Το πρόβλημα είναι η σύνθεση της Βουλής

Το πρόβλημα είναι η σύνθεση της Βουλής

του Σάκη Μουμτζή

Υποστηρίχθηκε την Κυριακή από έγκριτο πανεπιστημιακό, πως θα ήταν συμφέρον για την Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει και αυτή τα μέτρα για το ασφαλιστικό, ώστε όταν αναλάβει την εξουσία, να έχει λυμένο το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αναμφίβολα έχει μια πολιτική βάση αυτή η πρόταση.

Όμως για ποιο λόγο να εκτεθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συναινετικές διαδικασίες που ανατρέπουν όλη την ως τώρα στρατηγική της, την στιγμή που το Ασφαλιστικό χρειάζεται 151 ψήφους ; Ψήφους που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Επί πλέον το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι το αν θα έρθει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, αλλά το πότε. Το πόσο γρήγορα θα διενεργηθούν οι εκλογές, καθώς είναι ολοφάνερο, πως όσο αυτές καθυστερήσουν τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο όγκος των προβλημάτων που η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να διαχειρισθεί.

Συνεπώς, οι συναινετικές πολιτικές δίνουν χέρι βοηθείας στον δοκιμαζόμενο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, αν και μόνον αν, υπάρξει πρόβλημα συγκρότησης κυβερνητικής πλειοψηφίας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Σε αυτήν την περίπτωση καλούμαστε να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας. Ποιο είναι το μείζον και πιο το έλασσον. Να ψηφιστεί με την βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο ή να προκληθεί σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανόν να τον οδηγήσει στην απώλεια της δεδηλωμένης  και στην προσφυγή στις κάλπες;

Άλλωστε η ευρωπαϊκή αντιπολίτευση ουδεμία ευθύνη φέρει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από την 25η Ιανουαρίου 2015. Επί έξι μήνες προειδοποιούσαν για το τι επέρχεται, όταν η ηγετική ομάδα του ενιαίου τότε ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πως θα αλλάξει την Ευρώπη.

Και όταν τον Αύγουστο του 2015 κλήθηκε με την ψήφο της  να στηρίξει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας που κινδύνευε λόγω της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το έπραξε χωρίς να διαπραγματευτεί ή να θέσει όρους. Και πλήρωσε το τίμημα με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έκτοτε υπάρχει μια στέρεη κυβερνητική πλειοψηφία που με αδιατάρακτη ενότητα ψηφίζει τα πάντα. Ας ψηφίσει και το Ασφαλιστικό.

Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η σύνθεση της παρούσας Βουλής. Οποιαδήποτε συναινετική πολιτική εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθεί από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την εδραίωση της εξουσίας του. Γιατί ενώ θα ψηφίζεται το Ασφαλιστικό με διακομματική ψήφο, την ίδια ώρα θα διορίζονται αθρόα «ημέτεροι» στο Δημόσιο και οι παραφυάδες του κόμματος θα θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση ψηφισμένων ιδιωτικοποιήσεων.

Η πολιτική είναι η ανάλυση του συσχετισμού των δυνάμεων και η ιεράρχηση των στόχων. Και ο συσχετισμός δυνάμεων διαμορφώνεται συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που θέτει ως προτεραιότητα την διενέργεια εκλογών, ώστε να αλλάξει και η σύνθεση του κοινοβουλίου.

Ας αφεθεί ο Α.Τσίπρας μαζί με τον συνεταίρο του Π. Καμμένο να πιούν μόνοι τους το πικρό ποτήρι των νέων σκληρών μέτρων. Και αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν, ας προκηρύξουν εκλογές.