Το πολιτικό κέντρο και ΛΟΑΤΚΙ+

Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής με σκοπό τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον καθηγητή Διεθνούς και Δημοσίου Δικαίου Λίνο Αλέξανδρος Σισιλιάνο. Με την κίνηση αυτή το Μαξίμου δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς τη δεξιά (εντός και εκτός ΝΔ) όσο και προς την αριστερά ότι ο χώρος του κέντρου δεν αποτελεί απλά μία κατά συνθήκη συνιστώσα της ΝΔ αλλά στρατηγικό πυλώνα του πολιτικού χώρου που επιθυμεί να εκπροσωπήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι περισσότερες σχετικές έρευνες δείχνουν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που οι υπόλοιποι έχουν την τύχη να μην έχουν υποστεί. Η αναγνώριση των προβλημάτων αυτών, έστω και προς το παρόν σε ρητορικό επίπεδο, από τον κυριότερο φορέα συντηρητικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι λογικό να προκαλεί μούδιασμα στην αναδυόμενη δεξιά πτέρυγα του κόμματος της κυβέρνησης. Μεγάλο τμήμα της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων, θεωρεί αυτά τα θέματα ήσσονος σημασίας ή απειλή για τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας μας. 

Αν η νέα επιτροπή κάνει καλή δουλειά η οποία καταλήξει και σε νομοθετική δραστηριότητα, οι ζωές των συμπολιτών μας που αδικούνται θα γίνει καλύτερη. Όμως, τα πολιτικά οφέλη από αυτή την κίνηση θα είναι και αυτά σημαντικά. Η κοινωνία μας, και ιδιαίτερα οι νέες γενιές, έχουν από καιρό αποβάλλει τις προκαταλήψεις και την εχθρότητα προς το διαφορετικό. Από εκεί που πριν είκοσι χρόνια αποτελούσε είδηση το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος, σήμερα έχουμε φτάσει να συζητάμε διακομματικά και ψύχραιμα το ζήτημα του γάμου και της παιδοθεσίας. 

Αυτή η σημαντική μετατόπιση της κοινής γνώμης μπορεί να είναι πολυπαραγοντική, όμως είναι πολύ εύκολο το να φανταστεί κανείς τη Νέα Δημοκρατία να μένει προσκολλημένη στο συντηρητικό της πρόσωπο. Η θέληση του πρωθυπουργού για την ανάδειξη της ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντας, μαζί με τη φημολογούμενη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, μπορεί να αποτελέσει μία σπουδαία παρακαταθήκη για την κυβερνώσα παράταξη αφού αφοπλίζει την αριστερά που μέχρι σήμερα απολαμβάνει προνομιακή πρόσβαση στη συγκεκριμένη κοινότητα και αναγκάζει τη δεξιά να προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών. 

Φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση ώρα για φιλελεύθερους πανηγυρισμούς. Μία επιτροπή δημιουργήθηκε, δεν άλλαξε ακόμα κάποιος νόμος ούτε διορθώθηκε κάποια αδικία. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει τη μαγική ικανότητα να αγγίζει ένα θέμα και να το ξεχνάει μέχρι αυτό να βρεθεί ξανά στην επικαιρότητα. Το ζήσαμε και πρόσφατα αυτό το φαινόμενο με τις κάμερες των αστυνομικών, που αναγγέλθηκε πέρυσι μετά το περιστατικό Ινδαρέ για να το ξαναπιάσουμε μετά τη Νέα Σμύρνη. 

Ευτυχώς, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη και δεν ξεχνάει εύκολα. Ας ελπίσουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έχει γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας δεν απολαμβάνουν ισότιμη θέση στην κοινωνία μας.