Το εμβόλιο κόντρα στο… «θηρίο» των ψεκασμένων

Το εμβόλιο κόντρα στο… «θηρίο» των ψεκασμένων

Η χθεσινή ημέρα έφερε την πρώτη θετική είδηση μετά από εννέα μήνες. Η εταιρία Pfizer ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορονοιό που δρα αποτελεσματικά σε ποσοστό της τάξεως του 90%. Η μάχη που θα δοθεί δεν είναι με τον χρόνο για την παρασκευή ικανού αριθμού δόσεων αλλά και με τους ψεκασμένους, όπως και τις θεωρίες που φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για το «σημάδι του θηρίου της αποκάλυψης» που αφήνει στο δέρμα ο… εμβολιασμός. Και δεν είναι η μόνη.

Τον περασμένο Αύγουστο δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Tropical Medicine and Hygiene» μια έρευνα επιστημόνων σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν... 2.311 φήμες και 210 θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοιό (Covid-19) εκ των οποίων το 19% αφορά στον εμβολιασμό και τις θεραπείες. Θεωρίες παραπλανητικές και θεωρίες παντελώς ψευδείς που όμως βρίσκουν ανταπόκριση σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού αν ληφθούν υπόψη αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημαντικό ρόλο όμως στις θεωρίες συνωμοσίας έχει και το εμβόλιο που αναμενόταν και δείχνει να παίρνει το δρόμο του, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας που πρώτη το βάζει σε παραγωγή για να καλύψει στο προσεχές μέλλον τις ανάγκες του πληθυσμού.

Ο αγώνας των επιστημόνων από την πρώτη στιγμή ήταν μεγάλος. Αντίπαλος για τους ίδιους ο χρόνος και η μεγάλη διασπορά αλλά και η διαρκής αύξηση της θνησιμότητας. Όμως ο μεγαλύτερος αντίπαλος του εμβολίου είναι οι ίδιοι οι πολίτες

Το κίνημα των αντιεμβολιαστών δεν είναι σημερινό ούτε καν χθεσινό. Μετρά πολλά έτη και αποτελεί μείζον θέμα για τις οργανωμένες κοινωνίες. Πολύ πριν το χτύπημα του θανατηφόρου ιού το φαινόμενο των αντιεμβολιαστών προκαλούσε αναταράξεις. Είτε πρόκειται για την κοινή γρίπη είτε για συγγενείς του κορονοϊού λιγότερο θανατηφόρους αλλά επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία επίσης.

Γονείς αρνούνται να εμβολιαστούν οι ίδιοι αλλά και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους προκαλώντας αντιδράσεις σε σχολεία και άλλους χώρους συνάθροισης. Είναι οι ίδιοι που αρνούνται να δώσουν και φάρμακα και πλέον μετά την επέλαση του κορονοϊού που συνεχίζεται, έχουν αυξηθεί, όπως και οι θεωρίες συνομωσίας

Από τη θεωρία πως μέσω του εμβολίου ο Μπιλ Γκέιτς θα μας βάλει ένα τσιπάκι για να μας ελέγχει ή για να παρακολουθεί τι κάνουμε μέχρι τους θρησκόληπτους που επικαλούνται το… σημάδι του θηρίου, την αποκάλυψη και την δευτέρα παρουσία. Και από εκείνους που πιστεύουν πως θα γεννάμε παιδιά με… τρία μάτια και εφτά χέρια μέχρι όσους δηλώνουν πως υπάρχει σχέδιο για μείωση του πληθυσμού της γης και ότι δεν γίνει από τον κορονοϊό θα επιτευχθεί μέσω του εμβολιασμού.

Τι να πιάσει κανείς και τι να αφήσει. ΄Μιλάμε για καταγεγραμμένες 2.600 συνολικά φήμες και θεωρίες συνωμοσίας που οι κυβερνήσεις πρέπει ν αντιμετωπίσουν. Μαζί και τον λαϊκισμό που σε αυτές τις περιπτώσεις ανθεί. Από τον σούπερμαν Ντόναλντ Τράμπ μέχρι αρχηγούς που θεωρούν πως η πανδημία αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για αντιπολίτευση.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αντιμετωπίσει την πανδημία και τον κορονοϊό. Δυσκολότερα ίσως από άλλες περιπτώσεις και με μια μακρά πορεία κατά την διάρκεια της οποίας θα απαιτηθεί να παραμείνει ενεργή η κοινωνική και ατομική ευθύνη.

Όμως οι ψεκασμένοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν όπως και οι ανεύθυνοι των πάρτι και των συναθροίσεων που αδιαφορούν για τις ζωές των άλλων ή δεν πιστεύουν πως ο κορονοϊός υπάρχει. Και αυτό το… θηρίο είναι που πρέπει να νικηθεί.