Το Brexit και η Στερλίνα

Το Brexit και η Στερλίνα

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Και ενώ οι Ευρωπαίοι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπούν στην ευρωκοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι Βρετανοί προσήλθαν και εψήφισαν τους βουλευτές που θα τους συνοδεύσουν στο Brexit.

H επανάκαμψη του Nigel Farage στα πολιτικά δρώμενα του Ηνωμένου Βασιλείου και η δημιουργία του κόμματος «Brexit Party», που άντλησε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του από το UKIP, άλλαξαν άρδην το πολιτικό σκηνικό. Το Brexit Party πήρε το 31,6% συνεπήρε με τη δυναμική του μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων από τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, των οποίων τα ποσοστά ανήλθαν στο 9,1% και 14,1% αντίστοιχα. Η δύναμη των Συντηρητικών μειώθηκε κατά 14,8%, γεγονός που εντατικοποιεί τις διαδικασίες διαδοχής της Theresa May. Αξιόλογη παρουσία είχαν και οι Lib Dem (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) που πέτυχαν ποσοστό 20,3% και οι Πράσινοι με ποσοστό 12,1%.

Η πορεία προς το Brexit είναι δεδομένη και όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως το Brexit θα είναι άτακτο και σκληρό, ή όπως το καταγράφουν οι Βρετανοί ως «hard Brexit». Σε αυτό συνηγορούν και τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων για την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος. Ο Boris Johnson, πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός των Εξωτερικών, έχει ιδιαίτερη ακτινοβολία στους ψηφοφόρους των Συντηρητικών αλλά όχι και στα μέλη του κοινοβουλίου. Είναι οπαδός του σκληρού Brexit και αποτελεί το κυρίαρχο φαβορί, γεγονός που πιστοποιούν και οι στοιχηματικές εταιρίες του Λονδίνου που δίνουν αποδόσεις της τάξεως του 7 στα 4. Ακολουθεί ο Dominic Raab, πρώην υπουργός της Δικαιοσύνης, πρώην υπουργός για το Brexit και φανατικός υποστηρικτής της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά πριν από το δημοψήφισμα. Οι αποδόσεις που του δίνουν είναι 4 προς 1. Ο Michael Gove, πρώην κοντινός συνεργάτης του David Cameron, πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, που είχε κινηθεί υπέρ του «leave», της αποχώρησης δηλαδή κατά τη διάρκεια του Δημοψηφίσματος. Οι αποδόσεις γι' αυτόν είναι 11 στα 2.

Βλέπουμε λοιπόν, πως μια κυβέρνηση του έλαβε στις ευρωκοινοβουλευτικές εκλογές 9,1%, συνεχίζει την πορεία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα σε μια πρωτοφανή οικονομική και πολιτική κανονικότητα. Η ισοτιμία GBP/USD, καταγράφει τα χαμηλά του 2019 στα 1,2606, καθώς έχει επηρεαστεί κατά βάση από την παραίτηση της Theresa May, λόγω της αδυναμίας της να περάσει το σχέδιο νόμου για την συμφωνία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, παρ' όλο που προσπάθησε εξαντλητικά να αναζητήσει συναίνεση στις τάξεις τόσο των Εργατικών, όσο και των ευρωσκεπτικιστών του δικού της κόμματος.

Η βρετανική οικονομία παραμένει σταθερή, εμφανίζοντας έναν ελεγχόμενο πληθωρισμό και την χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων δεκαετιών. Η ισοτιμία GBPUSD κινείται πτωτικά από την αρχή του χρόνου και αναμένεται να κάνει κάποια αντίδραση 1,2750. Αν δεν τα καταφέρει, ο επόμενος τεχνικός στόχος είναι το 1,2478. Το πρακτορείο Bloomberg δίνει πάντως ανοδικούς στόχους για τα επόμενα τρίμηνα, Q2 19 στο 1,31, Q3 19 στο 1,33, Q4 19 στο 1,34 kai Q1 20 στο 1,36, εκτιμώντας πως η πορεία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, θα ωθήσει την ισοτιμία υπέρ της στερλίνας.
H ισοτιμία GBP/EUR, έχει εγκαταλείψει από το 2017 τα υψηλά του 1,20 και βρίσκεται τώρα στο 1,1330, μετά από μια δυνατή πτώση το τελευταίο μήνα από το 1,18. Το Bloomberg αναμένει πως το ζευγάρι GBPEUR να ισορροπήσει για τους επόμενους 12 μήνες στο 1,16.

Όποτε γράφουμε μια ανάλυση ή μια παρουσίαση για νομίσματα και ξένες οικονομίες, δεν είναι δυνατόν να μην πηγαίνει ο νους μας, πίσω στον Ιούλιο του 2015 και τους κυβερνητικούς πειραματισμούς που επιχειρούσαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την ευρωζώνη.

 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.