«Το ΠΑΣΟΚ είναι καταδικασμένο να πάρει το πρωτάθλημα»

Του Θανάση Χειμωνά

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ! ΣΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΧΘΕΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΣΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΜΑΡΚΟΥ-ΙΛΧΑΝ. «ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΙΧΤΑΡΑ», ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ! «ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΧΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΜΟΥ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΕΠΟΝΗ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΑΠΟΚΤΗΜΑ.

Εντάξει, το παράκανα λίγο με τον Αλέφαντο αλλά μη μου πείτε πως όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Κεντροαριστερά και κυρίως στην Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θυμίζουν το ελληνικό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Εδώ και καιρό, ένας-ένας οι βουλευτές του Ποταμιού εγκαταλείπουν το κόμμα που πάει άπατο στις δημοσκοπήσεις και προχωρούν στο «ΠΑΣΟΚ & friends» όπως αυτό έχει προκύψει μετά την προσθήκη της ΔΗΜΑΡ, του Κι. Δη.Σο. αλλά και την επινόηση των «Κινήσεων». Φυσικά, κανένα δάκρυ για το πολιτικό δημιούργημα του Σταύρου Θεοδωράκη. Ό,τι έσπειρε θερίζει σε μια γλαφυρή απονομή δικαιοσύνης. Γιατί κάπως έτσι δεν χτίστηκε η –μέχρι πρότινος- κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού; Τότε που ο Σταύρος άρχισε να συλλέγει στελέχη άλλων κομμάτων (που έβλεπαν πως δεν είχαν ελπίδα να εκλεγούν εκεί που βρίσκονταν) για να πλαισιώσει τα ψηφοδέλτιά του, αποδεκατίζοντας και ουσιαστικά διαλύοντας με τρόπο ανήθικο την ταλαίπωρη ΔΗΜΑΡ. Όταν όμως το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να μαζέψεις περιστασιακά  «ψηφαλάκια» προσφέροντας κοινοβουλευτική στέγη σε «γυρολόγους» που απλώς θέλουν να (ξανα)βγούν βουλευτές πρέπει να φαντάζεσαι πως στην πρώτη στραβή οι γυρολόγοι αυτοί θα την κάνουν φτύνοντας εκεί που έγλειφαν. Το Ποτάμι λοιπόν βρίσκεται και με τα δύο πόδια στον πολιτικό του τάφο. Ας πρόσεχε.

Το ΠΑΣΟΚ όμως;

Φαινομενικά, ο ιστορικός εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς μεταπολιτευτικά φαντάζει ως ο μεγάλος νικητής της υπόθεσης. Η τακτική του είναι ξεκάθαρη: Ενδυνάμωση των ψηφοδελτίων με «επαγγελματίες» βουλευτές οι οποίοι λογικά θα αποφέρουν στο «Κίνημα» και ένα κομμάτι της προσωπικής τους «πελατείας» με αποτέλεσμα μια μικρή  αλλά  διόλου ευκαταφρόνητη άνοδο των ποσοστών του. Κάπου εκεί εντάσσεται και η προ ημερών  «φιέστα» στο Caravel με την ανοιχτή πρόσκληση στους παλιούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Μια στιγμή! Αυτά δε λέγαμε και παραπάνω για το Ποτάμι; Αυτό δεν κάνανε και τώρα βλέπουν την πλάτη του Βασίλη Λεβέντη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου; Γιατί πόσοι είναι οι ψηφοφόροι των «μεταγραφών» από τη Σεβαστουπόλεως; Τρεις, τέσσερις, δέκα χιλιάδες; Ακόμα και αν όλοι αυτοί ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ (που δεν πρόκειται) στις επόμενες εκλογές για τι αύξηση ποσοστού μιλάμε; Δηλαδή το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι να μετατρέψει το 6,3%, που πήρε τον Σεπτέμβριο του'15 σε 7 ή 7,3%; Και τι αξία θα έχει αυτή η –όποια- δημοσκοπική άνοδος τη στιγμή που οι υπερήλικες ψηφοφόροι του ενδεχομένως να ξεχάσουν να πάνε να ψηφίσουν λόγω Αλτσχάιμερ;  Άσε που ένα κόμμα που χάνει το πολιτικό του στίγμα υπέρ μιας παλαιοκομματικής πελατειακής λογικής σίγουρα θα δει στα ζόρικα πολλούς ψηφοφόρους του να του γυρνούν την πλάτη και να στρέφονται στους Τσιπρομητσοτάκηδες.  Και τότε ορισμένοι που  σήμερα βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ «για να βγουν» θα ανακαλύψουν πως στα νιάτα τους είχαν «λιώσει» την κασέτα του Ρόμπερτ Γουίλιαμς με τον  Ύμνο της Γαλάζιας Γενιάς ή πως είχαν ονομάσει το χρυσόψαρό τους «Γιάννη Μπανιά» λόγω του πάθους τους για την ΑΚΟΑ.

Όλα αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα. Αυτές τις μέρες στα σόσιαλ μίντια έχει στηθεί ένα τρελό πανηγύρι ανάμεσα στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα και η τελευταία δημοσκόπηση της Rass που του αποδίδει το ιλιγγιώδες ποσοστό του 8,1%. Για τους «πράσινους» φίλους της πολιτικής το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές ενώ, αν πάψουν να το πολεμούν τα σκοτεινά κέντρα αποφάσεων σε Ελλάδα και Ε.Ε. μπορεί να χτυπήσει και πρωτιά. Όλα αυτά εμένα μου θυμίζουν τα δύσκολα «Πέτρινα Χρόνια» που πέρασα ως οπαδός του Ολυμπιακού την περίοδο 1988-1996. Τότε που κάθε χρόνο άκουγα πως «Ο Θρύλος είναι καταδικασμένος να πάρει το πρωτάθλημα» και στο τέλος βλέπαμε τις πλάτες των «Γκουμομπασινάδων». Τότε μάλιστα ο Ολυμπιακός αποκοτούσε  και παιχταράδες: Ντέταρι, Προτασόφ, Καραπιάλη. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει περιοριστεί σε παγκίτες…