 11.30 το πρωί, το ζεύγος Καραμανλή φτάνει στην Ουάσινγκτον.

Η «Ελληνίδα Τζάκι» όπως την αποκαλεί ο αμερικανικός Τύπος, φορά τουαλέτα του Jean Dimitre Verginie Dessès, (Γιάννη Ντεσέ) του βασιλιά της μουσελίνας, σε γραμμές λιτές μα τόσο φροντισμένες που θυμίζουν «ζωντανή Καρυάτιδα» όπως αποθεώνουν οι δημοσιογράφοι.
«Δεν ασχολούμαι με τη δουλειά του άντρα μου, γιατί την κάνει πολύ καλά» δηλώνει η- γυναίκα -που -δεν –μιλούσε- σχεδόν- ποτέ, στους Αμερικάνους δημοσιογράφους, αλλά τονίζει πως αν ήταν Αμερικάνα θα ψήφιζε οπωσδήποτε τον J.F.K. 

Η Τζάκι σε όλες τις εθιμοτυπικές φωτογραφίες κοιτά τους δυο Έλληνες, φανερά εντυπωσιασμένη.

Λίγους μήνες αργότερα, μόλις στις 12 Ιουνίου 1961, η Τζάκι Κένεντι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη συνοδευόμενη από τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αμαλία. Και πάλι η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη, όσο κι αν η Τζάκι είχε έρθει πια πολύ υποψιασμένη και έχει ήδη σχηματίσει το προσωπικό της στιλ, που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και δεν ξεπεράστηκε ακόμα.



Η Αμαλία Καραμανλή, πάλι, «χωρίς κοσμήματα και με ένα εμπριμέ μεσάτο φόρεμα, φροντίζει όπως σε κάθε της εμφάνιση να κάνει μια δήλωση σεμνής κομψότητας, χωρίς υπερβολές, εκζήτηση και άγχος για να εντυπωσιάσει. Έμοιαζε να μην επιδίωκε καμία προσοχή, ίσως γιατί την τραβούσε τόσο μαγνητικά επάνω της.

Θα πρέπει να υπήρξε όχι απλώς ακατανόητο, αλλά σχεδόν εξοργιστικό για τους κύκλους της εποχής στο Κολωνάκι «να βλέπουν αυτή την συγκλονιστικά αλλά και ανεπιτήδευτα όμορφη γυναίκα, ντυμένη με ρούχα σχεδιαστών (το ρευστό, με πτυχώσεις φόρεμα του Jean Dessès που φόρεσε στον Λευκό Οίκο, το αυστηρό νυφικό της Νταίζης Αντωνοπούλου στον γάμο της), και πάντα μα πάντα με τακούνια, ψηλά τακούνια, απολήξεις σαν θαυμαστικά στις σταυρωμένες γάμπες της», να- μην- ανήκει αλλά να- υπάρχει. Και να τολμά να χωρίσει τον Καραμανλή και μόλις ένα χρόνο μετά να παντρευτεί τον Επαμεινώνδα Μεγαπάνο (στη συνέχεια χώρισε και μαζί του). Να τολμά να αποποιηθεί το επίθετο Καραμανλή, να μη συνεχίζει την κοσμική ζωή αλλά να αφοσιώνεται στην ασκητική ζωή του συγγραφέα. Μαθητεύοντας κιόλας!  Όταν έγραψε το βιβλία της για τα Κεντήματα, όχι μόνο είχε διαβάσει τα πάντα και είχε μιλήσει με κεντήστρες και ιστορικούς, αλλ’ είχε και μόνη της κάνει και 90 κεντητά, «είχε πληγώσει τα χέρια της πριν γράψει στην εξαιρετική έκδοση του Μουσείου Μπενάκη».

Αναμφισβήτητα η Αμαλία Μεγαπάνου υπήρξε καλλονή, αλλά χωρίς ναρκισσισμό. Αστικής καταγωγής, σύζυγος Πρωθυπουργού και σε δεύτερο γάμο γνωστού γιατρού της Αθήνας και συγγραφέας. Πάνω απ όλα όμως, μια γυναίκα που επίμονα και χωρίς θόρυβο διεκδίκησε το δικό της περιεχόμενο. 

Ο Φιλελεύθερος, αναλαμβάνει να την ξανασυστήσει ως συγγραφέα ξεκινώντας με το βιβλίο της «Συνομιλία με την Άννα» το Σάββατο στις 5 Σεπτεμβρίου. Τα βιβλία της Αμαλίας Μεγαπάνου, θα είναι η μεγάλη λογοτεχνική προσφορά του Φιλελεύθερου.

Αύριο στο Liberal.gr «Η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου».

Διαβάστε επίσης: Αμαλία Μεγαπάνου: Μια γυναίκα που προηγήθηκε της εποχής της και Η Αμαλία Κανελλοπούλου γίνεται κυρία Καραμανλή