Το γαλλικό ψυχόδραμα

Το γαλλικό ψυχόδραμα

Της Ήρας Φελουκατζή

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκεται η Γαλλία με την επισφαλή κατάσταση που προκάλεσαν οι παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η χώρα βιώνει ένα ψυχόδραμα που διαδραματίζεται σε δύο επίπεδα με αλλεπάλληλα επεισόδια: τον κοινωνικό αναβρασμό και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Εuro 2016, το οποίο εκτυλίσσεται με φόντο την ανησυχία για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες και για έκτροπα από χούλιγκανς.

Η αποσταθεροποίηση σε κοινωνικό επίπεδο διαρκεί, με απεργίες και κινητοποιήσεις που διαιωνίζονται. Επί ενάμιση μήνα παίζεται ένα σενάριο αντιπαράθεσης, με το μπρα ντε φερ που εξαπέλυσαν τα σκληροπυρηνικά Συνδικάτα κατά της κυβέρνησης. Οι Γάλλοι που έχουν απηυδήσει από τις ταλαιπωρίες, δηλώνουν ότι είναι «όμηροι» μιας έκρυθμης κατάστασης. Οι απόψεις είναι διχασμένες. Άλλοι καθιστούν «υπεύθυνη» την κυβέρνηση, γιατί «επιμένει να μην υποχωρεί ως προς την επιβολή της επίμαχης μεταρρύθμισης εργασίας ενώ  οι Γάλλοι την απορρίπτουν». Άλλοι κατηγορούν τα συνδικάτα, γιατί «το έχουν παρατραβήξει και έχουν παραλύσει τη χώρα».

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι τα ριζοσπαστικά Συνδικάτα CGT και SUD ενεργοποιούν κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν ειδικές επαγγελματικές διεκδικήσεις και κατάφεραν να εξαπλώσουν το κοινωνικό κίνημα με τη διεύρυνσή και κλιμάκωσή του. Απεργίες που δεν αφορούν τον εργασιακό νόμο συνεχίζονται σε σιδηροδρομικές και εναέριες συγκοινωνίες, ενώ το Παρίσι και η Μασσαλία γέμισαν σκουπίδια με την απεργία σε κέντρα συλλογής και επεξεργασίας των αποβλήτων. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Γαλλία σχολιάζεται αρνητικά από διεθνή ΜΜΕ και αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό».

Ο Francois Hollande προσπαθεί να αναχαιτίσει το ογκώδες απεργιακό ρεύμα, δίνοντας ικανοποίηση σε διεκδικήσεις διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να μπορέσει να περάσει το επίμαχο εμβληματικό νομοσχέδιο που επιμένει να εφαρμόσει στο τέλος της θητείας του. Αλλά πληρώνει πολύ ακριβά αυτή τη στρατηγική εκτόνωσης. Υπολογίζεται ότι οι παροχές που δόθηκαν για την ικανοποίηση διαφόρων κλάδων εργαζομένων όπως οι αγρότες, οι οδηγοί φορτηγών, οι σιδηροδρομικοί έχουν κόστος 6 δις ευρώ και θά δούμε ακόμα... γιατί τα Συνδικάτα θεωρούν τις παροχές «ανεπαρκείς».

Από την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί επιδιώκει να επωφεληθεί ο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος φιλοδοξεί να θέσει νέα προεδρική υποψηφιότητα. Ο ηγέτης του δεξιού Κόμματος «Les Republicains», εξαπέλυσε μύδρους κατά του Hollande γιατί δεν παίρνει αναγκαία μέτρα για να σταματήσει την χαώδη κατάσταση που προκαλούν «ορισμένες μειονότητες» απεργοί, συνδικαλιστές, ταραχοποιοί, κουκουλοφόροι, αναρχικοί. Προσωπικότητες της δεξιάς καταγγέλλουν την έλλειψη πυγμής του  Hollande ο οποίος δεν είναι σε θέση να επιβάλει την τάξη.

Στο μέτωπο του Euro 2016 οι πανηγυρισμοί επισκιάζονται από το γαλλικό ψυχόδραμα. Στις μεγάλες γιορτές η συρροή θεατών είναι περιορισμένη. Στον χώρο του Champs de Mars, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος έχει χωρητικότητα για 90.000 θεατές, τη γιγάντια συναυλία για την έναρξη των αγώνων παρακολούθησαν μόνο 40.000 θεατές. Παρά τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης, εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις που έγιναν στη Μασσαλία μεταξύ υποστηρικτών Αγγλίας - Ρωσίας, προκάλεσαν οδομαχίες και τον τραυματισμό 35 ατόμων. Στη Νίκαια επίσης έγιναν επεισόδια, με απολογισμό 7 τραυματίες. 

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι παρά τα δρακόντια μέτρα ασφάλειας που παίρνει η κυβέρνηση, οι πολλαπλές εστίες έντασης συνεχίζουν να προκαλούν αποσταθεροποίηση και να υποθάλπουν τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας. Ορισμένες προσωπικότητες υπενθυμίζουν ότι η παρατεταμένη αποσύνθεση στη χώρα ενδέχεται να τορπιλίσει τις φιλοδοξίες για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της  ως προς την οργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του  2026.

www.ira-feloukatzi.com