Το κράτος σώζει ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
-A +A

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για το ΟPEN, και με την αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται σε 26,9% για τη ΝΔ, 20,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 6% για τη Χρυσή Αυγή, 5,8% για το ΚΚΕ και 4,6% για το ΚΙΝΑΛ. Στην αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου η διαφορά στην αναγωγή επί των εγκύρων ήταν 6,2 μονάδες.

Ίσως για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, παρατηρείται το εξής παράδοξο: το κυβερνών κόμμα να διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό στο εκλογικό σώμα - 20% δεν είναι λίγο- αλλά στις δομές του και στην αντιπροσωπευτικότητά του στην κοινωνία να έχει επιστρέψει στο 3%! Εκεί δηλαδή που βρισκόταν ο πυρήνας του πριν προχωρήσει στο άνοιγμα των συνιστωσών και στην ανέλιξη του στην εξουσία.

Και για του λόγου το αληθές: Τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων αποφεύγουν πια να εκτίθενται σε εκδηλώσεις και οι υπουργοί είναι πολύ προσεκτικοί, όταν καλούνται σε δημόσιες συναθροίσεις. Οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα είναι άδεια και η συμμετοχή των πρώην οπαδών κινείται μεταξύ γραφικών ή βολεμένων στο Δημόσιο.

Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα κατάρρευσης όμως, είναι ότι το κόμμα δεν μπορεί να βρει υποψήφιους για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φτάνει να σκεφτεί κανείς ότι η περίπτωση του Νίκου Μπελαβίλα στον Πειραιά, θυμίζει εποχές πολύ χειρότερες από την εποχή του 3%. H Nοτοπούλου είναι 5η στη Θεσσαλονίκη και στις 13 περιφέρειες της χώρας δεν πρόκειται να εκλεγεί ούτε ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ!

Η αντίστροφη πορεία προς την επαναφορά στο 3% έχει ήδη ξεκινήσει. Και όσο πλησιάζει η απομάκρυνση του από την εξουσία, τόσο θα μειώνεται και το ποσοστό του, με σχεδόν βέβαιη κατάληξη στο παλιό ποσοστό που η ακτιβιστική αριστερά διέθετε στην Ελλάδα.

Κάποιοι βέβαια, ελπίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα. Δύσκολο όμως να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ο ιδεολογικός πυρήνας του κόμματος συνεχίζει να είναι ο παραδοσιακός ακτιβιστικός και αντισυστημικός αριστερός ριζοσπαστισμός. Γιατί οι ψηφοφόροι που δεν θέλουν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, μπορεί να γοητεύονται από το μπάχαλο των Εξαρχείων αλλά δεν επιθυμούν να τους κυβερνήσει ποτέ ο Ρουβίκωνας...

Αντίθετα, σε ρόλο εξουσίας θέλουν κάποιον να υποστηρίζει το προφίλ του αντισυμβατικού επαναστάτη αλλά ταυτόχρονα, να είναι σε θέση να διορίζει κόσμο ή να χρησιμοποιεί το κράτος για παροχή ασφάλειας όπου χρειαστεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την εξουσία, δεν θα συντρέχει πια κανένας λόγος για να στηριχθεί από τους αόριστους και χωρίς έμπνευση θαυμαστές του.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι ο πιο πρόθυμος πρωθυπουργός, μπορεί να υπακούει σε όλες τις ευρωπαϊκές επιθυμίες, μπορεί να θέλει να διορίσει όλους τους Έλληνες στο Δημόσιο αλλά τεχνικά, είναι ανέφικτο να συνεχίσει ως κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα ποσοστά ενός κόμματος εξουσίας μόνο επειδή έχει καταλάβει το κράτος. Μόνο και μόνο επειδή όλοι προσβλέπουν θεσμικά και πελατειακά στην επιρροή που έχει η απόφαση του κυβερνώντος στις συναλλαγές τους με την εξουσία. Αντίθετα, οι δομές του κόμματος δεν υφίστανται παρά μόνο για το 3% των ψηφοφόρων του.

Βρίσκεται ήδη σε τροχιά αποδόμησης και επιστροφής στο 3%. Δεν θα συμβεί γρήγορα αλλά η φθίνουσα πορεία είναι μη αναστρέψιμη...

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα