Το νέο party της κρατικής ακρίδας ξεκίνησε

Το νέο party της κρατικής ακρίδας ξεκίνησε

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Το νέο Χρυσόμαλλο Δέρας, το νέο Κέρας της Αμάλθειας, το νέο Ιερό Δισκοπότηρο του κρατισμού, έχει πλέον νέο όνομα, έχει νέο περιεχόμενο και εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί υποψήφιοι συνωστίζονται στη μάχη για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και το όνομα αυτού, «τοπικό κράτος».

Ο «Κλεισθένης» προβλέπει τη δημιουργία ενός «τοπικού κράτους», κατ'' εικόνα και καθ'' ομοίωσιν του «κεντρικού κράτους», που στις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διογκώθηκε υπέρ το δέον τόσο σε μέγεθος όσο και σε παρέμβαση. Έτσι λοιπόν, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουν πλέον ισχυρότατη παρουσία στην οικονομία, στην απασχόληση και στα επιχειρηματικά δρώμενα των τοπικών κοινωνιών.

Διαβάζουμε λοιπόν στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα μπορούν να συστήνουν ή και να συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που θα έχουν «αναπτυξιακό χαρακτήρα», λες και θα μπορούσε ένα νομικό πρόσωπο να ιδρύεται ώστε να έχει υφεσιακό χαρακτήρα και να έχει ως σκοπό του τις ζημίες και την ανεργία. Δυστυχώς οι μανδαρίνοι, δεν έχουν αντιληφθεί το πώς λειτουργεί όλος ο πλανήτης και σχεδιάζουν συλλαβίζοντας ακόμα τα γράμματα του αλφαβήτου.

Όλος αυτός ο νέος εφιάλτης κρατισμού επενδύεται με τον μανδύα «του οφέλους των τοπικών κοινωνιών», της «βελτίωσης της οικονομικής θέσης των τοπικών κοινωνιών» και «της αναβάθμισης του επιπέδου παροχής των υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Ο κρατισμός επιστρέφει δριμύτερος και κοινωνικά αναβαθμισμένος, μέσω της εισόδου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε νέα Νομικά Πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα, «με αντικείμενο δραστηριότητες του τομέα της ενέργειας και με σκοπό την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη, αξιοποίηση δημοσίων αγαθών, εταιρειών αξιοποίησης και διαχείρισης υποδομών ή εταιρειών εκτέλεσης μεταφορικού έργου, την αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων και την δημιουργία και εκμετάλλευση εγκαταστάσεων σημαντικής τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας».

Από την μια, οι μαζικές προσλήψεις στους Δήμους μέσω της Κερκόπορτας του τομέα των υπηρεσιών καθαριότητας, αυξάνουν την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, οι τοπικοί άρχοντες και οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αποκτούν μια παρέμβαση δεν θα είχαν. Με νόμο λοιπόν γίνονται επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι και διευθυντές εισερχόμενοι δια της πλαγίας οδού στον επιχειρηματικό στίβο, με κεφάλαια τρίτων και δη των φορολογουμένων.

Δυστυχώς είναι ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί, καθώς έχει ανεβαστεί πολλές φορές. Πάντα με τις ίδιες «αγαθές» προθέσεις, με τα ίδια «κοινωνικά ευαίσθητα χαρακτηριστικά» και τις ίδιες εύηχες βερμαπλιστικές προοπτικές. Όμως το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Μια βιομηχανία διασπάθισης των χρημάτων των φορολογουμένων, δημιουργίας ζημιών, σύγκρουσης με την υγιή τοπική επιχειρηματικότητα, παραγωγής εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών, ενίσχυσης των μικροκομματικών αντιθέσεων, ανάδυσης νέων τοπικών επιχειρηματικών «τζακιών» και μεταφορά του κέντρου αποφάσεων από τη οικονομική κοινότητα, προς τον έλεγχο του «τοπικού κράτους».

Και όλα αυτά σε μια κοινωνία που ψυχορραγεί οικονομικά, σε μια χώρα που εκτρέπεται θεσμικά και που η αγωνία, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια αναστέλλουν οποιαδήποτε υγιή επιχειρηματική προσπάθεια.

 

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.