Το fund που θα φέρει επανάσταση στα  σχολεία

Το fund που θα φέρει επανάσταση στα σχολεία

Γράφει ο Corey DeAngelis

Η επιλογή για ιδιωτικά σχολικά προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες,  έχει  τις εξής τέσσερις βασικές μορφές: ατομικές φορολογικές πιστώσεις, πίστωση φόρου από υποτροφία, κουπόνια, και  τους «Λογαριασμούς Ταμιευτηρίου Εκπαίδευσης» (ΛΤΕ). Τα  κουπόνια βέβαια είναι το πιο γνωστό είδος της  επιλογής για ιδιωτικό σχολείο. Ενώ όμως, τα προγράμματα κουπονιών  είναι  τα δημοφιλέστερα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, οι ΛΤΕ  έχουν  σημαντικά πλεονεκτήματα που τους  καθιστούν πιο αποτελεσματικούς .

Τα  κουπόνια  και οι «Λογαριασμοί Ταμιευτηρίου Εκπαίδευσης»

Τα κουπόνια επιτρέπουν στις οικογένειες  να χρησιμοποιούν  ένα μέρος  από την χρηματοδότηση των  δημόσιων σχολείων –που δικαιωματικά τους ανήκει-  για δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο της επιλογής τους.  Οι ΛΤΕ όμως  δίνουν τις δυνατότητες στις οικογένειες, εάν επιλέξουν να εξαιρεθούν από το δημόσιο σχολείο,  να διαθέσουν ένα μέρος του ποσού που θα είχε δαπανηθεί γι΄αυτούς , στη χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος, με ένα  κυβερνητικό fund που θα δημιουργηθεί για να επενδύει χρήματα στην Παιδεία.  Κεφάλαια των ΛΤΕ  μπορούν  να χρησιμοποιηθούν  για διάφορες δαπάνες που σχετίζονται με την Εκπαίδευση, όπως τα  δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, η ηλεκτρονική μάθηση, η διδασκαλία αλλά ακόμη και το κόστος φοίτησης σε ένα κολλέγιο .

Πέντε οικονομικά πλεονεκτήματα των  Λογαριασμών Ταμιευτηρίου Εκπαίδευσης

Η ευελιξία των ΛΤΕ  φαίνεται επωφελής σε σχέση με κουπόνια και είναι σημαντικό να εξετάσει κανείς τις οικονομικές συνέπειες αυτής  της πολιτικής. Εδώ είναι πέντε λόγοι για τους οποίους οι ΛΤΕ  αναμένεται να ξεπεράσουν τα κουπόνια:

Ειδίκευση : Η εκπαίδευση και το σχολείο δεν είναι το ίδιο πράγμα.  Ενώ τα κουπόνια επιτρέπουν την ιδιωτική επιλογή σχολείου, οι ΛΤΕ  επιτρέπουν την εκπαιδευτική επιλογή! Δεδομένου ότι όλα τα παιδιά είναι μοναδικά, η ενισχυμένη προσαρμογή που εξασφαλίζεται  μέσω ΛΤΕ, μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους αναγκών.

Η διαφοροποίηση των τιμών συμβάλλει στη βελτίωση του σχολείου : Όταν τα δίδακτρα είναι σταθερά , όπως σε ένα πρόγραμμα με κουπόνι, η τιμή όλων των ειδών φοίτησης  καθορίζεται με βάση το εν λόγω ποσό. Δεδομένου λοιπόν, ότι τα σχολεία θα κινηθούν προς την καθορισμένη τιμή, η ποιότητα που προσφέρουν  θα επιδεινωθεί. Γιατί μία εκπαιδευτική μονάδα να αναλάβει τον κίνδυνο να παράγει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό προϊόν, αν ξέρει ότι δεν θα αποζημιωθεί; Οι ΛΤΕ θα επιτρέψουν στις οικογένειες να συμμετάσχουν σε ένα σύστημα αμοιβαιότητας, στοχεύοντας σε  ιδιωτικά σχολεία υψηλής ποιότητας.

Η διαφοροποίηση των τιμών είναι απαραίτητη για την αποδοτικότητα : Δεδομένου ότι οι οικογένειες γνωρίζουν ότι θα μπορούν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του fund  τους, για άλλες εκπαιδευτικές δαπάνες- ακόμη και για την κάλυψη του κόστους για το κολλέγιο αργότερα- θα έχουν ένα τεράστιο κίνητρο για την εξοικονόμηση κεφαλαίων. Ακριβώς όπως και με κάθε άλλο προϊόν, οι γονείς θα επιδιώξουν να βρουν το καλύτερο σχολείο, στη χαμηλότερη τιμή. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Τα ιδιωτικά σχολεία θα αποκτήσουν ισχυρό κίνητρο για να κρατήσουν τα δίδακτρα σε χαμηλές τιμές αλλά ταυτόχρονα, εξασφαλίζοντας υψηλή  ποιότητα.

Η διαφοροποίηση των τιμών προσελκύει περισσότερους παρόχους: Ας υποθέσουμε ότι ένας πάροχος εκπαίδευσης συνειδητοποιεί ότι μπορεί να εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη ομάδα μαθητών στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με την χαμηλότερη τιμή. Είναι βέβαιο ότι θα έχει  μια καλύτερη ευκαιρία να το πράξει διά μέσου των ΛΤΕ, αφού οι οικογένειες θα μπορούν να ξοδεύουν λιγότερα δίδακτρα  από το αρχικό  ποσό,  εάν βέβαια, το επιθυμούν. Επιπλέον, οι πάροχοι όλων των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπως η διδασκαλία, τη μεταφορά, η  προετοιμασία για το  κολλέγιο και η διαδικτυακή παιδεία, θα έχουν το ίδιο ισχυρό κίνητρο. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης εισόδου στην αγορά; Oι τιμές πέφτουν, ενώ η ποιότητα αυξάνεται  για όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Θετικές επιδράσεις στην κοινωνία, από την εγγραφή στο κολλέγιο : Το fund των ΛΤΕ επιτρέπει στις οικογένειες να αποταμιεύσουν ποσά που θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των  δαπανών του κολλεγίου στο μέλλον, αυξάνοντας την πιθανότητα τα παιδιά τους να συνεχίσουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατά συνέπεια, η κοινωνία μπορεί να επωφεληθεί από τον εμπλουτισμό της με πολίτες, με  υψηλότερο  επίπεδο μόρφωσης και  εκπαίδευσης, συνολικά.

Δεν είναι όλα τα προγράμματα επιλογής  σχολείου τα ίδια. Το fund των ΛΤΕ μπορεί να εξασφαλίσει  την αυξημένη εξειδίκευση και διαφοροποίηση των τιμών, ξεπερνώντας  πολύ γρήγορα τα προγράμματα των κουπονιών. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι οι ΛΤΕ είναι περισσότερο  θεμελιωμένες  σε αποδεκτές οικονομικές θεωρίες που μπορούν να καταστούν βιώσιμες για το μέλλον. Είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να ενθαρρύνουν τέτοιες επιλογές, δίνοντας την δυνατότητα  στα παιδιά, για μεγαλύτερη  πρόσβαση σε μια ενισχυμένη εκπαιδευτική εμπειρία και μια καλύτερη ζωή .

 

Corey DeAngelis είναι  διακεκριμμένος υπότροφος Διδακτορικού  του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο www.fee.org και μεταφράστηκε για το Liberal, αφού εξασφαλίστηκε η άδεια από το ΚΕΦΙΜ