Το πρώτο βήμα για την Ελλάδα που αξίζουμε

Το πρώτο βήμα για την Ελλάδα που αξίζουμε

Του Κωστή Χατζηδάκη*

xaΜπορούμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά στην Ελλάδα; Μπορούμε. Και η ηχηρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας το αποδεικνύει ξεκάθαρα. Διότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έστειλαν από την κάλπη το μήνυμα ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο. Και ότι οι χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος πλέον αποτελούν συνταγή αποτυχίας και όχι επιτυχίας.

Μιλάω για το ψέμα και τον λαϊκισμό. Τη διχαστική ρητορική και τη λογική του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αυτή ήταν η προσέγγιση που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και αυτή την προσέγγιση ακολούθησε στην τετραετία της διακυβέρνησής του. Μια διαρκής απόπειρα υποτίμησης της νοημοσύνης των ψηφοφόρων, την οποία είδαμε σε υπερθετικό βαθμό κατά την προεκλογική περίοδο. Με ψεύτικες υποσχέσεις και συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Τα κόλπα του κ. Τσίπρα και της ομάδας του όμως δεν πείθουν πλέον τους Έλληνες. Και αυτό αποδείχθηκε πέραν οποιασδήποτε αμφισβήτησης.

Μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά λοιπόν. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να προχωρήσει μπροστά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Στη Νέα Δημοκρατία το πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή. Για αυτό και μείναμε μακριά από τα μεγάλα λόγια. Μελετώντας τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, διδαγμένοι από τα λάθη μας, αλλά και από τα λάθη των άλλων, καταστρώσαμε ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο. Για την Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών για όλους, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι έχουμε μαγικές συνταγές, ούτε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού. Μιλήσαμε για σκληρή δουλειά, όχι για λεφτόδεντρα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το βράδυ της Κυριακής σαφές στίγμα αυτής της αξιόπιστης προσέγγισης. Οι δηλώσεις του έμειναν μακριά από πανηγυρισμούς και επιθέσεις στους αντιπάλους και εστίασαν στο αίσθημα πατριωτικής ευθύνης που γεννά η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Στη σεμνότητα που οφείλουμε να έχουμε. Στην ενότητα που πρέπει να δείξουμε όλοι οι Έλληνες μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας με τις δηλώσεις έδειξε ότι δεν έλαβε κανένα μήνυμα από την ήττα του κόμματος του. Όχι απλά δεν έκανε αυτοκριτική -όπως έχουν κάνει στο παρελθόν όλοι οι πρωθυπουργοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, από τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου-, όχι απλά εμφανίστηκε και πάλι διχαστικός, αλλά ισχυρίστηκε ότι τα έκανε όλα καλά και ότι αυτός είναι που εκφράζει τους πολλούς!

Πώς γίνεται, άραγε, το 24% να αντιπροσωπεύει τους πολλούς και το 33,5% τους λίγους; Απ' ό, τι φαίνεται, μετά τα fake news και την παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας, ο κ. Τσίπρας πήγε ένα βήμα παραπέρα και υιοθέτησε την εικονική αριθμητική! Το μόνο σίγουρο είναι ότι έδειξε πόσο αποκομμένος είναι από τον κόσμο, ανταποκρινόμενος με αλαζονεία και πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης στην έντονη αποδοκιμασία των ψηφοφόρων.

Όπως και να έχει, οι Έλληνες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν περιμένουν τίποτα από αυτόν. Αντιθέτως, έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη Νέα Δημοκρατία, προσβλέποντας σε μια νέα σελίδα για τη χώρα μας.

Για αυτό, μέχρι τις εκλογές, έχουμε στόχο να ανταλλάξουμε καθαρές κουβέντες με τους πολίτες και να εξηγήσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο. Να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας και τις πολιτικές μας που στόχο έχουν να βελτιώσουν τη ζωή όλων των Ελλήνων. Με λιγότερους φόρους. Με νέες δουλειές. Με ευκαιρίες για όλους. Για μια Ελλάδα πιο φωτεινή, με προοπτική και αξιοπρέπεια. Αυτή την Ελλάδα αξίζουμε. Και η νίκη της Κυριακής ήταν το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε να τη χτίζουμε όλοι μαζί.

* O Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β' Αθηνών