Το Χρηματιστήριο θέλει γνώση, μυαλό και υπευθυνότητα (ΙI)

Σήμερα θα απαντήσω στο δεύτερο μήνυμα που έλαβα από έναν άγνωστο σε εμένα επενδυτή, που εξέφρασε την ένσταση του, διότι όπως ανέφερε δεν είχαμε προειδοποιήσει για την πτώση των αγορών και δεν είχαμε δώσει συμβουλές στους αναγνώστες του Liberal.gr και της Liberal Markets για το τι να πράξουν.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν είναι η δουλειά μας να δίνουμε συμβουλές και να προτρέπουμε τους αναγνώστες να πραγματοποιούν την Α ή την Β κίνηση στο Χρηματιστήριο. Άλλωστε αυτό είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται από το νομικό πλαίσιο, που διέπει την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

Κατά δεύτερον, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, να παρέχονται επενδυτικές συμβουλές και οδηγίες, έτσι γενικά. Η πορεία στο χρηματιστήριο και στις αγορές είναι μια μοναχική διαδικασία. Ο κάθε επενδυτής έχει τα δικά του επενδυτικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Κι αυτά είναι ραμμένα σαν κοστούμι πάνω στον χαρακτήρα του και στο οικονομικό προφίλ του. Αυτά τα προσωπικά χαρακτηριστικά, μαζί με την οικονομική επιφάνεια, τον βαθμό ρίσκου που αντέχει και τις επιδιώξεις του, τον καθιστούν μοναδικό και ξεχωριστό.

Μέσα από τις στήλες του Liberal.gr και της Liberal Markets, έχουμε ως σκοπό να προσφέρουμε γνώσεις, ανάλυση γεγονότων και παρουσίαση δεδομένων, που κάλλιστα μπορούν να φανούν χρήσιμα σε ένα μεγάλο εύρος της επενδυτικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε να παρουσιάσουμε έναν τρόπο χρηματιστηριακής σκέψης, που επίσης είναι χρήσιμος. Με δυο λόγια, μέσα από τις στήλες και τα άρθρα μας, απεικονίζουμε τον χάρτη της οικονομικής επενδυτικής πραγματικότητας. Φωτογραφίζουμε καθημερινά, την τρέχουσα οικονομική και χρηματιστηριακή επικαιρότητα, φωτίζοντας διάφορες ζώνες ενδιαφέροντος.

Από εκεί και πέρα, ο καθείς επιλέγει το ταξίδι που του ταιριάζει, το ταξίδι που τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής και στρέφει τα πανιά του στην κατεύθυνση του στόχου του. Υπάρχουν επενδυτές που αρέσκονται στο να πηγαίνουν κόντρα στο γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα, που λέγονται contrarians. Υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθούν πάντα την κυρίαρχη τάση των αγορών, που λέγονται trend followers. Και οι δύο κατηγορίες αυτών των επενδυτών που θα διαβάσουν τις αναλύσεις μας, θα τις αξιοποιήσουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Επομένως, κακώς ο φίλος μας περιμένει να του δώσουμε οδηγίες και παροτρύνσεις. Θα του προσφέρουμε γνώση και εργαλεία, θα του προσφέρουμε τρόπο σκέψης και τρόπο ανάλυσης, αλλά δεν θα του προσφέρουμε μια έτοιμη απόφαση ή μια δεσμευτική συμβουλή.

Όμως αν μας διάβαζε με επιμέλεια, θα έβλεπε πως αναλύαμε την κίνηση των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι σήμερα. Θα έβλεπε την ερμηνεία που δίναμε στην διατήρηση του ράλι του δείκτη S&P500. Τον ρόλο που έπαιζαν οι επαναγορές ιδίων μετοχών από τις ίδιες τις εταιρείες. Τον ρόλο που έπαιζαν τα χαμηλά επιτόκια στην διοχέτευση κεφαλαίων προς τις χρηματιστηριακές αγορές. Τον ρόλο που διαδραμάτιζαν στην πορεία του δείκτη S&P500, οι ειδικού βάρους τεχνολογικοί και ψηφιακοί κολοσσοί. Θα διάβαζε για τον κύκλο της διανομής μετοχών που λάμβανε χώρα τους τελευταίους 18 μήνες στις κεφαλαιαγορές της Νέας Υόρκης.

Φυσικά και δεν γράφαμε, κάνε το ένα ή κάνε το άλλο. Αγόρασε αυτό ή πούλησε εκείνο. Όμως περιγράφαμε αναλυτικότατα και σε εξαντλητικό βαθμό όλες τις διεθνείς εξελίξεις, από τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, μέχρι τις κινήσεις στο πετρέλαιο και από τις πολιτικές των επιτοκίων, μέχρι τις εξελίξεις στο χρυσό.

Αλλά και στα δικά μας, δηλαδή στα θέματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι αναλύσεις στην εφημερίδα και στο site ήταν ενδελεχείς, επισημαίνοντας όλα τα σημεία κλειδιά. Είτε μέσω της ανάλυσης των θεμελιωδών δεδομένων των κλάδων και των εταιρειών, είτε μέσω των τεχνικών και διαγραμματικών αναλύσεων, είτε μέσω της χρήσης αλγοριθμικών μοντέλων και ταλαντωτών, είτε μέσω της αξιοποίησης μαθηματικών μεθόδων όπως είναι οι αριθμοί Fibonacci, είτε μέσω της χρήσης σημάτων αγοράς, πώλησης και stop loss, παρουσιάζαμε και εξακολουθούμε να παρουσιάζουμε την χρηματιστηριακή επικαιρότητα.

Και εκεί είναι, που σταματάει η δική μας δουλειά και αρχίζει η προσωπική δουλειά του κάθε επενδυτή ξεχωριστά. Με γνώση, με μυαλό και με υπευθυνότητα.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.