To gov.gr, αποτελεί πρότυπο για όλα τα μέλη της κυβέρνησης

Συμπληρώνονται πάνω από 6 μήνες από την ημέρα που ο covid-19, εισέβαλε απρόσκλητος στη ζωή μας, προκαλώντας ένα υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό χάος. Παρά τα ορθά βήματα που ακολουθήθηκαν για τη αντιμετώπιση αυτού του χάους, ακούγονται ακόμα φωνές καλοπροαίρετων ή και κακοπροαίρετων αμφιβολιών, διαφωνιών και ενστάσεων, ως προς τους χειρισμούς που ακολουθούνται.

Υπάρχει όμως κι ένας τομέας, για τον οποίο δεν ακούστηκε ούτε κιχ. Κάτι που σημαίνει ότι η δουλειά που γίνεται σε αυτόν τον τομέα, δίνει λύσεις, που η πλειοψηφία των πολιτών τις επιζητούσε και τις επικροτεί. Έτσι χθες, που το gov.gr συμπλήρωσε 6 μήνες λειτουργίας και έγινε ένας μικρός απολογισμός των πεπραγμένων του, τα αποτελέσματα που καταγράφονται είναι εντυπωσιακά. Διότι η βελτίωση στη καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, είναι οφθαλμοφανέστατη. 

Η απαρίθμηση κάποιων μεγεθών έχει τη σημασία της. Διότι πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εξοικονόμησης χρόνου, που μεταφράζονται σε μείωση των μετακινήσεων, της αναμονής, της φυσικής παρουσίας και της ψυχικής καταπόνησης των εμπλεκομένων μερών, πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Εκδόθηκαν μέσα σε 6 μήνες, 431.910 πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις, που μέχρι το 2019 απαιτούσαν την παρουσία των πολιτών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι έγινε η ψηφιακή έκδοση 328 χιλιάδων πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, 57 χιλιάδων πιστοποιητικών γέννησης, 25 χιλιάδων ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και άλλα. Ως αποτέλεσμα, τα πιστοποιητικά δημοτολογίων και οι ληξιαρχικές πράξεις έπαψαν να επιβαρύνουν τους πολίτες με αχρείαστη γραφειοκρατία και να απαλλάσσουν το δημόσιο από μη παραγωγικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Παράλληλα εκδόθηκαν 1.139.833 βεβαιώσεις γνησίου υπογραφής και εξουσιοδοτήσεων, για τις οποίες δεν τολμώ να υπολογίσω τον χρόνο που εξοικονομήθηκε, τόσο από την πλευρά των πολιτών, όσο και από την πλευρά των αστυνομικών αρχών  και των υπαλλήλων των ΚΕΠ. Διεκπεραιώθηκαν ταυτόχρονα 556.235 εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση, 83.967 εγγραφές σε νηπιαγωγεία και εκδόθηκαν 85.030 προσωρινές άδειες οδήγησης που αποτελούσαν ένα χρόνιο συσσωρευμένο πρόβλημα.

Επίσης λειτούργησε η εφαρμογή της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, την οποία επισκέφθηκαν 380.000 πολίτες, παρακολουθήθηκαν πάνω από 200 μαθήματα, έγιναν πάνω από 1.800 ώρες εκπαίδευσης και 4.300 πολίτες είχαν πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο των γενικών ψηφιακών δεξιοτήτων.

Υλοποιείται ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό να παρουσιαστεί μια ανοικτή και δωρεάν διάθεση πληροφοριών και δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή του δημοσίου, έτσι ώστε μέσω της ορθολογικής αξιοποίησης τους, να υπάρξει βελτίωση των υποδομών, των εφαρμογών και των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί όλη η κοινωνία.

Ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης έρχεται να λύσει και το πρόβλημα της διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο και να καταργήσει τους κλητήρες και την μετατροπή των πολιτών σε κλητήρες, για χάρη των δημοσίων υπηρεσιών. Τα ψηφιακά συστήματα του δημοσίου θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν δεδομένα, με απώτερο σκοπό την κατάργηση της φυσικής διακίνησης εγγράφων από όροφο σε όροφο, από υπηρεσία σε υπηρεσία και από κτίριο σε κτίριο.  

Δεν θα ήταν λάθος να αναφέρουμε, ότι ο covid-19 λειτούργησε ως καταλύτης στον ψηφιακό προγραμματισμό της χώρας. Σήμερα, το αρχικό  “τηλε” μπαίνει ως συνθετικό σε πολλές λέξεις και έννοιες. Και ενώ η αναγκαιότητα αυτή, καλύπτει κάθε δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, είναι γεγονός ότι μέσω του gov.gr, το δημόσιο συναγωνίζεται επάξια, για να μην πω ότι προηγείται στο σχεδιασμό της ψηφιακής εποχής.

Και όλα αυτά, σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται κάτω από τα ραντάρ της επικαιρότητας, με χαμηλούς τόνους, δίχως θριαμβολογίες, χωρίς συμμετοχή σε τηλεοπτικά παράθυρα και δηλώσεις επί δηλώσεων. Η δουλειά που γίνεται στο gov.gr αποτελεί πρότυπο για όλη την κυβέρνηση και όλους τους υπουργούς. Και αυτό ίσως να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος,  ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι άνθρωπος με βαθιές ακαδημαϊκές γνώσεις και με σημαντικές επαγγελματικές εμπειρίες, που δεν έχει ανάγκη να κάνει φιγούρα, ούτε να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε δυνητικούς ψηφοφόρους. Αποτελεί ίσως το πρότυπο, για όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.