Το τρίμηνο απόδοσης: Η καινούρια θεωρία - μπαρούφα του ΣΥΡΙΖΑ

Το τρίμηνο απόδοσης: Η καινούρια θεωρία - μπαρούφα του ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Ο Τσίπρας ψάχνει με αγωνία ενδείξεις που θα του λένε πως αν πάει μόνο σε ευρωεκλογές τον Μάιο, θα έχει μια διαχειρίσιμη ήττα. Το πολύ διαφορά πέντε μονάδων δηλαδή. Για κάποιο ακατανόητο (σε μένα λόγο) θεωρεί πως αυτές οι δυνητικές πέντε μονάδες μπορούν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα τον Οκτώβριο στις εθνικές εκλογές. Πρόκειται για σενάριο και αφελές και απραγματοποίητο.

Όμως αυτός εκεί στηρίζεται. Πέραν των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται κάθε βδομάδα από μέσα ενημέρωσης, το ίδιο το πρωθυπουργικό επιτελείο πληρώνει πολλά λεφτά για συνεχείς έρευνες κοινής γνώμης. Είναι πασίγνωστο στους παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ ότι οι πρωθυπουργικές δημοσκοπήσεις είναι σαρωτικές και ότι ένας τρομερός όγκος ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων καταφθάνουν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βερναδάκης λοιπόν που ηγείται όλου αυτού του μηχανισμού και αναλύει τα αποτελέσματα του, ξέρει πολύ καλά τι γίνεται στο εκλογικό σώμα ολόκληρης της χώρας, αλλά και ξεχωριστά κάθε περιφέρειας ή νομού. Κι αφού ξέρει αυτός, ξέρει κι ο Αλέξης. Όποια λοιπόν κίνηση αποφασίσει τελικά (εθνικές εκλογές τον Μάιο ή τον Οκτώβριο), δεν θα είναι αποτέλεσμα στιγμιαίου παρορμητισμού, αλλά προϊόν ενδελεχούς μελέτης όλων των δεδομένων.

Όμως οι δημοσκοπήσεις (τις οποίες υποτίθεται δεν πιστεύουν διότι πέφτουν έξω) καταγράφουν μεν τα δεδομένα, όμως δεν τα αλλάζουν. Και όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν απ' αυτή την φρενήρη δημοσκοπική δραστηριότητα (που φθάνουν σε μας από σκόρπιες κουβέντες) αναφέρονται σ' ένα δραματικό για τον Τσίπρα αδιέξοδο. Καμιά έρευνα δεν του δίνει σαφή λύση, καμιά δημοσκόπηση δεν του δείχνει έναν συγκεκριμένο δρόμο.

Έχουν φουλάρει τις μηχανές της παροχολογίας, έχουν ξεδιπλώσει ολοκληρωτικά την στρατηγική τους πάνω στο δίπολο προοδευτικός πόλος – ακροδεξιά, έχουν υποσχεθεί μονιμοποίηση ή διορισμό σε όποιον είχε διάθεση ν' ακούσει κάτι τέτοιο, έχουν επιστρατεύσει σχεδόν το σύνολο των "προθύμων" από άλλους πολιτικούς χώρους, όμως τα αποτελέσματα όλης αυτής της βεντάλιας είναι από μηδαμινά έως μηδενικά.

Πρακτικά έχουν ενεργοποιήσει όλο τους το οπλοστάσιο κι έχουν ξοδέψει όλα τους τα πυρομαχικά, δίχως να καταλάβουν σπιθαμή εχθρικού εδάφους. Η δημοσκοπική διαφορά συνεχίζει να κινείται γύρω στις 8 με 10 μονάδες, σε πείσμα όλων των προσπαθειών τους. Από το Μαξίμου διαρρέουν κάτι εξωπραγματικά (ότι η διαφορά είναι λιγότερη από 4 μονάδες) που δεν τα πιστεύουν ούτε οι πιο στρατευμένοι κονδυλοφόροι τους. Γι'' αυτό και δεν τα βλέπουμε δημοσιευμένα ούτε στα σαιτς που χρηματοδοτούνται από το κυβερνών κόμμα.

Προσπαθώντας να ξεπεράσουν το αδιέξοδο αυτό, έφτιαξαν εσχάτως μια καινούρια θεωρία, που λέει ότι η εμπέδωση των παροχών στην λαϊκή συνείδηση χρειάζεται ένα τρίμηνο. Άρα, τα θετικά νέα για την φιλολαϊκή πολιτική του Σύριζα θα φανούν στις μετρήσεις του Απριλίου. Πρόκειται για θεωρία-μπαρούφα, όμως είναι απαραίτητη για να κρατήσει σ' ένα επαρκές επίπεδο το ηθικό του στελεχιακού δυναμικού του Σύριζα. Προς το παρόν, λένε, έχουν καταφέρει να ανακόψουν το άνοιγμα της ψαλίδας με την ΝΔ, ενώ από τον επόμενο μήνα θα διαφανεί η ανάκαμψη και των ίδιων ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται και κανένας δεν μπορεί να του απαγορεύσει να τραβά την κοτσίδα του προς τα πάνω πιστεύοντας ότι θα βγει απ' το νερό. Μόνο που ο καιρός περνά γρήγορα, οπότε και οι μετρήσεις του Απριλίου θα φθάσουν πριν το καταλάβουμε. Και τότε ο κ. Τσίπρας θα συνειδητοποιήσει πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε βαριά ήττα του, συνεπώς ότι στην πραγματικότητα δεν έχει επιλογές ουσίας. Μόνο χρόνου.