Το τσάκισμα της ιδεολογίας της Αριστεράς και οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΝΔ

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, 00:02
-A +A

Του Σάκη Μουμτζή

Ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί την εξουσία του πάνω σε ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που ο ίδιος σταδιακά εγκαθιδρύει. Και είναι απολύτως λογικό, για ένα κόμμα που θεωρεί την φιλελεύθερη δημοκρατία ως ένα απλό πολιτικό εργαλείο και όχι ως μιαν αυτοτελή αξία.

Ένα κόμμα που θεωρεί την φυσιολογική εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία—κύριο γνώρισμα της φιλελεύθερης δημοκρατίας—ως αλλαγή καθεστώτος, είναι επόμενο να χρησιμοποιεί ένα θεσμικό οπλοστάσιο για να την αποτρέψει.

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία, εφ΄όσον σχηματίσει κυβέρνηση, οφείλει να τσακίσει αυτό το θεσμικό πλαίσιο.

Πρώτον, για να απο-συριζοποιήσει συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους και να ξεριζώσει μια συγκεκριμένη αντίληψη που κυριαρχεί σε αυτούς και, δεύτερον, γιατί μόνον έτσι θα κατορθώσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Δηλαδή, να κυβερνήσει.

Επειδή ένας πολιτικός σχολιασμός πρέπει να είναι συγκεκριμένος για να γίνεται κατανοητός στον αναγνώστη, εξειδικεύω, επιγραμματικά, τα παραπάνω.

1.Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να αλλάξει όλο το πλέγμα των νόμων που αφορούν την δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών. Δεν επιτρέπεται συμμορίες να δρούν ανενόχλητες σε μεγάλα αστικά κέντρα, υπό την ανοχή της Αστυνομίας, λόγω άνωθεν εντολών. Επιτακτική προτεραιότητα η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

2.Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να μετατρέψει άμεσα σε κακουργήματα τις παράνομες συμπεριφορές των κάθε λογής περιθωριακών ομάδων που σήμερα γνωρίζουν την θαλπωρή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο μπορεί να αποτελέσουν τις ομάδες κρούσης του.

3.Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να επαναφέρει τον νόμο Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ. Έναν δημοκρατικό νόμο, που απομόνωσε τους ερυθροτραμπούκους στα Πανεπιστήμια και κατέστησε αντιπροσωπευτικές τις εκλογικές διαδικασίες στο καθηγητικό προσωπικό. Όλως παραδόξως, ο συγκεκριμένος νόμος πολεμήθηκε και από ένα μικρό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας.

4.Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αλλάξει τους εκλογικούς νόμους για τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές που οδηγούν στην πλήρη ακυβερνησία. Είναι γνωστό πως η Αριστερά ό,τι δεν μπορεί να το ελέγξει, το μπαχαλοποιεί και προσπαθεί να το καταστρέψει.

5. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος τηλεθεατής της ΕΡΤ για να αντιληφθεί πως πρόκειται για έναν τρισάθλιο προπαγανδιστικό μηχανισμό. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αποκαθάρει την Δημόσια Τηλεόραση από τους θλιβερούς γκεμπελίσκους και τις διάφορες «σουρλουλούδες» και συγχρόνως να αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει την λειτουργία της.

Αυτές, και πολλές άλλες, είναι θεσμικές παρεμβάσεις που θα ξεριζώσουν την Αριστερά από τους θύλακες εξουσίας, σε κάποιους από τους οποίους κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες. Τα ιδεολογήματα της Αριστεράς κατέστησαν ηγεμονικά, γιατί συναρθρώθηκαν με επιτυχία με καίριους ιδεολογικούς μηχανισμούς του Κράτους. Η αποκαθήλωση τους περνά μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μέσα σε αυτούς τους μηχανισμούς.

Έτσι παίζεται το παιχνίδι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Χωρίς καταναγκασμούς και διοικητικές παρεμβάσεις, που αλλοιώνουν την λαϊκή βούληση. Η Αριστερά θα πρέπει να συντριβεί, γιατί αυτό θα το θελήσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Συνεπώς, είναι και θεμιτή και επιβεβλημένη η παρέμβαση στους θεσμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να τσακιστούν τα στηρίγματα της Αριστεράς σε συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους και για να επικρατήσουν στον χώρο των ιδεών οι αρχές και οι αξίες του φιλελευθερισμού.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 19/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα