Το στοίχημα στον Βοτανικό

Το στοίχημα στον Βοτανικό

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Χωρίς τις ψήφους του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ το τζαμί στον Βοτανικό είναι πλέον γεγονός και η λειτουργία του θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το θρησκευτικό αίσθημα είναι ισχυρό και επιδεικνύεται δημοσίως με κάθε ευκαιρία, ήταν πραγματικά περίεργο που υπήρξαν τόσο πολλές αντιστάσεις στη δημιουργία χώρου λατρείας για τους πιστούς μια μονοθεϊστικής θρησκείας στην πρωτεύουσα της χώρας. Και οι αντιστάσεις αυτές δεν συνδέονται ούτε με το μεταναστευτικό/προσφυγικό κύμα ούτε βέβαια με τον κίνδυνο του ριζοσπαστικού Ισλάμ δεδομένου ότι είναι παλαιότερες και από τα δύο αυτά φαινόμενα.

Μάταια επεσήμαιναν οι νουνεχείς πως το κράτος έχει κάθε όφελος όταν έχει τους χώρους θρησκευτικής λατρείας υπό τον απόλυτο έλεγχό του γιατί βέβαια παράνομοι χώροι λατρείας στο κέντρο της Αθήνας υπήρχαν και μάλιστα πολυπληθείς όπου κανείς δεν ήξερε (ούτε και ξέρει) ακριβώς τι  συνέβαινε εκεί.

Με τα πολλά η Αθήνα απέκτησε τζαμί όπου οι λειτουργίες θα τελούνται στα Αραβικά ενώ το κήρυγμα του ιμάμη θα γίνεται στα Ελληνικά. Αυτό όμως που βλέπουμε στις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει δείχνει μια εντελώς πρόχειρη κατασκευή σαν αυτές που στήνουν σε καταυλισμούς προσφύγων ή σεισμόπληκτων. Κρατάμε μια επιφύλαξη επειδή στις φωτογραφίες φαίνεται ότι ο περιβάλλων χώρος είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Παρ'όλα αυτά όμως, και με αφορμή τα σχόλια που έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει βρίσκουμε μια αξία στην επισήμανση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχία.

Το τζαμί στον Βοτανικό είναι ένα στοίχημα για τη χώρα μας πολλώ μάλλον δε επειδή δεν έχουμε ακόμα καταφέρει οι καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών να μην μοιάζουν με γκέτο. Μπορεί όλα αυτά για την ώρα να είναι σχετικά πρόσφατα αλλά τα παιδιά μέσα σ'αυτά τα ιδιότυπα «γκέτο» μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αποκτήσει άλλο ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, με ριζοσπαστικοποιημένους, αυτή τη φορά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Βέβαια, οι γνωστοί κύκλοι της δογματικής αριστεράς μαζί με συγκεκριμένες ΜΚΟ και τους No Border κάνουν ό,τι μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνική αναταραχή με εργαλείο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ελπίζουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα κάνει απαγορευτική τη δράση των επαγγελματικών αυτών οργανώσεων τύπου No Border που αυτή τη στιγμή δρουν ανενόχλητα στο διαλυμένο μας κράτος και θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή και την επέκταση πολιτικών ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να αποτρέψουμε τη δημιουργία γκέτο και κλειστών εθνοτικών ομάδων με θρησκευτικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής, το τζαμί στον Βοτανικό πρέπει να λειτουργήσει υποδειγματικά. Είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κερδίσει.