Το σχολείο να συνδεθεί με τις ανάγκες της κοινωνίας

Το σχολείο να συνδεθεί με τις ανάγκες της κοινωνίας

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου 

Η κ. Σοφία Ζαχαράκη είναι ένα από τα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα οποία έχουμε επενδύσει όλες μας τις μάρκες. Η πολιτική της «πέφτει γάντι» κι αν αδράξει την ευκαιρία που της έδωσε ο Πρωθυπουργός, θα αναδειχθεί σε πολιτικό πρώτης γραμμής. Ο τρόπος που άσκησε τα καθήκοντά της ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ το αποδεικνύει. Ελάχιστοι άνθρωποι που εκτίθενται νυχθημερόν στη δημοσιότητα καταφέρνουν να μην κάνουν τον εαυτό τους και τη δική τους εικόνα κεντρικό θέμα, αλλά να υπηρετήσουν το σκοπό για τον οποίο βγαίνουν στα κανάλια και η κ. Ζαχαράκη έκανε ακριβώς αυτό. Προετοιμαζόταν με τη βοήθεια των υπόλοιπων συνεργατών του προέδρου της ΝΔ, έβαζε το ωραίο της χαμόγελο και έβγαινε στο γυαλί για να κάνει τη δουλειά της.

Και χαρακτήρα μάς έδειξε όταν δεν έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία ηρωοποίησης που της έδωσε στο πιάτο ο Κώστας Βαξεβάνης για να την κεφαλαιοποιήσει αργότερα σε ψήφους.

Το βασικότερο προσόν της είναι πως πρόκειται για μετριοπαθή φιλελεύθερη που δείχνει να αισθάνεται άνετα με τους παραδοσιακούς θεσμούς της χώρας μας όπως είναι η Εκκλησία και η οικογένεια.

Ο λόγος που ξεκινήσαμε έτσι είναι για να καταλήξουμε σε τούτο: η Σοφία Ζαχαράκη ως υφυπουργός Παιδείας πλέον, με αρμοδιότητα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να συνδέσει το δημόσιο σχολείο με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Αφορμή γι'' αυτό το σημείωμα είναι η πρόσφατη είδηση για τη 19χρονη μητέρα που εγκατέλειψε το βρέφος της αλλά και άλλες ειδήσεις που αφορούν μαθητές που εμπλέκονται σε ατυχήματα μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για να μην μιλήσουμε για το τσιγάρο, τα ναρκωτικά και ειδικά τη χρήση κάνναβης που συνδέεται με την ψευδή αντίληψη ότι είναι αβλαβής ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Είναι η ώρα να ενταχθούν στα ελληνικά σχολεία μαθήματα όπως αυτό της σεξουαλικής αγωγής. Ως πότε θα αποστρέφουμε, υποκριτικά, το πρόσωπα από την πραγματικότητα της ζωής των εφήβων; Ως πότε θα αγνοούμε το πραγματικό κόστος που έχει στις ζωές τους η δική μας αδιαφορία για να μην προσβάλλουμε “χρηστά ήθη” τα οποία δεν αφορούν κανένα πλέον, αν υποθέσουμε ότι αφορούσαν κάποτε και κανέναν. Οι νέοι, στην πλειοψηφία τους, με εξαίρεση αυτούς που πηγαίνουν σε καλά σχολεία ή έχουν μορφωμένους γονείς που νοιάζονται, μεγαλώνουν μόνοι τους, χωρίς καθοδήγηση. Το σχολείο έχει ένα ρόλο να παίξει εδώ.

Θα υπάρξουν γκρίνιες, θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους γνωστούς κύκλους που έχουν κάνει την ιδεοληπτική συντήρηση επάγγελμα γι'' αυτό και θεωρούμε την κ. Ζαχαράκη όχι απλώς αρμόδια αλλά την καταλληλότερη να πάρει αυτό το πρότζεκτ πάνω της, να το τρέξει η ίδια, να μπει στα σχολεία, να το “πουλήσει” στην Εκκλησία, να κάμψει με το διπλωματικό της τρόπο αντιδράσεις, να δημιουργήσει τις κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται και τελικά να το υλοποιήσει.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο Πρωθυπουργός να της κλείσει το μάτι ώστε να έχει τη δική του πολιτική κάλυψη. Στην κοινή γνώμη είναι πολλοί αυτοί που θα “βάλουν πλάτη”. Εμείς, πρώτοι απ'όλους.