7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Το Χρηματιστήριο έχει πάρει φωτιά

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλει κανείς χρήματα; Να αγοράσει ένα καλάθι μετοχών σε μία οικονομία που αναπτύσσεται και έπειτα να πέσει για ύπνο για μερικά χρόνια! Κι αυτή η Οικονομία είναι η ελληνική. Πώς θα είναι η Ελλάδα έπειτα από 4 χρόνια; Αν η ατμομηχανή της οικονομίας δουλέψει σωστά, τότε οι επιχειρήσεις θα κερδίσουν και η αξία τους στο Χρηματιστήριο θα ανέβει. Πάντα έτσι συνέβαινε!

Οι χρηματομεσίτες έχουν κάθε λόγο να σας ανεβάσουν στο τρενάκι του τρόμου και να σας βάλουν σε μία διαδικασία συνεχών αγοραπωλησιών, επειδή η δική τους δουλειά αμείβεται από τις προμήθειες από τις δικές σας αγορές και πωλήσεις. Σας λένε, λοιπόν, ότι σήμερα η αγορά μπορεί να πέσει και ότι θα πρέπει να εξασφαλίσετε τα κέρδη σας. Κι αύριο η αγορά μπορεί να σας φύγει προς τα πάνω και άρα θα πρέπει να αγοράσετε άρον - άρον. Η αλήθεια είναι ότι με τις συνεχείς αγοραπωλησίες δε θα καταφέρετε στο τέλος κάτι καλύτερο απ’ ότι αν περιμένετε να πουλήσετε μία και καλή και μάλιστα κοντά στην κορυφή του κύκλου.

Αυτός είναι ο λόγος που η χρηματιστηριακή αγορά ανεβαίνει διαρκώς. Λόγω των τοποθετήσεων των επενδυτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Αυτό είναι από μόνο του σημαντικό. Το γεγονός ότι έμπειροι παίκτες αγοράζουν το στοίχημα ότι η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι η καθημερινότητά μας θα βελτιωθεί. Συνήθως δεν κάνουν λάθη. Μπορεί να τους μισούμε όταν αποχωρούν και να τους αγαπάμε όταν έρχονται, αλλά οι ίδιοι έχουν μία ψυχρή λογική και δεν αγαπάνε ούτε μισούνε χώρες και οικονομίες. Σέβονται όμως τα λεφτά τους!

Κι αν οι προσδοκίες διαψευστούν; Μιλάμε πάντοτε με ορισμένα δεδομένα. Αν αύριο πέσει ένας κομήτης στην Ευρώπη ή αν γίνει ένα παγκόσμιο κραχ, τότε τα πάντα θα ανατραπούν. Το μόνο πραγματικά σίγουρο σε αυτή τη ζωή είναι ότι κάποια στιγμή όλοι θα εγκαταλείψουμε τον μάταιο ετούτο κόσμο. Κατά τα λοιπά, τα σενάρια καταρτίζονται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το διεθνές και το εγχώριο κεφάλαιο αγοράζουν Ελλάδα. Όχι γιατί ξαφνικά μας αγάπησαν. Αλλά διότι πιστεύουν ότι έτσι θα κερδίσουν και οι ίδιοι.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]