Το Σκοπιανό έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ της ΝΔ

Το Σκοπιανό έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ της ΝΔ

Του Σάκη Μουμτζή

Ολες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, καταγράφουν ένα άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα καταγράφουν και καταποντισμό των ΑΝΕΛ.

Οπως χαρακτηριστικά γράφει συνεργάτης των «ΝΕΩΝ», σχολιάζοντας την μέτρηση της Metron Analysis, « από την μέτρηση αναδεικνύεται το Σκοπιανό ως μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε πρωτοφανή συρρίκνωση τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου».

Ετσι η συμφωνία των Πρεσπών, που την καταδικάζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανέτρεψε την δημοσκοπική ακινησία των τελευταίων μηνών, ραπίζοντας όλους αυτούς που μιλούσαν και εξακολουθούν να ομιλούν απαξιωτικά για «Μακεδονομάχους».

Η διαφορά διευρύνεται υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πολύ καιρό. Και αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς φαίνεται πως οι φιέστες για την «έξοδο» από τα μνημόνια, απορροφήθηκαν από το γενικότερο κλίμα κατακραυγής προς την συγκυβέρνηση.

Μάλιστα, επισημαίνω πως πάνω στην «έξοδο» από τα μνημόνια ο Α. Τσίπρας ήθελε να στήσει το success story του. Μια προσδοκία πολλών μηνών ματαιώθηκε λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, που προκάλεσε και προκαλεί κλιμακούμενες αντιδράσεις, επισκιάζοντας έτσι την φιέστα του Ζαππείου.

Συγχρόνως, αυτό το κλίμα έφερε την δημοτικότητα του Α. Τσίπρα στην έκτη θέση, οριακά επάνω από αυτήν της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Γεγονός πρωτοφανές για πρωθυπουργό, που έχει όμως την ερμηνεία του. Ο Α. Τσίπρας με τα όσα έχει πεί και κάνει, έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Ο κόσμος τον αντιμετωπίζει με θυμό και σκωπτικότητα, δηλαδή ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε πολιτικό.

Από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία ανάσανε από το βάλτωμα των τελευταίων μηνών. Εισέπραξε το αντίτιμο της σοφής πολιτικής της για το Σκοπιανό, και προσβλέπει, με σημαντικές πιθανότητες, στην αυτοδυναμία. Ας αναλογιστούμε όμως τι θα συνέβαινε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελάμβανε μιαν απόφαση κατά των συλλαλητηρίων και υπέρ της συμφωνίας.

Εχω την αίσθηση πως σήμερα θα έβλεπε τα ποσοστά του κόμματος του σημαντικά ψαλιδισμένα, ενώ θα άφηνε το πατριωτικό φρόνημα να το εκφράσουν ακραία κόμματα και φωνές. Συνεπώς, διπλό το κέρδος για την Νέα Δημοκρατία, αν εξετάσουμε τι απέφυγε και τι κέρδισε.

Για τον Α. Τσίπρα πλέον η κατάσταση μάλλον έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του. Δεν είναι μόνον οι καθημερινές αποδοκιμασίες κατά των στελεχών του κόμματος του, δεν είναι η πλήρης διάλυση των ΑΝΕΛ, είναι κυρίως η διάθεση των πολιτών για πολιτική αλλαγή. Η ελληνική κοινωνία αφουγκράζεται αυτό που έρχεται και αποχαιρετά αυτό που φεύγει. Στην πολιτική το σημαντικότερο στοιχείο δεν είναι οι διάφοροι δείκτες των μετρήσεων, αλλά αυτό που υπάρχει διάχυτο στην ατμόσφαιρα και το οποίο εν πολλοίς αποτυπώνεται στις μετρήσεις. Και η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πόλωση που επιδιώκει αποβαίνει σε βάρος του, καθώς αυτή πλέον δεν δημιουργείται πάνω στην ατζέντα που αυτός προβάλλει, αλλά πάνω στο Σκοπιανό. Ετσι κερδισμένη βγαίνει η Νέα Δημοκρατία.

Τι περιθώρια έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει το κλίμα; Μάλλον περιορισμένα, καθώς τα πυρά του είτε είναι άστοχα είτε στο τέλος γίνονται μπούμεραγκ. Για τον Α. Τσίπρα η διακύβευση είναι αν θα παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή ή θα παραδοθεί από τους συντρόφους του στο πυρ το εξώτερον.

Τελικά, το Σκοπιανό έδωσε στην συγκυβέρνηση την χαριστική βολή. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δεν ξέχασε την Μακεδονία ούτε μετά από 26 χρόνια.