Το Εγχειρίδιο του Μαχητή Επαναστάτη

Το Εγχειρίδιο του Μαχητή Επαναστάτη

Του Γιάννη Κουζηνού

Διάβασα σε αρκετούς «τοίχους» στα κοινωνικά δίκτυα,από ανθρώπους που προσπαθούν να δικαιολογήσουν το καθεστώς στην Βενεζουέλα, ότι οι πορείες και οι διαμαρτυρίες έχουν σταματήσει, η ζωή έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, λες και ποτέ υπήρξαν τέτοιοι τα τελευταία χρόνια,και άκουσον, άκουσον δεν υπάρχουν πια νεκροί αφού έχει να δολοφονηθεί άνθρωπος σε διαδήλωση πάνω από μια εβδομάδα!

Αναρωτιέμαι πραγματικά γιατί η ανθρώπινη ζωή στην Βενεζουέλα για αυτούς τους αυτόκλητους υποστηρικτές του Τσαβισμού, είναι τόσο φτηνή που θα πρέπει την επόμενη μέρα να περνάνε στην λήθη σαν να μην υπήρξαν ποτέ ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα μας οι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν, μόνο εκείνοι με συγκεκριμένη πολιτική θέση όσο ζούσαν, πρέπει να μνημονεύονται για πάντα.

Και αυτή ακριβώς είναι η γραμμή που προσπαθεί απεγνωσμένα να περάσει ο Μαδούρο από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ στην Βενεζουέλα αλλά και από το TeleSur που από ότι βλέπω πολλοί φίλοι στην Ελλάδα επιλέγουν για την ενημέρωση τους για την κατάσταση στην Βενεζουέλα μην γνωρίζοντας ότι το TeleSur είναι δημιούργημα από το μηδέν του Τσάβες, έχει έδρα το Καράκας και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με αριστερές κυβερνήσεις.

Ο αγώνας στην Βενεζουέλα δεν έχει σταματήσει δευτερόλεπτο.Εκτός αν η «Πορεία της Σιωπής» που έγινε προχθές για τα θύματα του Τσαβισμού θεωρήθηκε πολύ light για τα γούστα ορισμένων που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι,όσο παράξενο και να ακούγεται αυτό,ο Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης (MUD) στην Βενεζουέλα είναι εκείνος που κρατά με νύχια και με δόντια την οργή του κόσμου που διψά για δυναμική και βίαιη ανατροπή του Τσαβισμού, καλώντας τους σχεδόν  καθημερινά σε δυναμικές αλλά ειρηνικές πάντα διαδηλώσεις.

Οι οδομαχίες σε πολλές περιοχές της χώρας ανάμεσα σε νεαρούς και τις δυνάμεις της αστυνομίας,ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας, προέρχονται από αυθόρμητες πρωτοβουλίες νεαρών που αρπάζουν σακούλες σκουπιδιών,τις βάζουν φωτιά στον δρόμο και ξεκινάνε μια επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα για τους αντιφρονούντες αντιπαράθεση με τις δυνάμεις καταστολής αλλά και τους παρακρατικούς Colectivos. Όλα αυτά όμως έξω και μακριά από την επίσημη γραμμή της αντιπολίτευσης που επιμένει για δυναμική αλλά ειρηνική  αντιπαράθεση με το καθεστώς.

Ξημερώματα της 23ης προς 24η Απριλίου ξεκίνησε το «Gran Planton National» που είναι στην ουσία μια μεγάλη όρθια και ακίνητη διαμαρτυρία στους δρόμους όλης της Βενεζουέλας,κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε αυτή την χώρα σαν μορφή διαμαρτυρίας και τόσο μαζικά.

Ο Φρέντι Γκεβάρα όμως,αντιπρόεδρος της βουλής και δεξί χέρι του φυλακισμένου από το 2014 πολιτικού κρατούμενου Λεοπόλδο Λόπεζ, απευθύνθηκε για πρώτη φορά στους πολίτες της Βενεζουέλας λέγοντας ότι το «Gran Planton National» αλλά και οι διαδηλώσεις των επόμενων ημερών θα αποτελέσουν δείγμα μέτρησης δυνάμεων για την πιθανή «Πορεία χωρίς γυρισμό» αφού οι πολίτες πρώτα από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την σοβαρότητα και τους κινδύνους μιας τέτοιας πορείας προς το Προεδρικό Μέγαρο αλλά και να αποδείξουν την βούληση τους στους δρόμους και όχι μόνο πίσω από τα πληκτρολόγια και στα κοινωνικά δίκτυα. 

Και αν σε μερικούς αυτή η παρότρυνση του Φρέντι Γκεβάρα  φανεί εξωφρενική για μια χώρα Δημοκρατική και με εκλεγμένο Πρόεδρο θα κλείσω την σημερινή μου ανταπόκριση με ένα απόσπασμα από την εκπομπή του Ντιοσντάδο Καμπέγιο (στρατιωτικός, νούμερο δύο στο PSUV, για πολλά χρόνια Πρόεδρος της βουλής και κατά την γνώμη μου ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος αυτή την στιγμή στην Βενεζουέλα ) στην κρατική τηλεόραση. Ο Καμπέγιο κρατώντας στα χέρια του ένα βιβλιαράκι,το "Εγχειρίδιο του Μαχητή Επαναστάτη " λέει...

«Δεν χρειάζεται να βάλουμε τους Βενεζολάνους να δώσουν μάχη στους δρόμους μεταξύ τους. Ξέρουμε που πρέπει να χτυπήσουμε. Εδώ είναι όλοι. Φακελωμένοι». Αρχίζει να ξεφυλλίζει το «Εγχειρίδιο του Μαχητή Επαναστάτη» και αφήνει να φανούν με πονηρό τρόπο δύο πρόσωπα. Και οι δύο στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο ένας από αυτούς, με το μουσάκι, ο Φρέντι Γκεβάρα και συνεχίζει  επαναλαμβάνοντας «Ξέρουμε τα πάντα γι αυτούς. Που ζούνε, ξέρουμε που ζούνε, ποτέ κινούνται και που πηγαίνουν, ο κόσμος ξέρει που μένουν. Ξέρουμε τα πάντα γι αυτούς. Που ζούνε, ξέρουμε που ζούνε, ποτέ κινούνται και που πηγαίνουν, ο κόσμος ξέρει που μένουν, ο κόσμος ξέρει που πρέπει να χτυπήσει».

Ο Καμπέγιο όχι μόνο ομολογεί το φακέλωμα και την παρακολούθηση των στελεχών της αντιπολίτευσης,όχι μόνο εκτοξεύει ευθεία απειλή κατά της ζωής τους αλλά σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση δίνει με πονηρό τρόπο εντολή στους υποστηρικτές του «ο κόσμος ξέρει που μένουν, ο κόσμος ξέρει που πρέπει να χτυπήσει».

Πήγαινε λοιπόν να ενημερωθείς από το TeleSur, αφού προφανώς ότι σου γράφω εγώ είναι προπαγάνδα ...

(Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/Ιdeal Image)