Το μήνυμα Τσιόδρα για την συνέχιση ή μη του lockdown

Το μήνυμα Τσιόδρα για την συνέχιση ή μη του lockdown

Όλα ανοιχτά, καμία απόφαση. Μέσα σε μία μόλις πρόταση αρμόδια πηγή του Μεγάρου Μαξίμου στο Liberal.gr δίνει το κλίμα που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο σε σχέση με την πιθανότητα ή μη παράτασης του lockdown στην Αττική. Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι αυτό που προέχει τις μέρες αυτές είναι η απόλυτη εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν και όχι η όποια συζήτηση περί άρσης τους. Το δεδομένο είναι ότι μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ο μεγαλύτερος νομός της χώρας βρίσκεται υπό αυστηρούς περιορισμούς. Το αν από την Δευτέρα 1η Μαρτίου αλλάξει η κατάσταση κανείς δεν μπορεί αυτή την στιγμή να το προβλέψει. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατέστησε σαφές ότι ακόμα είναι εξαιρετικά νωρίς και δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη για τις επόμενες κινήσεις, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα. Σε κατ' ιδίαν του συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχος ο κ. Τσιόδρας επιμένει ότι το μήνυμα που θα πρέπει να στέλνεται προς τους πολίτες είναι η απόλυτη τήρηση των μέτρων, χωρίς να ανοίγει η κουβέντα για το τί μέλλει γενέσθαι. 

Σε κάθε περίπτωση η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας έχει γίνει πλέον ορατή, κάτι που προφανώς και παραπέμπει σε παράταση της υφιστάμενης κατάστασης. Παρόλαυτα κομβική κρίνεται η επόμενη εβδομάδα όταν και θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown. Με όλα τα καινούργια στοιχεία  στα χέρια την επόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη λοιμωξιολόγων, όπου και οι επιστήμονες θα εισηγηθούν και ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει τις αποφάσεις του. 

Μέχρι τότε όμως η χώρα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας του κορονοϊού. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε περιφερειακές ενότητες όπως η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Ηλεία, η Κορινθία, η Θάσος, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Κεφαλονιά, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, τα Γιάννενα και το Ηράκλειο. «Στις μεγάλες περιφέρειες υπάρχει μια σταθεροποίηση και φαίνεται ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ αποδίδουν» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. 

Μην ξεχνάμε πάντως ότι ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας κατά τον οποίων παρατηρείται μεγάλος αριθμός ασθενών με αναπνευστικές λοιμώξεις. Τα προηγούμενα χρόνια αυτή την εποχή 30 έως 50 ασθενείς βρίσκονταν σε σειρά αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Τώρα δεν περιμένει κανένας, όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές.