Το μεγάλο στοίχημα της Φώφης

Το μεγάλο στοίχημα της Φώφης

Δεν της το είχα της Φώφης, ότι θα μπορούσε να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον Αλέξη. Ούτε και ο Αλέξης της το είχε. Για την ακρίβεια, πίστεψε ότι την «είχε» κι αυτή δεδομένη. Οι ΠΑΣΟΚοι, όμως, Αλέξη, δεν είναι εύκολη λεία. Έχουν ντοκτορά στην επιβίωση. Όταν κατάλαβαν ότι τους έχεις περισσότερη ανάγκη απ' όση έχουν αυτοί εσένα, έκαναν συνέδριο!

Προσπαθώ να καταλάβω πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς την Φώφη. Το ΠΑΣΟΚ θα είχε υποστείλει την σημαία με τον πράσινο ήλιο και ο Αλέξης Τσίπρας θα απολάμβανε τα κοψίδια του στα Άνω Δολιανά. Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν έτσι, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Στο εξωτερικό σημασία έπαιξαν οι Πρέσπες και λοιπές δεσμεύσεις του Αλέξη προς τον ξένο παράγοντα. Στο εσωτερικό η διαπλοκή θα ήθελε μία νέα ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την συγχώνευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Τόσο οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι εκπρόσωποι της εγχώριας πλουτοκρατίας δεν λογάριασαν τον ξενοδόχο: Ο κόσμος που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα δεν θα δεχότανε μία τέτοια πράξη. Θα την θεωρούσε ατιμία.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν άκουσαν τις Σειρήνες. Λίγο ο κόσμος που δεν θα το δεχότανε, λίγο η Φώφη, το κακό απετράπη! Περισσότερο ρόλο, όμως, έπαιξε το γεγονός ότι η πρόταση του Αλέξη έγινε καθυστερημένα, σε μία φάση που ο ίδιος φάνηκε ότι είχε περισσότερα να πάρει και λιγότερα να δώσει. Κάποιος ο οποίος έχει θητεύσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου δεν μπορεί να γοητευτεί από τον Αλέξη Τσίπρα, να παρασυρθεί και να τον ακολουθήσει. Ο Αλέξης δεν είναι Ανδρέας!

Αν η πρόταση είχε γίνει σε προγενέστερο χρόνο, ίσως υπήρχαν περισσότερες ελπίδες. Οι προτάσεις συνεργασίας, όμως, έχουν νόημα όταν κάποιος βρίσκεται στα πάνω του και όχι όταν καταρρέει. Η πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ, όπως και προς το Ποτάμι, θα μπορούσε να γίνει τον Αύγουστο του 2015, αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Αλλά τότε ο κ. Τσίπρας επέλεξε για συνεργάτη του την ακροδεξιά και τον Πάνο Καμμένο…

Το μεγάλο στοίχημα της Φώφης Γεννηματά είναι να καταφέρει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην ολική επαναφορά. Να κάνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα εξουσίας. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο με την ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να είναι ικανός να κάνει τους Έλληνες να ξεχάσουν πόσο πολύ τους έχει κοροϊδέψει. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη κυβέρνηση θα χρειαστεί δυνάμεις της κοινής λογικής και στην αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα θα χρειαστεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνίας.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]