Το κράτος ξεκίνησε να πληρώνει τα στεγαστικά χιλιάδων νοικοκυριών

Το κράτος ξεκίνησε να πληρώνει τα στεγαστικά χιλιάδων νοικοκυριών

Η πιο μεγάλη ώρα για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες είναι τώρα. Έκπληκτοι, ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τo στεγαστικό τους δάνειο, βλέπουν τα τελευταία 24ωρα τη δόση τους να πληρώνεται κανονικά και στην ώρα της αλλά τα χρήματα να μην… αποσύρονται από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το αόρατο χέρι του κράτους είναι αυτό που καταθέτει στην τράπεζα ακόμη και το 90% της μηνιαίας δόσης και μάλιστα θα εξακολουθήσει να το κάνει και για τους επόμενους 9 μήνες. Ποια είναι η «μεγάλη εικόνα»; Ότι έως και 160.000 στεγαστικά δάνεια, θα παραμείνουν «πράσινα» μέχρι τα μέσα του 2021 ενώ στα ταμεία των τραπεζών θα καταλήξει  σε αυτό το διάστημα κρατικό χρήμα ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, χρήμα που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσουν οι δανειολήπτες. Έτσι, το κράτος πληρώνει, ο δανειολήπτης γλιτώνει και το χρήμα κλείνει τον κύκλο του στις τράπεζες.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χρήματα ένας «πράσινος» δανειολήπτης και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά. Εκτός από την… ηθική διάσταση του θέματος, υπάρχει και η οικονομική. Τα ποσοστά της επιδότησης είναι πολύ υψηλά καθώς για ένα πράσινο δάνειο φτάνουν στο:

-90% για τους πρώτους τρεις μήνες

-80% για τους επόμενους τρεις μήνες και

-70% για τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στην επιδότηση, υπάρχει πλαφόν 600 ευρώ. Προσοχή όμως. Αυτή ισχύει ανά δανειακή σύμβαση και όχι ανά δανειολήπτη. Έτσι, αν κάποιος έχει πάρει ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο με «ενέχυρο» την κύρια κατοικία, το πλαφόν των 600 ευρώ ισχύει ανά δάνειο.

Από τις 160.000 αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που έχουν γίνει μέχρι τώρα, πράσινο φως για επιδότηση έχει ανάψει ήδη για τα 80.000 δάνεια. Όσοι δεν έχουν «παγώσει» την διαδικασία αποπληρωμής του δανείου –όλες οι τράπεζες έχουν δώσει τη συγκεκριμένη ευχέρεια στους κορωνόπληκτους μέχρι το τέλος του έτους- θα δουν το ποσό της επιδότησης «εδώ και τώρα». Ουσιαστικά, αντί να πληρώνουν το 100% της δόσης, θα πληρώνουν το 10%. Ή πιο σωστά, η τράπεζα αντί να «απορροφά» το 100% της δόσης από τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένο το δάνειο, θα απορροφά το 10%.

Το υπόλοιπο, προς το παρόν η τράπεζα απλώς δεν το εισπράττει. Στο τέλος του μήνα όμως, θα έρθει το Δημόσιο και θα δώσει το χρήμα στην τράπεζα καλύπτοντας το «κενό». Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα καταβληθούν τουλάχιστον 100-150 εκατ. ευρώ ενώ μέσα στο 2021, οι τράπεζες θα εισπράξουν τουλάχιστον 200-250 εκατ. ευρώ. Το να υπάρξει και ένα πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» είναι ένα σενάριο που είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι. Όλα θα κριθούν στις αρχές του 2021, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.