Το αιματοβαμμένο πλεόνασμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το αιματοβαμμένο πλεόνασμα του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσιπρας καυχήθηκε πως έχει πετύχει πλεόνασμα της τάξης του 4%. Στα 2,286 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018,  έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 374 εκατ. ευρώ.

Ξεχνώντας όσα έλεγε ο ίδιος το 2014, κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση, η οποία σημειωτέον είχε καταφέρει μετά από πολλά χρόνια ύφεσης να βγάλει την χώρα από την κρίση πετυχαίνοντας για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα και πετυχαίνονται την έξοδο στις αγορές, πως το πλεόνασμα ήταν «σεσημασμένο» αλλά και «ματωμένο».

Η αλήθεια είναι ότι το τρέχον πλεόνασμα το οποίο επετεύχθη, έφερε στην χώρα υπέρ πολλαπλάσια δυστυχία, τραγωδία και αίμα, σύμφωνα με τα δικά του λόγια και όσα καταλόγιζε ο ίδιος στην τότε κυβέρνηση.

Παρ'' όλα αυτά, βλέπουμε έναν πρωθυπουργό της χώρας και μία κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα με τον τρόπο που αυτό επετεύχθη και τις επιπτώσεις στην χώρα και τους πολίτες της.

Η απάντηση δεν άργησε να δοθεί, όχι μόνο από Ελληνικά μέσα τα οποία θα χαρακτήριζαν και οι ίδιοι προκατειλημμένα, αλλά από την γνωστή και μάλιστα αριστερή Γερμανική εφημερίδα Neues Deutschland, η οποία και επέκρινε την κυβέρνηση για τις κοινωνικές διενέξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες όπως αναφέρει θα έπρεπε να είχαν βάλει σε σκέψεις τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι ο Τσίπρας και οι κυβερνητικοί του εταίροι «ίσως θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το παράκαναν με την τακτική τους να εκπληρώνουν τις επιθυμίες των δανειστών και θα πρέπει να θυμηθούν με βάση ποιες εξαγγελίες είχαν εκλεγεί κάποτε: ως κοινωνική εναλλακτική ενάντια στην επιβολή της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων».

Και εξελέγησαν με τον γνωστό σε όλους μας τρόπο. Δημαγωγώντας ασύστολα , κοροϊδεύοντας τον Ελληνικό λαό και διαψεύδοντας εντελώς τις όποιες ελπίδες είχε εναποθέσει μια ικανή μερίδα πολιτών στην (απατηλή αλλά και επικίνδυνη όπως περίτρανα αποδεδείχθηκε για τον λαό) ρητορική του.

Η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de), στο ίδιο κλίμα τόνισε πως οι επικριτές της επίτευξης υπερδιπλάσιου (ανακοινώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 4% έναντι μνημονιακού στόχου 1,75% του ΑΕΠ) από τον απαιτούμενο στόχο πλεονάσματος φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο ανακόπτεται η ανάπτυξη.

Ακόμα και ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι εφόσον υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα μπορούσε να μην υπάρχει η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 αλλά και να μην έρθει πιο νωρίς το αφορολόγητο. Ο Νίκος Φίλης σημείωσε σε υψηλούς τόνους ότι «δεν μπορείς με 18% μείωση στις συντάξεις να μιλάς για καθαρή έξοδο».

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η επίτευξη πλεονασμάτων και προπάντων τόσο μεγάλων πλεονασμάτων δεν συνιστά αναπτυξιακό μέτρο. Αντίθετα τέτοια πλεονάσματα προκαλούν ύφεση στο βαθμό που απορροφούν πόρους από την αγορά και την πραγματική οικονομία. Όπως τόνισε και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται σε «ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, διεύρυνση της εσωτερικής στάσης πληρωμών και εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών».

*Ο κ. Λούμπας Δημήτριος είναι καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, συνεργάτης στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης- ΑΣΠΑΙΤΕ και πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.