Το πρόβλημα δεν είναι ο Μαδούρο

Το πρόβλημα δεν είναι ο Μαδούρο

(Φωτ.: Ακόμα και αν γίνει τελικά το δημοψήφισμα ανάκλησης του Maduro, οι πολίτες δεν θα φτάσουν ποτέ στις κάλπες. Ο Maduro θα παραιτηθεί, δίνοντας τη σκυτάλη της εξουσίας στον αντιπρόεδρο του κυβερνητικού συνασπισμού, Aristobulo Isturiz, σε μια προσπάθεια του Τσαβισμού να διασωθεί και να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία πέρα και αντίθετα στη λαϊκή βούληση.)

Του Γιάννη Κουζηνού

Όχι, το πρόβλημα δεν είναι ο Maduro. Το πρόβλημα δεν είναι ο Nicolas, αν και ομολογώ ότι είναι εύκολος στόχος. Η έλλειψη ακαδημαϊκής μόρφωσης, δεν έχει τελειώσει ούτε το λύκειο, η αίσθηση ότι παρακολουθεί παγωμένος και ανήμπορος να παράγει οποιαδήποτε πολιτική που θα ανακούφιζε έστω και στο ελάχιστο τη χώρα του, που περνά ίσως τη χειρότερη κρίση στην νεότερη ιστορία της, έχουν καταβαραθρώσει τα ποσοστά αποδοχής του από τον κόσμο που πλέον τον θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο για όλα. Αλλά όχι, το πρόβλημα δεν είναι ο Maduro.

Τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η αντιπολίτευση ξεκίνησε τη διαδικασία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάκληση του στα μέσα της θητείας του, άρχισαν να ακούγονται φωνές, ακόμα και μέσα από τον συνασπισμό κομμάτων –PSUV– που στηρίζει την κυβέρνηση του, που θεωρούν σαν λύση του προβλήματος την παραίτηση του Maduro και την ανάληψη των καθηκόντων του από τον αντιπρόεδρο, Aristobulo Isturiz.

Κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης, ο Juan Barreto, εξέχων μέλος του PSUV, πρώην δήμαρχος του Καράκας και εθνικός συντονιστής του REDES, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην κοινή γνώμη με τις δηλώσεις του, αφού είναι η πρώτη φορά που ακούστηκαν παρόμοιες αποκαλύψεις από ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του καθεστώτος δημόσια.
«Έχει συστηθεί στον πρόεδρο να σκεφτεί την παραίτηση του, γιατί αν τελικά γίνει το δημοψήφισμα ανάκλησης και αν υποθετικά το χάσει με ποσοστό 80%, το αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει και το οριστικό τέλος του Tσαβισμού», δήλωσε ο Juan Barreto.

Ο Juan Barreto αποκάλυψε ότι αυτή η πρόταση έγινε στον πρόεδρο Maduro στο πλαίσιο της διερεύνησης διαφόρων σεναρίων και εσωτερικών διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόβλημα (δημοψήφισμα ανάκλησης), αλλά ο Maduro δεν έχει απαντήσει ακόμα ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Η μόνη ουσιαστική αντίδραση από το εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού ήρθε από τον πρώτο αντιπρόεδρο του PSUV, Diosdado Cabello, στρατιωτικού, πρώην προέδρου της βουλής και βασικού διεκδικητή της προεδρίας πριν ο Τσάβες χρήσει διάδοχο του τον Maduro, ο οποίος μέσα από την εβδομαδιαία του εκπομπή «το σφυρί» στην κρατική τηλεόραση, απευθυνόμενος στον Juan Barreto, είπε: «Είσαι λάθος Juan. Οι πληροφορίες σου είναι λάθος. Εδώ κανείς δεν διαπραγματεύεται την παραίτηση του Προέδρου Maduro. Δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση, ο Maduro είναι ο αναμφισβήτητος πρόεδρος κατά το σύνταγμα».

Και ενώ στην κυβερνητική παράταξη προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια λύση για να αποφύγουν τη σίγουρη συντριβή, εάν ή όταν διενεργηθεί το δημοψήφισμα ανάκλησης, ο ισχυρότερος σύμμαχος τους δεν είναι άλλος από το CNE-Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, που, αν και είναι υποτίθεται ανεξάρτητη αρχή, τα 5 από τα 6 μέλη του που είναι ταυτόχρονα και μέλη του PSUV και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την καθυστέρηση ή και ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Οι τελευταίες αλλά ακόμα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το CNE να ζητά επανάληψη της διαδικασίας συλλογής και επικύρωσης του 1% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που είναι αναγκαία (αυθαίρετα και καταχρηστικά) για το πέρασμα στη δεύτερη φάση που θέλει συλλογή και επικύρωση του 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και τελικά εάν επιτευχθεί και αυτός ο στόχος διενέργεια του δημοψηφίσματος. Έχω επισημάνει πολλές φορές τον παραλογισμό του συστήματος που έχει επιβληθεί από το CNE πέρα από κάθε λογική, νόμο και συνταγματική νομιμότητα, αλλά μέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο σουρεαλιστική.

Η παραίτηση του Maduro από την προεδρία, κατά τη γνώμη μου, θα είναι η ύστατη και απελπισμένη προσπάθεια του Τσαβισμού να διασωθεί και να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία πέρα και αντίθετα στη λαϊκή βούληση. Εάν παρόλα τα εμπόδια του CNE η διαδικασία προχωρήσει κανονικά και βρεθούμε ένα βήμα πριν το δημοψήφισμα ανάκλησης, ο Maduro παραιτείται, τον αντικαθιστά ο Aristobulo Isturiz για το υπόλοιπο της θητείας του και το δημοψήφισμα αυτομάτως ακυρώνεται.

Αλλά, όπως έγραψα και στην αρχή του άρθρου, το πρόβλημα δεν είναι ο Maduro σαν πρόσωπο, αλλά φυσικά οι πολιτικές που ακολουθούνται 17 χρόνια και έχουν φέρει τη Βενεζουέλα στη σημερινή απελπιστική κατάσταση. Ο Aristobulo Isturiz δεν είναι καν η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, είναι η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος με τις ίδιες πολιτικές αγκυλώσεις και εμμονές. Το «θηρίο» του Τσαβισμού είναι πληγωμένο άσχημα, στριμωγμένο στη γωνία, δείχνει τα δόντια του και είναι έτοιμο να αφαιρέσει ένα από τα κομμάτια του σώματος του για να παρατείνει το αναπόφευκτο. Μένει να δούμε εάν η κοινωνία αντέχει σε ένα ακόμα πολιτικό ελιγμό για να μην ακουστεί η κραυγή απελπισίας της.