Το παραμάγαζο της Τράπεζας Αττικής, φτάνει στο τέλος του

Το παραμάγαζο της Τράπεζας Αττικής, φτάνει στο τέλος του

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Έχουμε γράψει πολλά για τη Τράπεζα Αττικής. Κυρίως, σε χρόνο ανύποπτο και πάντα με καθαρά επενδυτικά κριτήρια. Από επενδυτικής πλευράς η Τράπεζα Αττικής αποδείχτηκε παλιότερα καταστροφική για τους μηχανικούς και το συνταξιοδοτικό τους ταμείο. Καταστροφική όμως αποδείχτηκε και για τον Αερολιμένα Αθηνών και για την ΕΥΔΑΠ.

Και αν διερωτηθείτε προς στιγμήν, τι σχέση μπορεί να έχει το Αεροδρόμιο της Αθήνας και η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης με την Τράπεζα Αττικής, η απάντηση είναι απλούσταση. Αμφότερες οι επιχειρήσεις, στήριξαν κεφαλαιακά την τράπεζα κατόπιν κυβερνητική υποδείξεως, στην προτελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που κρίθηκε αναγκαίο να γίνει, λόγω του κυβερνητικού οράματος για την δημιουργία ενός κρατικού τραπεζικού αναπτυξιακού πυλώνα. Με άλλα λόγια, λόγω της ανάγκης διατήρηση και επέκτασης ενός οργίλου συστήματος εξυπηρέτησης ημετέρων και διασπάθισης των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, των διαθεσίμων των εταιριών και των ιδιωτών επενδυτών.

Και αυτός ο κρατικός τραπεζικός αναπτυξιακός πυλώνας με το προοδευτικό πρόσημο, αυτό το παράλληλο τραπεζικό που οραματίστηκε ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης, έρχεται να καταρρεύσει ηχηρά εν μέσω σκανδάλων και πρακτικών, που ουδεμία σχέση έχουν με το τραπεζικό σύστημα. Και η κατάρρευση δεν είναι μόνο ηθική, καθώς οι πράξεις της διοίκησης της τράπεζα θα αποτελλεσουν σύντομα νούμερο για θεατρική επιθεώρηση στο Δελφινάριο, αλλά κυρίως κεφαλαιακή. Ίσως η Τράπεζα της Ελλάδος, θα πρέπει πλέον να κινηθεί προς την κατεύθυνση του ελέγχου των πεπραγμένων στο εσωτερικό της τράπεζας. Ίσως ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να ερευνήσει την πορεία των κεφαλαίων που επένδυσε ως ασφαλιστικός οργανισμός και βασικός μέτοχος. Ίσως να έχει φτάσει η αρχή του τέλους.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως οι μεγαλύτερες επισφάλειες στον ισολογισμό της τράπεζας, προέρχονταν από τον κυβερνητικό εργολάβο και αποτυχόντα τηλεοπτικό παράγοντα Καλογρίτσα. Είναι γνωστό πως οι υποχρεώσεις του ομίλου Καλογρίτσα ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για το μη καλυμμένο με εγγυήσεις μέρος των χρηματοδοτήσεων να υπερβαίνουν τα 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα και έγγραφα που έχουν κυκλοφορήσει, οι προσημειώσεις των ακινήτων του κατασκευαστικού ομίλου που ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ, υπολογίζονται σε τιμές υψηλότερες της εμπορικής αξίας τους, καθώς τα ακίνητα χαρακτηρίζονται ως προνομιούχα και ως έχοντα “ειδική αξία”.

Και φτάνει η στιγμή, που η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει το καταναλωτικό δάνειο που χορήγησε σε υπουργό, βγάζει όλα τα άπλυτα στη φόρα. Και τα άπλυτα δεν είναι τα γνωστά μεγάλα κόκκινα δάνεια που έχει στον ισολογισμό της, αλλά τα δάνεια που έχει μοιράσει δεξιά και αριστερά, που σε επίπεδο μεγέθους αλλά και σε επίπεδο όρων δανειοδότησης, αφήνουν άφωνο ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο αναγνώστη.

Η λαϊκή έκφραση “δώσε και εμένα μπάρμπα”, τα περίφημα διακοποδάνεια της ένδοξης - πλην πτωχευμένης - Αγροτικής Τράπεζας και οι υποσχέσεις τύπου Σώρρα, ωχριούν μπροστά στις δανειοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής. Καταναλωτικά δάνεια ύψους μέχρι 300,000 ευρώ, που μάλλον υπερβαίνουν το μέσο ύψος των στεγαστικών δανείων και που μάλλον αγγίζουν το ύψος των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων. Χωρίς προσδιορισμένες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, αλλά με ανοικτές ελάχιστες καταβολές. Με διάρκεια αποπληρωμής, που όμοια της δεν συναντάται στο διαπλανητικό στερέωμα. Και με εμπράγματες εξασφαλίσεις που όπως φαίνεται από το πρόσφατο υπουργικό παράδειγμα, υπολείπονται του μεγέθους του δανείου. Φυσικά όλα τα παραπάνω διανθίζονται κατάλληλα, ώστε να είναι σύννομα από τη μια και να εξυπηρετούν τους ημέτερους από την άλλη.

Όσοι διερωτώνται ακόμα για το μέλλον αυτής της Τράπεζας, δεν έχουν παρά να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα της, στον ισολογισμό της και στις δεκάδες χρηματιστηριακές αναλύσεις. Όσοι διακρίνουν κάτι διαφορετικό από τους τίτλους τέλους, κερδίζουν καταναλωτικό δάνειο με όρους υπουργικούς.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.