ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Το παρασκήνιο της δύσκολης απόφασης του Κυρ. Μητσοτάκη για το κλείσιμο της αγοράς

Το παρασκήνιο της δύσκολης απόφασης  του Κυρ. Μητσοτάκη για το κλείσιμο της αγοράς

Πρόκειται για την πλέον δύσκολη φάση στην διαχείρηση της πανδημίας για την κυβέρνηση. Οι πολίτες έχοντας ήδη περάσει το πρώτο κύμα του κορονοϊού, δείχνουν πλέον έντονα σημάδια κόπωσης. 

Η υπομονή τελειώνει, οι αντοχές μειώνονται. Όλα αυτά, την ώρα που η περίοδος των Χριστουγέννων έρχεται. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν την εικόνα στη χώρα γι' αυτό και η πίεση είναι μεγάλη, με τις συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: Πρώτα ο άνθρωπος, προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης είχε στα χέρια του δύο βασικές εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες, την εβδομάδα που μας πέρασε: 

- Από την μία την εισήγηση η οποία είχε ως βάση την «σκληρή» γραμμή των επιστημόνων, με την οποία έχει συνταχθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση δε θα έπρεπε να γίνει καμία χαλάρωση στα μέτρα περιορισμού, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι παρά την μείωση των κρουσμάτων η γενική εικόνα δεν έχει βελτιωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. 

- Από την άλλη, υπήρξε η πρόταση προς τον πρωθυπουργό να γίνει ένα προσεκτικό άνοιγμα, με στόχο την μερική «εκτόνωση» των πολιτών. Υπέρμαχοι της συγκεκριμένης εισήγησης ήταν υπουργοί κυρίως του οικονομικού κύκλου. 

Την ώρα λοιπόν που στη γειτονική Ιταλία ο αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση ξεπέρασε του 800, στην Γερμανία προετοιμάζονται ακόμα και για ένα ολικό lock down ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία «καθαρή» επιλογή, η οποία αναμφίβολα εμπεριέχει μία μεγάλη δόση πολιτικού κόστους. 

Τι είναι όμως αυτό που τελικά μέτρησε στην σκέψη του πρωθυπουργού και έδωσε την εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο την Παρασκευή να ανακοινώσει ουσιαστικά την παράταση του λουκέτο στην αγορά; 

Σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι πέρασαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμέν και τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. «Η κυβέρνηση, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, θέτει την δημόσια υγεία ως πρώτη προτεραιότητα. Έτσι  παρά το γεγονός ότι ο Δεκέμβριος και οι μέρες των γιορτών, συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομία και ειδικά στο λιανεμπόριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη δύσκολη απόφαση για ένα πολύ περιορισμένο άνοιγμα προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία» τονίζει η ίδια πηγή.

Είναι σαφές ότι καταστάσεις συνωστισμού, όπως αυτές που είδαμε έξω από τα Harrods  αλλά και στη Γαλλία, χτύπησαν το καμπανάκι κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου.Παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα ακούγονταν φωνές εντός της κυβέρνησης που τάσσονταν υπέρ ενός ελεγχόμενου ανοίγματος της αγοράς, ο κ. Μητσοτάκης δε διάλεξε την οδό αυτή. Αντιθέτως επέλεξε τη δύσκολη διαδρομή παρότι γνώριζε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρηματιών θα αντιδρούσε, όπως και έγινε.