Το μεγάλο μυστικό δώρο

Το μεγάλο μυστικό δώρο

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Από αυτή τη στήλη, κάθε Παρασκευή μιλάμε για τα βιβλία. Συνομιλούμε με συγγραφείς, με εκδότες, με βιβλιοπώλες, με επαγγελματίες του βιβλίου, με κριτικούς και με αναγνώστες. Μιλούμε επίσης συχνά για την αγορά του βιβλίου — γιατί όλα, ή σχεδόν όλα, εκεί παίζονται. Μια ισχνή αγορά μπορεί να σημαίνει τα πάντα, και τίποτε απολύτως από αυτά τα πάντα να μην είναι καλό: από λιγότερες επιλογές για τους ελάχιστους αναγνώστες, που είναι το προφανές, μέχρι και λιγότερη —πολύ λιγότερη— ελευθερία για όλους τους πολίτες. Αυτό το τελευταίο δεν μπορούν, ή δεν θέλουν, να το καταλάβουν οι πολλοί. Αλλά δεν παύει να επέχει θέση αξιώματος: όσο πιο πλούσια και πιο ακμαία είναι η αγορά του βιβλίου, τόσο πιο πλούσια και δυνατή είναι η Δημοκρατία.

Μιλούμε επίσης συχνά στα σημειώματά μας εδώ και για τους νεαρούς αναγνώστες, για το οικογενειακό περιβάλλον τους και το σχολείο — δηλαδή τους δύο παράγοντες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν το βιβλίο και να ακολουθήσουν, έτσι, έναν δρόμο γεμάτο απόλαυση, γνώση, μαγεία και μυστικά, ή που θα τα αποτρέψουν από το διάβασμα και θα τα παραδώσουν στον κόσμο «ανεμβολίαστα», χωρίς σοβαρή σκευή και χωρίς το παραμικρό πλεονέκτημα έναντι της ελίτ: ελίτ, θυμίζουμε, δεν είναι μια δράκα «πλούσιοι» (αυτοί λέγονται «πλούσιοι»), ελίτ είναι οι άνθρωποι που χαίρονται να διαβάζουν, είναι αυτοί που μπορούν να παραδοθούν σε ένα κείμενο, οσοδήποτε απαιτητικό, και να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη από τη διαδικασία. (Κι αυτό θα φαίνεται στο αμέσως προσεχές μέλλον όλο και περισσότερο).

Σήμερα, παρ' όλα αυτά, δεν θα μιλήσουμε πάλι για την ανάγκη της ανάγνωσης ή για την ανάγκη της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας —και, ενδεχομένως, και της βιβλιοφιλίας— στα παιδιά. Πράγματα που, όπως είπαμε, είτε ξεκινούν από το σπίτι και (δυναμώνουν σ)το σχολείο, είτε δεν ξεκινούν ποτέ. Το κάναμε στο παρελθόν και θα το ξανακάνουμε στο μέλλον. Ειδικά σήμερα όμως, θα πούμε κάτι που μπορείτε να κάνετε εσείς, εάν ευαρεστείστε.

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας υποσχέσεων, αναστοχασμού, επανεκκινήσεων — και δώρων. Σας προτρέπουμε λοιπόν να κάνετε ακόμη ένα δώρο ανάμεσα σε όλα τα άλλα που έχετε προγραμματίσει, που μακάρι να είναι πολλά. Τι δώρο; Ένα βιβλίο φυσικά. Και για την ακρίβεια, ένα παιδικό βιβλίο.

Μπορείτε προφανώς να το χαρίσετε σε όποιο παιδί θέλετε, αλλά εμείς εννοούμε κάτι άλλο. Εννοούμε να βρείτε ένα παιδί που θα το έχει πραγματικά ανάγκη αυτό το βιβλίο. Που θα το έχει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ανάγκη από ό,τι το δικό σας παιδί, ή το ανίψι σας, ή το παιδί των φίλων σας. Βρείτε, λοιπόν, ένα ευάλωτο παιδί. Ένα παιδί που ζει στο περιθώριο. Ένα παιδί που δεν νιώθει να έχει πολλές ελπίδες. Ένα μόνο παιδί. Ένα ξένο παιδί. Ένα ξεριζωμένο παιδί. Δυστυχώς, δεν είναι δύσκολο να το βρείτε αυτό το παιδί.

Βρείτε το πάντως, και δώστε του το βιβλίο που του αγοράσατε ψάχνοντας στον πάγκο του βιβλιοπωλείου και έχοντας κατά νου την ηλικία του, κοιτώντας το στα μάτια. Και μετά φύγετε, αφήστε τους μόνους.

Αυτό κάνετε, αν δεν είναι κόπος. Θα είναι καλό για το παιδί. Και θα είναι καλό και για εσάς.

Ευχαριστούμε.

ΥΓ.: Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε και αυτή τη ζωγραφιά που βλέπετε, όπου νομίζετε: στη σελίδα σας στα social media ή όπου αλλού.