ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Το δύσκολο restart της «Λευκής Εβδομάδας» 

Απογυμνωμένη από την πραγματική της διάσταση, η Διαικαινίσημος (έτσι ονομάζεται η εβδομάδα που ακολουθεί την Ανάσταση) φέτος αφήνει την πνευματικότητα του «δεύτε λάβετε φως» και αφήνεται στο δούναι και λαβείν της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που επανέρχεται σταδιακά.

Το άνοιγμα της εστίασης παρά τους περιοριστικούς κανόνες που επιβάλλει η συνέχιση της πανδημίας, λειτουργεί όπως ο διακόπτης που μπαίνει στο on και ανάβει τα φώτα της χώρας.

Όσο πιο προσεκτικά και υπεύθυνα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του χώρου και αποφύγουν οι επιχειρηματίες τον πειρασμό να «ρεφάρουν» γρήγορα τις ζημιές από το πολύμηνο κλείσιμο, τόσο ευκολότερο θα είναι το συνολικότερο restart της οικονομίας.

Η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα πρέπει να είναι απαίτηση των ιδίων των επιχειρήσεων γιατί έτσι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας έξαρσης κρουσμάτων και νέων περιορισμών.

Η συμμόρφωση στα μέτρα που έχει θέσει η πολιτεία για τις αποστάσεις σε τραπέζια, λειτουργία χώρων και αριθμό πελατών είναι επιπλέον και μια δικλείδα δικαιοσύνης, προκειμένου να μπορούν να δουλέψουν όλοι.

Γιατί όμως κάνουμε τόσο μεγάλη συζήτηση για την εστίαση πέραν των προφανών λόγων;

Επειδή αποτελεί βασικό στοιχείο του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος με πολλή φροντίδα και αρκετή τύχη μπορεί να σημειώσει θεαματική ανάκαμψη μετά την αποκαρδιωτική εικόνα του 2020.

Ήδη οι αρχικές προβλέψεις, για το που θα κινηθεί ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων φέτος έχει αναθεωρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το νέο ευνοϊκότερο σενάριο προβλέπει ότι μπορεί και να φτάσουμε το μισό του 2019 που είχε σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων. 

Στη θετική αυτή εκτίμηση, συντείνουν και τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων που δείχνουν πως η Ελλάδα, είναι  πρώτη επιλογή των ευρωπαίων ταξιδιωτών και τέταρτη για τους υπόλοιπους εκτός Ευρώπης. Κι αυτό σχετίζεται ευθέως με την εικόνα που εξέπεμψε η χώρα μέσα στη δίνη της πανδημίας.  

Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς ότι είναι πάρα πολλές οι ζωές που χάθηκαν, η Ελλάδα κατάφερε να ξεχωρίσει ως θετικό υπόδειγμα: πήρε γρήγορα δύσκολες αποφάσεις, έχτισε με πενιχρά μέσα και  λιγοστές δυνάμεις τις υγειονομικές άμυνες, προνόησε πολιτικά για πρωτοβουλίες βαρύνουσας σημασίας πχ το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό και προχωρεί με ένα υποδειγματικό μοντέλο εμβολιασμού.

Αυτή την εβδομάδα και τις επόμενες, το στοίχημα για το ελληνικό καλοκαίρι θα παιχτεί στα εστιατόρια και τα εμβολιαστικά μας κέντρα.

Περισσότερο απ΄ότι θα παιχτεί στις Βρυξέλλες με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις εκκρεμείς συμφωνίες με την Ουάσιγκτον για τους όρους επιστροφής των εμβολιασμένων Αμερικανών ταξιδιωτών στη Γηραιά Ήπειρο.

Εμβολιασμένοι και ασφαλείς και εμείς θα μπορούμε να  προσδοκούμε ότι η Ελλάδα από πρώτη επιλογή στις έρευνες θα είναι και ο τελικός καλοκαιρινός προορισμός.

Φέτος μάλιστα που για πρώτη φορά στα τουριστικά χρονικά, εννέα απευθείας πτήσεις μας συνδέουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι ασύλληπτος και οι άνθρωποι διψούν να ταξιδέψουν σε ασφαλείς προορισμούς.