Το φαινόμενο QAnon στην Ελλάδα και οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα

Το κίνημα QAnon, το γνωρίσαμε στις ΗΠΑ, σαν βασικό πυλώνα του Τραμπισμού. Σύμφωνα με τα σενάρια συνωμοσίας των οπαδών του QAnon, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συνεπακόλουθα όλος ο πλανήτης κυβερνάται από ένα διεστραμμένο δίκτυο σατανιστών, παιδόφιλων και παιδεραστών πολιτικών.

Πάνω στο κίνημα του QAnon, στηρίχθηκε η θεωρία συνωμοσίας, που εμφάνιζε τον Ντόναλντ Τραμπ να μάχεται κατά του βαθέως αμερικανικού κράτους, κατά του συστήματος, κατά των πολιτικών, κατά των επιχειρηματιών, κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατά των θεσμών της Αμερικανικής Δημοκρατίας, υπέρ της ανωτερότητας των λευκών και υπέρ της έλευσης της «ημέρας της κρίσης» που θα συνοδεύεται από μαζικές συλλήψεις πολιτικών και δημοσιογράφων.

Το κίνημα του QAnon, διαπνέεται από ένα σκληρό λαϊκίστικο «αντι-ελίτ» πνεύμα. Μέσα σε αυτό το πνεύμα αναπτύχθηκαν και οι θεωρίες συνωμοσίας για τον covid-19 στις ΗΠΑ, καθώς και το κίνημα κατά των μασκών, κατά των εμβολίων και κατά της γενικότερης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Άντονι Στίβεν Φάουτσι.

Το κίνημα του QAnon, ακολουθεί τη λογική της λεγόμενης «λαγότρυπας» γνωστής και σαν “rabbit hole”, από το παραμύθι «η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Δηλαδή ξεκινά από μια απλή ιστορία, που γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη, αντλώντας στοιχεία από τις διαχρονικές θεωρίες συνωμοσίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, που πηγάζουν κυρίως από τις Νότιες και Κεντρικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Και η αλήθεια είναι, ότι αυτό το σύμπλεγμα θεωριών συνωμοσίας και ρητορικής μίσους, έχουν καταφέρει να εξαπλωθούν σαν πανώλη, στις κοινότητες των «αδικημένων και καταπιεσμένων λευκών εργατών», καθώς και των φανατικών οπαδών της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.

Το κίνημα QAnon, έχει οδηγήσει στη δημιουργία δύο ακραίων πόλων στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ. Έτσι στο εσωτερικό των Δημοκρατικών αναδύθηκαν δυνάμεις των αντιφά, των δικαιωματιστών και της ευρύτερης αριστερής πτέρυγας. Αντίθετα, στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων, έχουν κερδίσει έδαφος τα κινήματα του ανορθολογισμού, του ρατσισμού, της συνομωσιολογίας, κα.

Δυστυχώς, το κίνημα QAnon, πέρασε τον Ατλαντικό και έχει κάνει την εμφάνισή του και στη Γηραιά Ήπειρο. Στη Γερμανία οι οπαδοί του QAnon, ανέπτυσσαν σενάρια για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης νοσούντων από covid. Παράλληλα, μια σειρά από Γερμανικά Μουσεία υπέστησαν βανδαλισμούς, με κλασικό παράδειγμα το Μουσείο της Περγάμου, που σύμφωνα με τους Γερμανούς συνωμοσιολόγους, είναι ο θρόνος του Θεού Βάαλ. Στη Γαλλία, τόσο η ακροδεξιά, όσο και η ακροαριστερή πτέρυγα των κίτρινων γιλέκων, έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τις θεωρίες του QAnon.

Στη χώρα μας, παρ’ όλο που δεν έχει εμφανιστεί η «επίσημη αντιπροσωπεία» του QAnon, η συνωμοσιολογία, η ρητορική μίσους και το αντισυστημικό μίσος, εργαλειοποιούνται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι αναβαπτισμένες από το πρόσφατο συνέδριο του Σύριζα σκληροπυρηνικές δυνάμεις του, υιοθετούν και προωθούν θέσεις για παιδεραστές πολιτικούς, για πουλημένους δικαστές, για ξεπουλημένες αμυντικές πολιτικές, για βρώμικα υπερκέρδη, δημιουργώντας πρωτοφανή τοξικότητα.

Ποιος θα περίμενε σήμερα από την Αριστερά, να αγκαλιάζει τις μεθόδους και τα επιχειρήματα του Τραμπισμού; Να υιοθετεί τον λόγο και την πρακτική του σκοτεινού κινήματος του QAnon; Να κινητοποιεί ολόκληρο τον προπαγανδιστικό μηχανισμό των social media, που κρύβεται πίσω από ανώνυμους και fake λογαριασμούς, με σκοπό τη διάχυση της τοξικότητας;

Θυμόμαστε τον Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει σε ερώτηση δημοσιογράφου στον Λευκό Οίκο, ότι «διαπίστωσα, από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ, ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό».

Σήμερα, ο Πρόεδρος του Σύριζα επιτρέπει σε αυτή τη «διαβολικότητα», να εισβάλει με δυναμικό τρόπο, στον πολιτικό ή μάλλον στον μη πολιτικό λόγο του Σύριζα, στη χώρα μας. Δεν γνωρίζουμε αν εκτιμά, πως η δημιουργία ενός νέου κινήματος αγανακτισμένων τύπου QAnon, θα τον ωφελήσει πολιτικά και θα του προσφέρει ψήφους.

Είναι όμως σίγουρο, ότι η προστασία που παρέχει στους θιασώτες των μεθόδων του QAnon εντός του Σύριζα, έχει ανοίξει ένα κεφάλαιο που δύσκολα θα κλείσει. Και το πιθανότερο είναι, ότι αργά ή γρήγορα ο ίδιος θα αποτελέσει στόχο αυτής της τοξικότητας.